NavMenu

Nema prepreka za gradnju saobraćajnice do Maljevika - Završena eksproprijacija zemljišta

Izvor: Vijesti Srijeda, 31.01.2024. 07:41
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Eksproprijacija zemljišta na kojoj treba da se izgradi saobraćajnica sa pratećom infrastrukturom (elektroenergetska, hidrotehnička i telekomunikaciona infrastruktura) za potrebe projekta Maljevik je završena.

Ovo je zvanično rečeno Vijestima u Opštini Bar čija je obaveza, shodno ugovoru za ovaj projekat, bila da izgradi ovu saobraćajnicu koja je kategorisana kao opštinski put.

Iz Opštine nijesu precizirali kada će raspisati tender za izbor izvođača radova. Pojasnili su da je u toku revizija planske dokumentacije za izradu ove saobraćajnice.

Podgoričko preduzeće sa ruskim kapitalom Sonuba Montenegro kupilo je u septembru 2007. od Opštine Bar 200.000 kvadratnih metara zemljišta u Maljeviku za 32,5 mil EUR za potrebe gradnje luksuznog turističkog kompleksa u koji su prema najavi planirali da ulože oko pola milijarde eura.

Vlada premijera Dritana Abazovića lani je utvrdila javni interes za eksproprijaciju ove imovine nakon sastanka sa investitorom i nakon 16 godina pokrenula ovaj projekat "sa mrtve tačke".

- Postupak potpune eksproprijacije zemljišta za potrebe izgradnje nastavka saobraćajnice sa pratećom infrastrukturom (elektroenergetska, hidrotehnička i telekomunikaciona infrastruktura) u Sutomoru, a u cilju čije realizacije je Vlada odlukom utvrdila javni interes, formalno-pravno je okončan i to donošenjem rješenja o eksproprijaciji u julu 2023.Isplata naknade za eksproprijaciju je uslovljena podnošenjem zahtjeva od strane fizičkih/pravnih lica kao protivpredlagača za isplatu naknade određene rješenjem o eksproprijaciji. Po tom osnovu 11 protivpredlagača, prema informacijama kojima raspolažemo, je podnijelo zahtjeve za isplatu pripadajuće naknade. Međutim, usljed promjene organizacione strukture i podjele nadležnosti između resornih ministarstava, sa isplatom naknada za dio lica, njih pet, do današnjeg datuma, nije se započelo - naveli su iz Opštine.

Kako bi se što prije stvorili uslovi za početak radova Opština Bar, kako je pojašnjeno, obratila se nadležnom Ministarstvu finansija da bi regulisali isplate za preostalih pet vlasnika imovinei upisali imovinu na Opštinu.

Iz ove lokalne uprave nijesu precizirali kada će biti raspisan tender za izbor izvođača radova koji će graditi lokalnu saobraćajnicu sa pratećom infrastrukturom, a nijesu mogli da saopšte ukupni trošak do završetka revizije kompletne dokumentacije za ovu saobraćajnicu.

- Izrada Glavnog projekta koji obuhvata sve pristupne saobraćajnice sa pratećom infrastrukturom je okončana i postupak revizije je u toku. Sastavni dio projekta predstavlja i predmjer i predračun radova na izgradnji svih pristupnih saobraćajnica sa pratećom infrastrukturom, a što uključuje i izgradnju potrebne trafostanice. Do okončanja postupka revizije kompletne projektno - tehničke dokumentacije za planiranu komunalnu infrastrukturu, nije cjelishodno i prikladno saopštavati ukupne troškove izgradnje iste - kazali su iz ove lokane uprave.

Opština i investitor su početkom ove godine završili spor u vezi s naplatom komunalija za ovu lokaciju i taj novac (20 miliona sa pripadajućim kamatama) juče je zvanično "legao" na opštinski račun, shodno presudama barskog Osnovnog suda u Baru, Višeg suda i reviziji Vrhovnog suda.

Prema podacima Opštine za kupovinu zemljišta od 2007. uplaćeno je 32,55 mil EUR, a za naknadu za finansiranje uređenja građevinskog zemljišta uplaćeno 11,45 miliona

- Za restituciju i eksproprijaciju od 2007. isplaćeno je 7,6 miliona.Opština Bar uložila je 2,5 miliona u izgradnju saobraćajnice od Jadranske magistrale do urbanističke parcele Maljevik, što uključuje troškove eksproprijacije, projekta i radove sa pratećom infrastrukturom, a dodanih 140.000 uloženo je za vodovod i kanalizaciju na ovom potezu. Shodno zakonu Opština je na račun Fonda za obeštećenje Crne Gore uplatila pripadajući iznos od ukupne vrijednosti imovine, od preko 3,25 miliona - saopštili su iz Opštine Bar koja je od 2019. godine izdala kompletne urbanističko-tehničke uslove za izgradnju komunalne infrastrukture za cijeli planirani kompleks.


Sutomore može da očekuje novi zamah razvoja

Iz Opštine su kazali da će valorizacijom lokacije Maljevik, Bar dobiti još jedan luksuzni turistički kompleks u ovom dijelu opštine i nastaviti sa uravnoteženim razvojem svih krajeva Bara.

- Promovišući Bar kao destinaciju poželjnu za ulaganja, dobijamo jedan od najluksuznijih hotelskih brendova visoke kategorije na svojoj obali, a Sutomore može da očekuje novi zamah razvoja uz sva ostala ulaganja poput novog trga, šetališta i druge infrastrukture. Na taj način Bar će potvrditi epitet najperspektivnijeg grada na crnogorskom primorju za razvoj turizma, ali i imidža Bara koji je mjesto života i mjesto u koje se dolazi i ostaje. Time ćemo potvrditi kvalitet dugoročne strateške vizije razvoja grada kao prestižne, ne samo lučke i trgovačke, već i turističke desitnacije u rangu sa najelitnijim metropolama Mediterana, na čemu lokalna uprava u kontinuitetu naporno radi - naveli su iz ove lokalne uprave.

Novac juče "legao" na račun opštine

Javni izvršitelj Veselin Šćepanović potvrdio je Vijestima da je juče uplatio novac na račun Opštine Bar i to 19,85 miliona.

- Mislim da je ovo najveći iznos koji koji je naplaćen u korist države u Crnoj Gori, makar od kad postoje izvršitelji, na drugom mjestu je iznos od 10 miliona koji je naplaćen u slučaju Limenka - kazao je Šćepanović.

On je ovaj postupak vodio na osnovu pravosnažne i izvršne presude Osnovnog suda u Baru od 28. juna 2013. kojom je Sonuba Montenegro bila u obavezi da Opštini isplati 9.345.710,05 EUR, bez pripadajućih kamata.
plaža i uvala Maljevik kod Sutomora
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

SMATSA najavila nove infrastrukturne projekte u CG

Izgradnja aneksa terminalne zgrade u Podgorici i instaliranje i nabavka sekundarnog radara na planini Vrsuta, ključni su infrastrukturni projekti koje Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) planira da investira u Crnoj Gori, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nakon sastanka ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića i pomoćnika direktora SMATSA Rajka Uskokovića. - SMATSA je izuzetno važan činilac i zato

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.