NavMenu

Korak bliže izgradnji moderne ribarske luke u Ulcinju - Na Rtu Đeran vezovi za ribarska i rekreaciona plovila, predviđeni i objekti za skladištenje i pakovanje ribe (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 30.01.2024. 11:17
Komentari
Podeli
(Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Elaborat/Rogan Associates/Paseco/Printscreen)
Izgradnja ribarske luke na Rtu Đeran korak je bliže realizaciji, nakon što je Agencija za zaštitu životne sredine dala saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za realizaciju ovog projekta.

Investitor je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a projekat se realizuje u okviru Drugog projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore (MIDAS 2) koji finansira Svjetska banka.

Kada je riječ o realizaciji investicije, Ministarstvo je angažovalo konsultante - kompanije Rogan Associates i Paseco da pripreme inženjerske solucije i Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu. Konsultant je, takođe, pripremio idejno rješenje luke i pomogao u otkrivanju informacija i konsultacijama koje su sastavni dio procedura procjene uticaja na životnu sredinu EIA/ESIA

Kako se može vidjeti u dokumentu, buduća luka će biti objekat mješovite namjene. Na njoj je predviđen smještaj
prvenstveno ribarskih čamaca, a dio kapaciteta će biti namijenjen za turistička, ali i rekreativna plovila i vezove za sezonsku upotrebu.

Lokacija na kojoj će biti izgrađena luka nalazi se u opštini Ulcinj, između rta Đeran, brda Pinješ i Velike plaže na ušću kanala Port Milena.

Lokacija na kojoj će biti izgrađena luka (Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Elaborat/Printscreen)Lokacija na kojoj će biti izgrađena luka
Gradiće se na dvije urbanističke parcele - UP6 i UP3. Urbanistička parcela 6 ima ukupnu površinu 79.952 m2 i obuhvata djelove više katastarskih parcela i pripadajuće morsko područje. UP 3 predviđen za kopneni dio luke, ukupne površine 1.310 m2, koja takođe obuhvata djelove više katastarskih parcela. Maksimalna površina objekata koji su mogu graditi na UP3 je 262 m2.

U Elaboratu se napominje da su predloženi kapacitet i plan luke rezultat širokih konsultacija na nacionalnom i lokalnom nivou (uključujući lokalne zajednice i zainteresovane strane).

- Pored potrebe da obavlja glavnu funkciju kao ribarska luka, pri dizajniranju ove luke uzeti su u obzir zahtjevi Opštine Ulcinj, lokalnog stanovništva i ribara da se dozvoli i pristajanje rekreativnih plovila i na taj način doprinese razvoju turizma. Mješovita upotreba luke je u skladu i sa dosadašnjim planskim dokumentima za područje Rta Đerani Port Milene, a koji uzimaju u obzir potrebu pristajanja i za ribarska i za rekreativna plovila. Dozvolom da se limitirani dio kapaciteta luke koristi za rekreativno/sezonsko pristajanje, povećava se potencijalni prihod luke, što je važno za njenu operativnost i održivost - pojašnjeno je.

Kada je riječ o kapacitetima, planirano je da luka primi do 60 ribarskih čamaca. Od toga će 20 vezova biti namijenjeno za nova, veća plovila do 15 m, dok će oko 40 vezova biti za postojeće ribarske čamce dužine do 10 m. To su uglavnom mali ribarski čamci koji su trenutno usidreni unutar kanala Port Milena.

Takođe, predviđeno je da luka primi i do 19 turističkih ili čamaca za rekreaciju dužine do 20 m, te 12 čamaca za odmor dužine do 20 m, samo za sezonski vez.

(Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Elaborat/Rogan Associates/Paseco/Printscreen)
Napominje se da su predloženi kapacitet i distribucija vezova, rezultat opširnih konsultacija sa ključnim zainteresovanim stranama, što se smatra najefikasnijim rješenjem.

- Uzimajući u obzir kapacitet luke, kao i distribuciju ribarskih plovila, očekuje se da će lučke objekte koristiti najviše 150 ribara na dnevnom nivou. U pogledu stalno zaposlenog osoblja, za datu veličinu i namjenu luke, bilo bi neophodno ukupno 10 radnika da se obezbijedi neometano i neprekidno funkcionisanje luke - piše u Elaboratu.

Novi objekat ribarske luke projektovan je na način da će baseni pristaništa biti zaštićeni od prodora talasa, a da istovremeno spoljni radovi (valobrani) neće ozbiljno ometati šemu transporta nanosa duž obale (Velika plaža). Kako bi se obezbijedila potpuna usaglašenost sa UTU, prvobitno odabrani alternativni raspored prema idejnom rješenju, je neznatno izmješten, odnosno transponovan za 20 m na sjever, a sedam metara na istok, a glavni lukobran je skraćen za samo 3,5 metra. Navedenim izmjenama i podvodni i nadvodni dio Luke su u potpunosti unutar granica urbanističke parcele UP6, koja je jedna od dvije urbanističke parcele koje su predviđene za izgradnju Luke, u skladu sa Izmjenama i dopunama DSL Rt Đeran-Port Milena.

Područje UP3 koristiće se za parking prostor ribarske luke. Parking će biti izgrađen na javnom zemljištu.

(Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Elaborat/Rogan Associates/Paseco/Printscreen)
Ukupna površina luke pokrivaće oko 11.850 m². Neophodna kopnena površina će biti stvorena u potpunosti unutar granice UP6 i zone Ribarske luke, kako bi se omogućila laka cirkulacija i manevrisanje malih kamiona i smjestila hala za skladištenje ribe. Predviđena je i kopnena infrastruktura za podršku čuvanje, skladištenje, rukovanje i pakovanje ribe i drugih morskih organizama. Naglašava se da unutar luke neće biti nikakve prerade ribe, osim pranja i pakovanja.

Takođe, u zoni luke biće napravljeno 60 ormara (od po dva kvadrata) za skladištenje ribarske opreme, koji će se nalaziti paralelno sa sjevernom zaštitnom oblogom. Predloženo je i da dio prostora, na unutrašnjoj strani lukobrana u pravcu vjetra, koriste ronioci koji žele da uđu u vodu. Predviđena je i izgradnja sistema za obnovu vode od dva kanala.

- Plan je i da luka ima dva ulaza, jedan na sjevernom kraju, uglavnom za ribare i osoblje i jedan na južnom kraju, za posjetioce i korisnike rekreativnih čamaca. Dodatno, u kopnenom dijelu luke oko UP6 biće locirane dvije parking površine od oko 27 mjesta za korisnike rekreativnih čamaca, a površina UP3 će se koristiti za kao parking zona ribarske luke i imaće oko 40 mjesta - piše u Elaboratu.

- Ovaj projekat luke ima za cilj zadovoljavanje lokalnih potreba u pogledu kapaciteta luke, zaštitu lučkog basena i vezova od prodora talasa, te sprečavanje transporta sedimentnog nanosa duž obale (Velika plaža) zbog spoljnih radova (valobrana) - navodi se u dokumentu.

(Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Elaborat/Rogan Associates/Paseco/Printscreen)
Basen ribarske luke biće napravljen sa dva lukobrana, sjevernim i zapadnim (obalnim) kejskim zidom. Morski zahvat luke biće zaštićen sevjeroistočno orijentisanim lukobranom koji se proteže na oko 166 m. Planirano je da lukobran ima vertikalni prednji dio (kejski zid) sa unutrašnje strane. Nadalje, luka će sa istoka biti zaštićena lukobranom (zavjetrinski lukobran) koji se proteže 145 m prema jugu. Planirano je da lukobran ima vertikalni prednji dio (kejski zid) sa unutrašnje strane.

Sjeverna strana luke je formulisana kejskim zidom dužine 117 m, kopnom i za pristaništa i oplatom na spoljnoj strani luke, dok će na zapadnoj strani basena biti napravljen pristan dužine približno 124 m, skoro paralelno sa obalom i postojećim malim obalnim putem, a u nastavku postojećeg pristaništa na kraju Rta Đeran. Na južnoj strani pristaništa biće izvedenao bloga od kamenog nasipa, dužine 60 metara.

Konačno, predlaže se da se prvo izgradi priobalni i sjeverni dio zemljišta, kako bi sekoristio kao dio gradilišta. Na ovom prostoru, od oko 7.000 m2, izvešće se svi neophodni radovi na izgradnji betonskih blokova za zidove keja, kao i specijalnih zaštitnih blokova. Dodatni prostor od oko 500 m2 biće konfigurisan za privremeno skladištenje materijala.


Fotogalerija
Ribarska luka na Rtu Đeran, Ulcinj
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.02.2024.  |  Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Najmanje 300 direktnih letova na liniji Tel Aviv-Crna Gora

Vodeće izraelske avio-kompanije, njih tri, će od aprila do novembra ove godine letjeti za Crnu Goru, sa najmanje 300 letova, saopštio je počasni crnogorski konzul u Izraelu Nimrod Rinot. Iako je situacija u Izraelu delikatna, s obzirom na ratno stanje, kao i da su direktni letovi iz Tel Aviva za mnoge destinacije za ovogodišnju sezonu otkazani, Rinot je, kako je saopšteno iz Jevrejske zajednice Crne Gore, srećan da najavi da će tri

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.