NavMenu

Banjaluka dobija prvi hotel sa pet zvjezdica, ulaže se u ski centre, a uskoro i glampovanje - Retrospektiva 2023, investicije u oblasti TURIZMA

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 29.01.2024. 08:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/kudla)Ilustracija
Šta se sve dešava na Jahorini, koji su projekti aktuelni, koji u planu zanima ne samo naše čitaoce, već sve građane BiH i regiona. Olimpijska ljepotica postala je destinacija koja privlači ljubitelje zimskih sportova iz cijelog regiona, ali i šire, posebno u posljednjih nekoliko godina realizacijom velikih projekata na unapređenju skijališta.

Ova sezona je posebna jer se obilježava 40 godina od održavanja Olimpijskih igara u Sarajevu, te su pripremljene raznovrsne proslave, retrospektive i prilike za zajedničko slavlje.

Posljednja velika vijest za našu planinu je da je preduzeće Drvo-export iz Teslića za 41 mil KM kupilo zemljište. Ova kompanija je kupovinom 12 parcela na Jahorini krenula u realizaciju velikog projekta izgradnje ukupno sedam objekata hotela, apart-hotela koji će imati oko 80.000 m2. Kako su izjavili za domaće medije, planiraju da na Jahorini investiraju više od pola milijarde KM.

- U planu je izgradnja novih staza i gondole, kao i izgradnja sportskih terena. Ovom investicijom u narednim godinama želimo da obogatimo sadržaj na Jahorini, a realizacija samog projekta je krenula kupovinom zemljišta - dodali su.

Ova vijest će zasigurno biti jedna od najčitanijih u ovoj godini, a u nastavku vam donosimo listu investicija u TURIZAM koje su tokom 2023. izazvale najviše interesovanja čitalaca eKapije.

1. APARTMANSKO-HOTELSKI KOMPLEKS SNJEŽNA DOLINA

(Foto: Gradnja M)
Druga faza izgradnje apartmansko-hotelskog kompleksa Snježna dolina na Jahorini počela je prošle godine, a kako je za eKapiju ekskluzivno otkriveno iz kompanije Gradnja M iz Istočnog Sarajeva, koja je investitor ove faze, prema proračunima vrijednost investicije biće viša od 50 mil KM, dok sa potpunim opremanjem svih sadržaja taj iznos može preći i 80 miliona.

Investitor podsjeća da je Snježna dolina originalni projekat firme Legend iz Istočnog Sarajeva koji je idejno zamišljen da se radi u dvije faze.

- Prva faza je završena i nju je kompletirala firma Legend, dok je drugu fazu preuzela firma Gradnja M na obostrano zadovoljstvo i planira da nastavi i kompletira kompleks sa svim potrebnim sadržajima za boravak na planini i u ljetnom i u zimskom periodu. Očekujemo da ćemo postati novi centar planine i mjesto okupljanja svih ljubitelja prirode, planine i skijanja.

Projekat u funkcionalnom smislu ima šest lamela sa apartmanima i poslovnim prostorima, te dvije podzemne etaže u kojima je smješten velnes centar i parking mjesta. Korisnici kompleksa će imati na raspolaganju sve potrebne sadržaje koje jedan moderan kompleks treba da ima, a to podrazumijeva teretanu, bazen, SPA centar, veliku skijašnicu, restoran i propratne sadržaje.

- Kompleks broji 454 apartmanskih jedinica koje će biti u stanju da prime više od 1.700 osoba.

Dodaju da planirana dinamika radova pokazuje da bi kompleks u potpunosti trebalo da bude završen za najviše četiri godine.

Lokacija kompleksa je na dijelu planine koji pripada opštini Trnovo, u naselju Obućina bare. Kompleks se nalazi na obodu šume i pored ski staze čime se onemogućava preurbanizacija tog dijela i sami korisnici će uvijek imati prirodno okruženje, mir i biće sklonjeni od gužve i saobraćaja.

2. SKI STAZA KOLJEVKA 2 NA BJELAŠNICI

Bjelašnica (Foto: Photoanto /shutterstock)Bjelašnica
Novi projekti na Bjelašnici, takođe interesuju čitaoce eKapije te su se planovi za novu stazu na ovoj planini našli na visokoj drugoj poziciji naše liste. Naime, tokom prošle građevinske sezone na ski centru Bjelašnica planirani su radovi na rekonstrukciji postojećih i izgradnji novih skijaških staza. U tom smislu, preduzeće KJP ZOI’84 OCS pokrenulo je procedure javne nabavke za izradu projektne dokumentacije - glavnih projekata za sanaciju, rekonstrukciju ili izgradnju novih skijaških staza.

Radovi su podrazumijevali nivelaciju terena, uklanjanje visokog i niskog rastinja sa i oko staza, proširenje skijaških staza, izgradnju prateće infrastrukture i slično, a sve u cilju da se korisnicima omogući kvalitetnija usluga u zimskom periodu. Prema projektnom zadatku bilo je potrebno definisanje željenog stanja staze Kolijevka 2 na osnovu kojeg je se radi glavni projekat za pomenuti obuhvat.

Lokacija Kolijevke 2 se kompletna nalazi na šumskom tlu te je porebno izvršiti detaljno snimanje i nivelacija terena. Staza Kolijevka 2 treba da bude kontinuirano blagog nagiba, bez većih preloma i strmina kako bi istinski zadovoljavala svoju funkciju te je potrebno na terenu odrediti mikrolokaciju na kojoj je to izvodivo.

Kolijevka 2 mora biti tzv. "plava" staza te je potrebno da njen nagib u cjelosti ispunjava FIS normu koja bi je kao takvu i kvalifikovala.

3. HOTEL PALAS BANJALUKA

(Foto: Routing)
Projekat novog hotela Palas u Banjaluci zazeo je treću poziciju naše liste. Sve vijesti u vezi sa ovim investicijom ste pomno pratili, a mi smo i posjetili lokaciju neizgrađenog dijela hotela u momentu rušenja.

Podsjećamo, projekat novog hotela Palas predstavljen je u maju prošle godine, a kako je ovom prilikom istakao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, radi se o najvećem objektu u istoriji Republike Srpske, prvom hotelu sa pet zvjezdica i simoblu ne samo Banje Luke, nego cijele Republike Srpske.

- Hvala vlasniku kompanije Cepter na povjerenju i saradnji. Ovo je najveća investicija u Banju Luku u posljednjih nekoliko decenija. Koliko je objekat zahtjevan, govori podatak da je investitora samo projekat koštao 1,2 mil KM, zatim 2,2 mil KM košta rušenje, a investicija je vrijedna 150 mil KM. Dobićemo hotel preko stotinu metara visine. Biće najviši i najluksuzniji sa spa centrom, restoranom, vidikovcem, kongresnom dvoranom koja je potrebna Banjoj Luci i svim drugim sadržajima. Ovo danas počinjemo i završavamo u naredne dvije-tri godine – rekao je tada gradonačelnik.

4. GLAMPING ODMARALIŠTE STRIČIĆI

Ilustracija (Foto: Aldeen Li/Unsplash)Ilustracija
Dvoje mladih entuzijasta iz Banjaluke Đorđe Kočić i Aleksandra Ožegović došli su na ideju da u selu Stričići kod Banjaluke spoje kampovanje i glamur, popularno nazvano glamping, izgradnjom tri smještajne jedinice u prirodnom okruženju. Kamp sa svim poropratnim sadržajima prostiraće se na parceli od 10.000 m2.

Ovaj dvojac osnovao je preduzeće Star Nest Glamping preko kojeg pokušavaju da sakupe dovoljno novca kako bi realizovali svoj san. U ovaj poduhvat uložiće i sopstvena sredstva, ali novac prikupljaju i preko platforme Go Get Funding, a cilj im je 50.000 USD.

Kako ističu osnovni razlog izgradnje smeštajnih kapaciteta je razvoj seoskog turizma, iznajmljivanjem inovativnih smeštajnih jedinica - luksuznih šatora.

- Uslovi koji će to omogućiti su sve veće interesovanje i popularnost ovog tipa smeštaja, kao i niša za koju se vezuje - glamping. Tražimo sponzore koji će podržati naš san o izgradnji prekrasnog glamping resorta u prirodnom okruženju u blizini Banjaluke - poručuju.

Dodaju da se san rodio ne tako davno, a bio je inspirisan dubokom ljubavlju prema prirodi, čežnjom za spokojem i strašću za stvaranjem nezaboravnih iskustava.

Budući kamp se nalazi u prekrasnom, mirnom i slabo naseljenom planinskom području, na 800 m visine i udaljen je samo 30 minuta vožnje od Banjaluke.

5. SKI CENTAR KLEKOVAČA

(Foto: klekovaca.org)
Petoplasirana na našoj listi je vijest o budućem ski centru Klekovača koji je ponovo aktuelan. Firma GB IMMO iz Banjaluke podnijela je početkom prošle godine Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje urbane zone Planinsko selo, u sklopu turističkog centra Klekovača, na području opštine Petrovac-Drinić. Ukupna površina zone Planinsko selo je 38,65 ha.

Banjalučkoj firmi je, inače, dodijeljena koncesija za izgradnju i korištenje turističkog centra Klekovača 2013. godine, a pokretanje procesa dobijanja ekološke dozvole je novi konkretan potez.

U sklopu Turističkog centra Klekovača – urbana zona Planinsko selo planirana je izgradnja hotela, apart hotela i turističkih kuća, odnosno, kuća za odmor.

Osim smještajnih kapaciteta, u obuhvatu zone predviđeni su i komercijalni sadržaji - lokali, otvorena i zatvorena pijaca, potom administracija, gorske službe spašavanja i slično, kao i međustanica gondole.

Od infrastrukture biće izgrađene dvije gondole, dvije žičare, skijaške staze i skijaški plato.

Takođe, gradiće se i postrojenje za gas, postrojenje za otpadne vode, šest trafo stanica, vanjski parking i parking garaža za oko 360 vozila, dodaje se u priloženoj dokumentaciji.

Ta infrastruktura biće dovoljna za potrebe oko 3.000 korisnika.

- U centralnom dijelu planinskog sela se planira međustanica gondole sa velikim prometom tokom cijele godine kao i prostorno-funkcionalna cjelina sa komercijalnim sadržajima, gdje je i centar naselja, zona u kojoj pešački i biciklistički saobraćaj i kretanje na skijama dominiraju u odnosu na kolski saobraćaj. U ovom dijelu postoji blaga padina pogodna za školu skijanja - navodi se u dokumentaciji.

Lokacija se nalazi na sjevernim obroncima planine Klekovače i dio je teritorije opštine Petrovac, u sklopu katastarske opštine Drinić, te je lokalnim putem povezan sa istom.

Podsjećamo, turistički centar Klekovača najavljen je još 2010. godine. Rečeno je da će imati deset hotela, staze dužine 80 kilometra, 13 žičara i ski – liftova i kapacitet prevoza 10.000 skijaša istovremeno.


Predstavili smo vam prvih pet investicija koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je reč o investicijama u turizmu, a komplentu listu možete pogledati OVDJE.

Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obilježile 2023. godinu iz oblasti SAOBRAĆAJA, TRGOVINSKIH CENTARA i NEKRETNINA

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.