NavMenu

Najbolje startap ideje studenata - Nagrađena tri projekta

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.01.2024. 13:11
Komentari
Podeli
(Foto: Univerzitet Crne Gore)
Nagrade studentima za tri najbolje startap ideje nagradnog Konkursa Kancelarije za razvoj karijere i cjeloživotno učenje Univerziteta Crne Gore, uz podršku partnera, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore i Fondacije Čini dobro, svečano su uručene danas na Univerzitetu Crne Gore.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović uručio je prvu nagradu u vrijednosti od 3.000 EUR studentu Ekonomskog fakulteta UCG, Abedinu Orahovcu za projekat pod nazivom "Mlado srce povezuje".

- U idejnom projektu "Mlado srce povezuje" predstavljena je platforma koja stvara most između generacija, transformišući živote starije populacije u Crnoj Gori. Povezivanje je srž platforme i predviđeno je da se putem algoritama efikasno spajaju starije osobe sa odgovarajućim pružiocima usluga, uzimajući u obzir lokaciju, interesovanja i potrebe. Zamisao je da ovaj inovativni pristup omogući spontane veze i podršku korisnicima kroz raznolike usluge, poput lakog postavljanja zahtjeva poput namirnica, ljekova i ostalih potrepština, kao i upotebom aplikacija za očuvanje zdravlja - saopšteno je iz UCG.

Drugu nagradu u vrijednosti od 2.000 EUR studentu Biotehničkog fakulteta UCG, Filipu Buškoviću za projekat "Toz - očistimo svoje dvorište", uručio je koordinator službe za kredite i garancije Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Spasoje Vujošević.

On je kazao je da smatra veoma značajnim sprovođenje konkursa Univerziteta Crne Gore, naročito u kreiranju ambijenta u kojem će se pojedinci, a prije svega mladi ljudi osjećati komforno prilikom pokretanja sopstvenog biznisa.

- Idejni projekat "Toz" se bavi prikupljanjem, obradom, redizajniranjem i kreiranjem nove vrijednosti otpada od kafe. Pojedinac može prikupljanjem taloga od kafe koji sam proizvede, kao i kupovinom proizvoda nastalih obradom kafe da doprinese datoj tranziciji, čime bi se doprinijelo stvaranje novih radnih mjesta i održivijoj budućnosti. Kafa će se obrađivati "mokrom" i "suvom" frakcijom. "Mokra frakcija" podrazumijeva kompostiranje ostataka kafe, čiji će rezultat biti pravljenje đubriva za baštenske bilje, dok "suva" frakcija podrazumijeva proces obrade kafe i krajnji rezultati predstavljaju predmeti različite upotrebne vrijednosti, od kojih bi se dobijali nakit, tanjirići, šoljice, ukrasni predmeti i suveniri - navedeno je.

(Foto: Univerzitet Crne Gore)
Izvršna direktorica Fondacije Čini dobro Marija Jovović uručila je treću nagradu, u vrijednosti od 500 EUR, studentima Arhitektonskog fakulteta UCG Sari Stijepović i Ognjenu Mandiću za idejni projekat "EkoBaust - Reciklaža građevinskog otpada za održivu izgradnju".

Direktorica Jovović uputila je čestitke Centru za razvoj karijere i CŽU i inicijative poput ove ocijenila kao dobar način da se studentima pokaže da neko brine o njima, kako kada je riječ o formalnom, tako i kada je riječ o neformalnom obrazovanju.

- Vizija poslovanja trećeplasiranog idejnog projekta fokusirana je na uspostavljanje održivog procesa recikliranja građevinskog otpada, s posebnim akcentom na materijalima poput cigli, opeka, betona i njima srodnih. Prezentirani cilj je smanjenje emisija CO2 i stvaranje kvalitetnih materijala iz recikliranog građevinskog otpada. Kroz ovaj proces se planira stvaranje ekološki prihvatljivih alternativa konvencionalnim građevinskim materijalima, pridonoseći smanjenju negativnih uticaja na sredinu. Ovaj start-ap planira uspostaviti postrojenje koje će efikasno obrađivati i transformisati građevinski otpad, pružajući građevinskoj industriji mogućnost da koristi održive materijale - pojašnjeno je.

Menadžer Centra za razvoj karijere i CŽU UCG Ivica Todorović izrazio je uvjerenje da će implementacija projekata biti uspješna, ističući da su vrata Centra i Univerziteta širom otvorena za nove inicijative. Veliku zahvalnost uputio je partnerima, uz nadu da će zajedničkim naporima nadograđivati projekte ovog ili sličnog tipa.

Kako je ranije saopšteno iz UCG, na konkurs za najbolju startap ideju 20 prijavljenih pojedinaca i timova dostavilo je 19 ispravnih idejnih projekata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.