NavMenu

Predstavljamo nagrađena rješenja za Dnevni centar u Beranama (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.01.2024. 11:56
Komentari
Podeli
(Foto: Opština Berane/Srđan Tadić, Aleksandar Marsenić i Bojan Vlahović)
Na nacionalni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje Dnevnog centra za smještaj lica sa invaliditetom starijih od 17 godina u Beranama u predviđenom roku je stiglo osam radova.

Kako je saopšteno iz Opštine Berane, koja je i raspisivač konkursa, prva nagrada i iznos od 8.500 EUR pripala je radu pod šifrom 24126.

Autori su Srđan Tadić, Aleksandar Marsenić i Bojan Vlahović.

U obrazloženju žirija za pravu nagradu naznačeno je da je rješenje istovremeno svedeno i dominantno tradicionalno i savremeno. Autori su vješto iskoristili nepravilnu lokaciju da smjeste objekat u centar i da su mu svi sadržaji na parceli podjednako pristupačni.

- Objekat u vizuelnom smislu predstavlja interesantnu interpretaciju stare polimske kuće sa osmišljenom okućnicom u potpunom međusobnom sažimanju u smislu faunkcionalnosti, oplemenjujući jedini slobodan prostor u užem okruženju, a istovremeno taj izvorni oblik prilagodio se današnjici sa dosta svjetla i prirodne prozračnosti, kako u fasadnim ravnima, tako i u krovnim površinama - pojašnjeno je.

U funkcionalnom smislu organizacija prostora je dobro projektovana, uz logičan raspored svih glavnih zona i komunikacija, kao i dobro dimenzionisanje i funkcionalnu organizaciju pojedinačnih prostorija.

(Foto: Opština Berane/Srđan Tadić, Aleksandar Marsenić i Bojan Vlahović)
- Fleksibilnost korišćenja unutrašnjih prostora prizemlja i sprata i ideja formiranja posebnih kuća za najosetljivije grupe predstavljaju kvalitet više, dok je park pažljivo i detaljno projektovan kao naročito specifičan segment objekta od izuzetne važnosti za korisnike. Ovakav pristup doprinio je opravdanosti funkcionalnog i arhitekstonskog rješenja objekta - stoji u dokumentu.

Jednostavan otvoreni prostor u prizemlju, sa ulazom planiranim u centralnom dijelu objekta i lakim pregradama koje se mogu prema broju korisnika prilagođavati, ostvaruju fleksibilnu funkcionalnost i racionalno korišćenje prostora.

- Sprat je pristupačan različitim vertikalnim komunikacijama i na veoma interesantan i za ovaj rad karakterističan način riješen, u smislu unutrašnjeg pregrađivanja prostora, što mu daje originalnost. Međutim, postoje dileme u funkcionalnoj organizaciji nekih djelova objekta, posebno sprata, koje bi trebalo otkloniti - naznačeno je.

(Foto: Opština Berane/Srđan Tadić, Aleksandar Marsenić i Bojan Vlahović)
Posebna pažnja u prvonagrađenom radu posvećena je pejzažnom uređenju lokacije, u cilju stvaranja prijatnog okruženja za sve korisnike i "ušuškanost" parkovskom zonom zaštitnog zelenila prema okruženju je dio te strategije.

- Gustina zelenila je naglašena u zaštitnom pojasu, oko glavnnih staza. Rješenje je uglavnom zadovoljilo zadate ekološke kriterijume - naveli su iz žirija.

Rad pod šifrom 99357 osvojio je drugu nagradu i iznos o 5.500 EUR. Za izradu ovog rješenja bio je zadužen autorski tim iz podgoričkog studija NRA Atelier.

Treća nagrada u iznosu od 3.500 EUR pripala je autoskom timu koga čine Dušan Vlahović i Jelena Međedović. Šifra rada je 28028.

Sva nagrađena rješenja pogledajte u galeriji.


Fotogalerija
Dnevni centar Berane
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.02.2024.  |  Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Najmanje 300 direktnih letova na liniji Tel Aviv-Crna Gora

Vodeće izraelske avio-kompanije, njih tri, će od aprila do novembra ove godine letjeti za Crnu Goru, sa najmanje 300 letova, saopštio je počasni crnogorski konzul u Izraelu Nimrod Rinot. Iako je situacija u Izraelu delikatna, s obzirom na ratno stanje, kao i da su direktni letovi iz Tel Aviva za mnoge destinacije za ovogodišnju sezonu otkazani, Rinot je, kako je saopšteno iz Jevrejske zajednice Crne Gore, srećan da najavi da će tri

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.