NavMenu

Pokretanje bloka B3 u Kostolcu moguće već ove nedelje

Izvor: RTS Srijeda, 24.01.2024. 16:12
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Zarko Prusac)
Ova godina je važna za elektroenergetski sistem Srbije. Posle gotovo četiri decenije, u rad će ući nova termoelektrana – "Blok B3" u Kostolcu, koja će u EPS-ovom sistemu povećati proizvodnju struje za sedam odsto. A što je još značajnije – i "TENT A" konačno dobija ekološko postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova.

Nova termoelektrana "Blok B3" u Kostolcu snage je 350 megavata. Ugljem će se snabdijevati sa kopa Drmno. Njenu gradnju pratili su povremeni i opravdani i neopravdani zastoji. Ali, najvažnije je da je "Blok 3" sada u završnoj fazi, odnosno ispitivanju svih djelova sistema.

- Dobijene su gotovo sve dozvole i mislim da ćemo ove sedmice biti u prilici da pokrenemo Blok i taj energetski dio Bloka sinhronizujemo na mrežu kako bi radili dalje ispitivanje svih parametara bloka i stvorili uslove za nekakav sledeći korak koji bi podrazumevao probni rad - kaže Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS-a.

Resorna ministarka je istakla da je ta termoelektrana građena po najmodernijim ekološkim standardima.

- I za nas prije svega podrazumijeva dodatnu baznu energiju koja nam je bitna, bez obzira na sav razvoj zelene energije. Nama je bazna energija i dalje ključ i to postrojenje je vrijedno 618 mil EUR i biće gotovo u narednim mjesecima - navela je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.


Pogon odsumporavanja od aprila i u TENT-u

Prednost kostolačkih termolektrana je što već tri godine imaju pogon odsumporavanja. To ekološko postrojenje je presudno za rad termolektrana, jer smanjuje emisije štetnih gasova, a imaće ga i obrenovačke termolektrane. Sledeće godine biće završeno u "TENT-u B", a već od aprila ove godine, pogon odsumporavnja vrijedan 220 mil EUR proradiće u "TENT-u A".


- U termolektrani "TENT A" već su testiranja počela i već se od otpada proizveo prvi gips prošle nedelje, gdJe smo pokazali da je projekat na dobrom putu da se završi u roku koji je postavljen, a to je kraj marta. Završetkom ovog projekta ćemo smanjiti dimne gasove, odnosno emisiju njihovu čak 10 puta - navela je ministarka.

Stručnjak za energetiku Željko Petrović napominje da je to dIo regulative Evropske unije koja je još 2001. počela sa Direktivom o velikim ložištima, a zamIJenjena je 2015. Direktivom o industrijskim emisijama.

- U skladu sa tim zakonskim propisima oni objekti kod kojih je neisplativo da se uradi odsuporavanje, imali su neki rok da rade ili da izađu iz pogona što se i desilo sa velikim brojem. Završetkom tih projekata mi ćemo se uskladiti sa tim direktivama o emisijama - dodao je Petrović.

Ti projekti su važni, doprinose elektroenergetskoj stabilnosti, jer termoelektrane sagorevanjem uglja i dalje zemlji obezbeđuju gotovo 70% struje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.06.2024.  |  Industrija

Eloksirana bravarija iz Željezare po povoljnim cijenama

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović najavio je projekat proizvodnje eloksirane bravarije za građane u Željezari Nikšić po veoma povoljnim cijenama, saopštilo je Ministarstvo. On je pohvalio ideju menadžmenta Elektroprivrede (EPCG) koji su odlučili da aktuelni projekat 5000+, koji se odnosi na instaliranje solarnih panela i što boljeg i što većeg iskorišćavanja solarnog potencijala u Crnoj Gori, prošire projektom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.