NavMenu

Kako pomoću dizajna enterijera motivisati zaposlene da umjesto rada od kuće izaberu kancelarijsko okruženje (FOTO)

Izvor: SuperProstor Srijeda, 10.01.2024. 11:54
Komentari
Podeli
(Foto: Relja Ivanić)
Ideja vodilja Arhitekture Buđevac za projektovanje enterijera firme Neopix iz Niša bila je kreiranje jedinstvenog korističkog iskustva i stvaranje raznih ambijenata u okviru istog prostora. Jasni programski zahtjevi koji su se razvili kroz višegodišnji rad i život firme definisali su arhitektonsko-dizajnerski zadatak, a to je stvaranje karakterističnog identiteta koji izlazi iz tipičnih okvira estetike jedne IT kancelarije i motiviše zaposlene da, umjesto rada od kuće, izaberu kancelarijsko okruženje.

Kancelarije se prostiru na dvije etaže površine oko 1000 m2, sa dominantno otvorenim prostorom ali sa jasnom distinkcijom između funkcionalnih cjelina koja je postignuta različitim tretmanom podova, prostornih volumena, boja i materijala. Prema tom principu zajednički prostori, poput trpezarije, bara, koridora koji spajaju radne prostore i delove za opuštanje, uobličeni su podom od sivog mikrocementa i vidljivom betonskom konstrukcijom plafona sa instalacijama u tamnozelenoj boji.

Široki radni prostori osmišljeni su tako da podrže različite tipove svakodnevnih radnih aktivnosti i olakšaju izvršavanje zadataka. On su vizuelno jasno izdvojeni čistom formom i bijelom bojom koja objedinjuje podove, zidove i spuštene plafone. Pored toga se duž centralnog dijela osnove nalaze i specifični prostori, poput različitih tipova sala za sastanke i "gluvih" soba, odvojeni u kubusima koji su obloženi panelima od šperploče. Šperploče su sa spoljašnjih strana perforirane otvorima na jednakim rastojanjima u koje se lako mogu instalirati i po potrebi premjestiti male drvene police za knjige, časopise i biljke.

(Foto: Relja Ivanić)
Obje etaže su jedinstvene po organizaciji, ali komplementarne istim dizajnom prostora, kao i podijumom koji je zajednički element prednjeg, javnog dijela kancelarijskog prostora na oba sprata. Taj javni dio enterijera služi kao mjesto okupljanja i otvoren je za sve korisnike. Zamišljen je kao multifunkcionalni prostor koji se nadovezuje na kafić i opremljen je za organizaciju različitih događaja, konferencija, skupova, proslava. Podijum, bar i veliki otvoreni prostor daju mogućnost organizovanja različitih tipova događaja, te brze i neočekivane transformacije prostora. U prilog tome govori i anegdota sa proslave useljenja firme u prostor, kada su članovi džezbenda pozvanog da upriliči događaj mislili da nastupaju u nekom klubu, a ne firmi.

Kolorit enterijera je skoro monohromatski, sa idejom da djeluje rasterećujuće na korisnike prostora i služi kao neutralna pozadina koja će podržati unošenje novih elemenata bez da pokvari arhitektonsku formu i jasnoću prostornih odnosa. Jedini element koji odskače u svom koloritu su murali u zajedničkom prostoru toaleta koji pokrivaju vrata ka muškom i ženskom toaletu. Grafiku na muralima potpisuju dizajneri iz tima Neopix.

Autor fotografija je Relja IvanićFotogalerija
Enterijer firme Neopix
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.02.2024.  |  Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Najmanje 300 direktnih letova na liniji Tel Aviv-Crna Gora

Vodeće izraelske avio-kompanije, njih tri, će od aprila do novembra ove godine letjeti za Crnu Goru, sa najmanje 300 letova, saopštio je počasni crnogorski konzul u Izraelu Nimrod Rinot. Iako je situacija u Izraelu delikatna, s obzirom na ratno stanje, kao i da su direktni letovi iz Tel Aviva za mnoge destinacije za ovogodišnju sezonu otkazani, Rinot je, kako je saopšteno iz Jevrejske zajednice Crne Gore, srećan da najavi da će tri

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.