NavMenu

Britanci traže da proizvođači elektronskih cigareta plate punu cijenu za odlaganje svojih uređaja

Izvor: eKapija Petak, 05.01.2024. 12:01
Komentari
Podeli

(Foto: Unsplash/Romain Blu)
Britansko Ministarstvo za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja (Defra) predlaže uvođenje nove kategorije za elektronske cigarete u regulisanju e-otpada kako bi se osiguralo da proizvođači elektronskih cigareta plate punu cijenu za odlaganje svojih uređaja.

Procjenjuje se da se gotovo pet miliona elektronskih cigareta baca svake nedelje u Velikoj Britaniji - skoro četiri puta više nego prije godinu dana - a troškovi prikupljanja i recikliranja nepravilno odbačenih uređaja procjenjuju se na 200 mil GBP.

Kao dio nedavno pokrenute konsultacije, planirano je stvaranje nove kategorije koja će omogućiti izračunavanje troškova za prikupljanje, tretman, oporavak i reciklažu elektronskih cigareta.

- Stvaranje nove kategorije za elektronske cigarete će osigurati da proizvođači elektronskih cigareta plaćaju punu cijenu zasebnog prikupljanja i recikliranja otpada od elektronskih cigareta - navodi se u konsultaciji, dodajući da će se time ukloniti rizik od toga da drugi proizvođači električnog i elektronskog otpada "subvencionišu" obaveze sektora elektronskih cigareta.

Nova kategorija će, kako se navodi, ukloniti rizike za šeme usaglašavanja proizvođača u vezi s troškovima prikupljanja i recikliranja elektronskih cigareta koji su nesrazmjerni u odnosu na tržišni udio njihovih članova u vezi s elektronskim cigaretama plasiranim na tržište Velike Britanije.

Ova promjena dio je šireg pregleda regulativa o električnom i elektronskom otpadu i preporučena je od strane sektora za reciklažu koji je primijetio da je trenutno uključivanje elektronskih cigareta u "kategoriju 7", zajedno sa igračkama i opremom za slobodno vrijeme, nepravedno.

Procjene industrije za troškove odlaganja elektronskih cigareta su između 13.000-20.000 GBP po toni, objasnila je Defra, u poređenju sa 35-270 GBP po toni za drugu opremu u istoj kategoriji.

Prema trenutnom sistemu, kaže Defra, proizvođači ne moraju prikupljati elektronske cigarete kako bi ispunili svoje ciljeve recikliranja, jer to može biti učinjeno prikupljanjem drugih predmeta iz kategorije 7.

Drugi proizvođači igračaka i opreme za slobodno vrijeme trenutno moraju dijeliti veće troškove tretmana elektronskih cigareta, što nepravedno povećava njihove troškove usaglašavanja.

Pozivi za zabranu jednokratnih elektronskih cigareta, kao što je to slučaj u mnogim drugim zemljama, stigli su od strane različitih organizacija, poput Asocijacija lokalnih vlada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Industrija

Bez saglasnosti za otvaranje rudnika Brskovo

Komisija za analizu ugovora o koncesiji sa kompanijom Tara Resources nije dala saglasnost za otvaranje rudnika Brskovo. Na sjednici koja je bila zatvorena za javnost devet glasova je bilo protiv otvaranja, dva za i jedan uzdržan. Konačnu odluku trebalo bi sjutra da donese ministar energetike i rudarstva Saša Mujović a nakon toga biće dostavljena Vladi na konačno odlučivanje. Iz GI Zdravi Mojkovac, čiji član Miodrag Fuštić učestvuje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.