NavMenu

Destilerije viskija mogu da proizvedu zeleni vodonik - Škotski naučnici na tragu rješenja

Izvor: eKapija Petak, 05.01.2024. 10:13
Komentari
Podeli

(Foto: Dylan de Jonge/Unsplash)
Oko jedne milijarde litara otpadnih voda iz globalne destilacione industrije moglo bi se koristiti za proizvodnju zelenog vodonika pomoću materijala koji su razvili naučnici sa Univerziteta Heriot-Vat, sugeriše novo istraživanje.

Naučnici iz Edinburga razvili su metod korišćenja otpadnih voda iz procesa proizvodnje viskija kako bi stvorili zeleni vodonik, povećavajući nade da bi ova tehnologija mogla smanjiti potrošnju vode u industriji vodonika koja već godišnje troši 20,5 milijardi litara svježe vode.

Dr Sudhagar Pitchaimuthu, naučnik sa Škole inženjeringa i fizičkih nauka Heriot-Vat, predvodio je tim koji je razvio nanomaterijal - čestice frakcije prečnika ljudske dlake - nazvan nikl selenid, koji se može koristiti za tretiranje otpadnih voda destilacije kako bi se mogle ponovno koristiti u proizvodnji vodonika.

Za razliku od fosilnih goriva, vodonik ne emituje ugljenik prilikom sagorijevanja i stoga se promoviše kao održivo gorivo za transport, izvor grijanja u domaćinstvu i sirovina za industrijske objekte, uključujući pivare i destilerije.

Dok se električna energija proizvedena iz obnovljivih izvora koristi za napajanje elektrolize - procesa koji proizvodi vodonik razlaganjem vode na vodonik i kiseonik - za proizvodnju zelenog vodonika, elektrolizeri obično rade samo sa svježom vodom i uglavnom ne uspijevaju kada se primijene na otpadne vode.

Međutim, koristeći svoj materijal nikl selenida, naučnici sa Heriot-Vata su prevazišli ovaj izazov i proizveli slične ili malo veće količine zelenog vodonika iz otpadnih voda u odnosu na svježu vodu. Vođa istraživanja poručio je da se korišćenjem industrijskih otpadnih voda može smanjiti obimni otisak svježe vode koji je povezan sa proizvodnjom zelenog vodonika.

- Potrebno je 9 kg vode da se proizvede svaki kilogram zelenog vodonika. U međuvremenu, svaki litar proizvodnje malt viskija stvara oko 10 litara otpada. Da bismo zaštitili planetu, moramo smanjiti upotrebu svježe vode i drugih prirodnih resursa. Stoga se naše istraživanje fokusiralo na to kako koristiti otpadnu vodu destilerije za proizvodnju zelenog vodonika pomoću jednostavnog procesa koji uklanja otpadne materijale prisutne u vodi – istakao je dr Sudhagar Pitchaimuthu.

Izvještaj, čiji je autor doktorant Majkl Volš, objavljen je u časopisu Kraljevskog društva hemije Sustainable Energy & Fuels.

Istraživanje je finansirala Škola inženjeringa i fizičkih nauka Heriot-Watt i sprovedeno je u saradnji sa Odjeljenjem hemijskog inženjeringa Univerziteta u Batu i Institutom za istraživanje škotskog viskija.

Prema izvještaju, destilerije samo u Škotskoj proizvode milion litara otpadnih voda godišnje iz procesa proizvodnje viskija.

Sledeći koraci za istraživački tim uključuju razvoj prototipa elektrolizera i povećanje proizvodnje nanodelića nikl selenida.

Naučnici će takođe nastaviti analizu otpadnih voda destilerije kako bi otkrili da li se iz njih može izvući i drugi vrijedni materijali, pored vodonika i kiseonika.

Dostignuća Univerziteta Heriot Vat u vezi sa otpadnim vodama destilerije prate šire inovacije u destilerijama Velike Britanije, uključujući lansiranje planova vrijednih 45 mil GBP za prelazak destilerije Simpsons Malt na biomasu i električne bojlere.

Osim toga, proizvođač malt viskija Jura je prošle godine u saradnji sa Univerzitetom u Hertfordširu postao prva destilerija u Velikoj Britaniji koja je implementirala "samoregulišući" premaz za apsorpciju CO2 na svojoj destileriji na Unutrašnjim Hebridima, što može pretvoriti lokaciju u jednu od najneobičnijih čistionica ugljenika na svijetu.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Industrija

Bez saglasnosti za otvaranje rudnika Brskovo

Komisija za analizu ugovora o koncesiji sa kompanijom Tara Resources nije dala saglasnost za otvaranje rudnika Brskovo. Na sjednici koja je bila zatvorena za javnost devet glasova je bilo protiv otvaranja, dva za i jedan uzdržan. Konačnu odluku trebalo bi sjutra da donese ministar energetike i rudarstva Saša Mujović a nakon toga biće dostavljena Vladi na konačno odlučivanje. Iz GI Zdravi Mojkovac, čiji član Miodrag Fuštić učestvuje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.