NavMenu

Mitropolija donirala medicinsku opremu Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Izvor: eKapija Srijeda, 03.01.2024. 15:34
Komentari
Podeli
(Foto: Klinički centar Crne Gore)
Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) donirala je Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju (CFMR), Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), dva aparata impulsnog magnetnog polja niske frekvencije, ukupne vrednosti 12.100 EUR. Aparati imaju široku primjenu u fizikalnoj medicini za liječenje, između ostalog, muskuloskeletnih oboljenja i povreda, osteoporoze, dekubita, zapaljenskog i degenerativnog reumatizma,…

Na svečanom uručenju donacije, u prisustvu ministra zdravlja Vojislava Šimuna, menadžmenta KCCG i zaposlenih u CFMR, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, kazao je da je običaj Mitropolije crnogorsko-primorske da svake godine donira neki važan aparat, koji je potreban za liječenje pacijenata u Kliničkom centru ili nekoj drugoj bolnici na području Crne Gore.

- Nastavili smo našu tradiciju i ove godine smo kupili dva aparata za fizikalnu terapiju. Veoma sam zahvalan na ovom dočeku, na ovoj ljubaznosti ministra, direktorice KCCG i direktorice Centra za fizikalnu medicinu i cijelom osoblju Kliničkog centra, koji ulažu ogromne napore za zdravlje našeg naroda u cjelini, što se zaista vidi po rezultatima njihovog rada. I kad vidimo tu njihovu žrtvu onda smo motivisani tom njihovom žrtvom da učestvujemo sa naše strane koliko možemo i da pomognemo da se unaprijedi zdravstvo u Crnoj Gori - kazao je mitropolit Joanikije, upućujući čestitke povodom predstojećih božićnih praznika.

Prilikom svečane primopredaje donacije zahvalnost MPC je uputio ministar ministar Šimun.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo da danas ispred Ministarstva zdravlja i cjelokupnog zdravstvenog sistema uputim riječi posebne zahvalnosti Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i mitropolitu Joanikiju, na još jednoj donaciji KCCG-u - kazao je on.

- Vaš humani čin, uoči Božića-najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, koji, rekao bih, postaje tradicija, ima poseban značaj i važnost. Dosadašnje donacije, od ultrazvučnog aparata i novčane pomoći i sada medicinske opreme za potrebe Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, dostigle su iznos od oko 45 hiljada evra, što je vrijedno poštovanja - naglasio je dr Šimun.

Kako je kazao, Vlada Crne Gore u potpunosti je posvećena unapređenju zdravstvenog sistema i očuvanju zdravlja populacije, ali svaki vid pomoći je dobrodošao i izuzetno značajan.

- Mitropolija je još jednom pokazala da je posvećena dobrobiti svog naroda na čemu smo vam svi veoma zahvalni - zaključio je Šimun, čestitajući svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti predstojeći Božić, uz želju da ih služi dobro zdravlja i da ga provedu u miru i blagostanju.

Direktorka KCCG Ljiljana Radulović je kazala da je humani čin MPC, uoči najradosnijeg pravoslavnog praznika, najbolji način da započnemo godinu.

- Zahvaljujemo se Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, na ovako vrijednoj donaciji, koja će umnogome olakšati rad terapeutima i poboljšati uslugu koju pružamo našim pacijentima. Takođe smo zahvalni što je Mitropolija crnogorsko-primorska prepoznala naš rad i baš Centru za fizikalnu medicinu donirala pomenute aparate - kazala je Radulović.

Zahvaljujući MPC na vrijednoj donaciji, direktorica Centra za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, Sonja Nejkov, pojasnila je da se impulsno magnetno polje niske frekvencije širiko primenjuje u fizikalnoj medicini i rehabiltaciji.

- Osobito sam zadovoljna što je Mitropolija izabrala da donira baš Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dva aparata za magnetnu terapiju niske frekvence, koji će umnogome značiti našim fizioterapeutima i osoblju koje će raditi na tim aparatima, kao i našim pacijentima. Aparati koji su do sada korišćeni u našem Centru starosti su između 15 i 20 godina, tako će novi koji su automatizovani i imaju noviju tehnologiju fokusiranog magnetnog talasa, značajno doprinijeti i ubrzati rehabilitaciju našim pacijentima - istakla je Nejkov.

Ona je navela da je na dnevnom nivou u presjeku između 500 i 550 pacijenata na terapiji, a od tog broja 90% njih koristi magetoterapiju u svom liječenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Prošle godine 2,6 miliona turista, preko 16 miliona noćenja

U Crnoj Gori je tokom prošle godine ostvareno oko 2,6 miliona dolazaka i blizu 16,4 miliona noćenja turista, pokazuju preliminarni podaci Monstata. Ako uporedimo sa 2022. godinom, to je 20% više dolazaka, odnosno 32% više noćenja. Podaci pokazuju i da je u odnosu na rekordnu 2019. godinu broj dolazaka manji za oko jedan odsto, dok je broj noćenja porastao za 13%. Od ukupnog broja noćenja u 2023. godini 96,3% ostvarili su strani, a 3,7%

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.