NavMenu

UPC zabilježila rekordnu naplatu poreskih i carinskih prihoda - Plan premašen za 315 mil EUR

Izvor: Mina Utorak, 02.01.2024. 11:56
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Christoph Meinersmann)
Uprava prihoda i carina (UPC) prošle godine je zabilježila rekordnu naplatu poreskih i carinskih prihoda, uz konstantno preduzimanje aktivnosti za efikasniju naplatu, saopštio je njen direktor Vladimir Bulajić.

- Veliko mi je zadovoljstvo to što je UPC u prošloj godini uspjela da ostvari rekordnu naplatu poreskih i carinskih prihoda, uz konstantno preduzimanje aktivnosti za efikasniju naplatu. Taj zahtjevni proces podrazumijevao je ulaganje dodatnih napora i mjera, kojima smo uspjeli da unaprijedimo naplatu, s akcentom na potrebu trajnijeg rješavanja poreskog duga - rekao je Bulajić u intervjuu agenciji Mina-business.


Premašen plan prihoda

On je precizirao da je bruto naplata prihoda od početka prošle godine do 28. decembra iznosila 2,54 mlrd EUR, što je 467 miliona ili 22,5% više nego u istom periodu 2022. godine. Predviđeni plan prihoda premašen je, pema njegovim riječima, za 315 mil EUR ili 14%.

Bulajić je dodao da je UPC tokom cijele prošle godine intenzivno sprovodila aktivnosti za preduzimanje mjera prinudne naplate duga, uz ostale mjere, i da je planirano dalje unapređivanje u cilju bržeg napretka u tom segmentu.

- S obzirom na to da je u decembru usvojeno formiranje dvije nezavisne uprave - carina i poreske, vjerujem da će obje institucije nastaviti sa unapređenjem poslovnih procesa i reformama na dobrobit građana, privrede i cjelokupne države - poručio je Bulajić.

On smatra da bi posebnu pažnju u narednom periodu trebalo usmjeriti na koncept naplate iz imovine poreskog obveznika, kao neophodnog i važnog mehanizma za naplatu i smanjenje poreskog duga.

- Ono što smatram da je veoma bitno je to da program Vlade za suzbijanje neformalne ekonomije u Crnoj Gori 2024 - 2026. godine uključuje postojeće i nove mjere za njeno suzbijanje, kao i da pruži set kontrolnih i podsticajnih mjera, kako bi se s jedne strane uspostavila efikasnija kontrola u cilju sprečavanja neformalne ekonomije, a sa druge olakšalo poslovanje privredi - rekao je Bulajić.

On je kazao da koncept naplate iz imovine poreskog obveznika, uz ostale mehanizme, smatra ključnim za naplatu i smanjenje poreskog duga.

- Poreski organ treba da uloži maksimalne napore na snaženju aktivnosti naplate duga kroz izradu konkretne, detaljne strategije sa jasno definisanim koracima koji unapređuju tu oblast, kao i preciznim definisanjem spektra preventivnih mjera, a što su i preporuke eksperata Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) - saopštio je Bulajić.


Efikasnije rješavati naplatu nagomilanog poreskog duga

Nagomilani dugogodišnji poreski dug, prema njegovim riječima, predstavlja problem koji se mora efikasnije rješavati, s tim što se ne smije zanemariti poseban izazov koji predstavljaju kamate, koje uvećavaju dug, a obračunavaju se na dnevnom nivou.

Bulajić smatra da je u cilju zaustavljanja rasta i smanjenja poreskog duga neophodno konkretizovati mjere i aktivnosti koje je potrebno sprovesti u narednom periodu, sve u skladu sa Planom upravljanja poreskim dugom i jačanja mjera naplate za period 2023 - 2025. godine.

- Formirali smo radnu grupu, koja se bavi analizom poreskih dugova (starost duga, naplativost…) i treba da precizira obuhvat naplativosti od ukupnog dugovanja, što je takođe neophodno sprovesti u skladu sa preporukama koje je dao MMF - saopštio je Bulajić.

On je dodao da je u prethodnom periodu, u skladu sa konkretnim preporukama ekspertskog tima MMF-a, sprovedena reforma područnih poreskih jedinica i izvršena reorganizacija poslovnih procesa u okviru istih, na način konstituisanja posebnih filijala - za utvrđivanje i naplatu poreskog duga i za naplatu i upravljanje poreskim dugom.

- Cilj takve nove organizacije sada predstavlja funkcionalniji model, kojim je uspostavljeno jednostavnije i brže servisiranje građana i privrede, kao i efikasnija naplata budžetskih sredstava - objasnio je Bulajić.

On je podsjetio da je ukupni reprogramirani dug opština, javnih ustanova i pravnih lica čiji su osnivači opštine, na kraju decembra 2014. godine iznosio 90,03 mil EUR.

- Do kraja novembra prošle godine dospjelo je rata u iznosu od 37,52 mil EUR, a uplaćeno je oko 36,42 miliona. Procenat naplate dospjelih rata iznosi 97,05% - rekao je Bulajić.

On je naveo da ukupno dospjeli dug na kraju novembra prošle godine, po reprogramu 2022. godine iznosi skoro 48,1 mil EUR, a ukupno je po tom osnovu naplaćeno 29,01 milion, što je 60,32% naplativosti duga.

Bulajić je saopštio da je primjena Zakona o fiskalizaciji i podzakonskih akata, kao i uvođenje informacionog sistema elektronske fiskalizacije, rezultiralo značajnim benefitima.

- Preduzetim mjerama, odnosno inspekcijskim nadzorom UPC došlo je i do podizanja nivoa poreske discipline kod obveznika, i u konačnom do uvećanja budžetskih prihoda ostvarenih oporezivanjem kod više poreskih oblika - naveo je Bulajić.

Primjenom pozitivnih pravnih propisa, prema njegovim riječima, stvorile su se mogućnosti daljeg unapređenja privrednog ambijenta kroz moguće skraćenje poreskog i carinskog postupka, posebno u slučajevima kontrole i procesuiranja zahtjeva za povraćaj - preusmjer sredstava, kao i zahtjeva za ostvarivanje prava na određene olakšice, odnosno subvencije.

Bulajić je kazao da će svi projekti vezani za digitalnu transformaciju, koji su u fazi implementacije i integracije, obezbijediti značajno unapređenje procesa iz oblasti i poreskog i carinskog postupka, što će rezultirati i unapređenjem privrednog ambijenta.

- U registru obveznika fiskalizacije na 28. decembar prošle godine registrovano je ukupno 37,55 hiljada obveznika fiskalizacije, koji evidentiraju promet u 48,78 hiljada registrovanih poslovnih jedinica, preko 57,84 hiljade elektronskih naplatnih uređaja. Od ukupnog broja obveznika fiskalizacije, 30,69 hiljada se odnosi na privredna društva, a 6,87 hiljada na preduzetnike i ostala fizička lica - precizirao je Bulajić.


Kvalitetni rezultati

On je saopštio da je UPC u prošloj godini ostvarila kvalitetne, vidljive, mjerljive i uspješne rezultate, što su prepoznale i partnerske službe na međunarodnom nivou. Ostvareni su, kako je kazao, značajni rezultati u sva tri aspekta rada - fiskalni, zaštitni i bezbjednosni.

Bulajić je podsjetio da je rukovođenje UPC preuzeo 2022. godine, u ambijentu policijsko-tužilačkih aktivnosti i provjera, kao instituciju sa veoma poljuljanim ugledom.

- Za nešto više od godinu, zajedno sa svojim timom, uspjeli smo da vratimo profesionalni dignitet, integritet i institucionalni kredibilitet UPC - rekao je Bulajić.

On je dodao da je posebno ponosan na čvrstu borbu protiv svih oblika krijumačarenja, bez obzira na konstantne pokušaje opstrukcije i destabilizacije rada UPC, od pojedinaca koji predstavljaju samo izolovane slučajeve kojima je bliži način rada van etičkog i, očigledno, zakonskog okvira, a nijesu mogli uticati na odluke i zakonito postupanje ovog menadžmenta.

- Izuzetno je važno da naglasim i to da smo u uslovima, ipak, osjetljive političke situacije, koja je obilježila prethodnu godinu u Crnoj Gori, ove izazove prevazilazili bez teškoća, stavljajući u prvi plan interes službe i naše države - saopštio je Bulajić.

On je rekao da su, nakon višegodišnjeg stagniranja, uspjeli da usvajanjem novog Pravilnika o sistematizaciji i organizaciji rada UPC kadrovski osnaže pojedine sektore i sprovedu veće kadrovske reforme.

- Struktura i koncept ovog pravilnika u potpunosti korespondira sa smjernicama SCO i MMF-a. Naravno, treba reći i to da se dugogodišnji problemi i stagniranje u reformama i projektima nijesu mogli riješiti do kraja za samo godinu, odnosno dovesti na zacrtani željeni nivo, ali je ostvaren značajan napredak i to najviše u dijelu poštovanja propisa, kvalitativno boljih kontrola i rekordne naplate prihoda - kazao je Bulajić.

Projekti u reformi ukupne digitalizacije su, kako je naveo, pokrenuti i značajno unaprijeđeni, posebno u carinskom dijelu.

- Značajan rezultat koji je ostvaren odnosi se i na nedavno zaustavljeni pokušaj krijumčarenja cigareta preko Luke Bar. Ovom rezultatu je doprinio stalni monitoring i pojačane mjere kontrole i kvalitetna analiza rizika. Od momenta od kada sam na čelu UPC, značajno je unaprijeđen odnos sa partnerskim službama i razmjena podataka u vezi sa krijumčarenjem, gdje bilježimo zavidne rezultate. Posljednji primjer je i medijski ispraćena aktivnost koju smo sproveli zajedno sa Carinskom upravom Hrvatske, u vezi sa zapljenom konoplje, koju smo mi inicirali i na profesionalan način sproveli sa tom partnerskom službom - saopštio je Bulajić.

U cilju obezbjeđivanja boljeg i bržeg servisa svih obveznika građana i privrede, UPC je sprovela i niz aktivnosti, uz ispunjavanje obaveza iz više pregovaračkih poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji, posebno iz poglavlja 29 - Carinska unija.

- Napredak je konstatovan u posljednjem izvještaju Evropske komisije, a naročito se odnosi na usklađivanje zakonodavstva u oblasti carina, dosljednu i efikasnu primjenu propisa i razvoj međusobno povezanih IT sistema - kazao je Bulajić.

On je rekao da su uradili sve da vrate povjerenje građana u rad UPC, što potvrđuje ocjena partnerskih službi sa kojima ostvaruju svakodnevnu komunikaciju.

- Period mog rukovođenja ovom značajnom institucijom nije obilježila ni jedna afera koja šteti ugledu UPC, na čemu izražavam posebnu zahvalnost najbližim saradnicima i svim zaposlenima koji su časno, odgovorno, profesionalno i zakonito obavljali svoj posao, dajući prioritet daljem jačanju institucije - naveo je Bulajić.

Takav pristup menadžmenta UPC i svih zaposlenih će se, kako je rekao, nastaviti i u narednom periodu i doprinijeti sistemskom jačanju novooformljenih institucija - Uprave carina i Poreske uprave.

- Smatram da jedino po modelu dobrog upravljanja, ove institucije mogu postati snažne, moderne, u potpunosti profesionalne, depolitizovane i transparentne, koje svojim aktivnostima na najbolji način doprinose realizaciji misije i ostvarivanju jasnih strateških ciljeva - poručio je Bulajić.

On smatra da, s obzirom na to da će od sada funkcionisati dvije uprave - Uprava carina i Poreska uprava, ciljevi svakako treba da ostanu isti.

- U konkretnom, ostavljena je dobra baza za sve predstojeće ciljeve kojima će se nastaviti reforma, kao i dalje jačanje institucija, u interesu države i njenih građana. Na putu jačanja integriteta, unapređenja rada i razvoja institucija, od posebnog je, a mogu slobodno reći od suštinskog značaja, saradnja ovih uprava sa nadležnim državnim institucijama, Ministarstvom finansija i Vladom, kao i međunarodnim partnerima - zaključio je Bulajić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.