NavMenu

Kompanija Tesla povukla sve automobile prodate u SAD od 2012. godine - Sistem autopilota moguće lako prevariti

Izvor: Euronews Srbija Petak, 15.12.2023. 11:10
Komentari
Podeli
(Foto: Austin Ramsey/Unsplash)
Kompanija Tesla je povukla sva vozila koja je prodala u SAD, a riječ je o svim modelima od 2012. godine. Razlog za povlačenje je sistem koji pomaže vozačima da obrate pažnju kada koriste opciju autopilota.

Autopilot je ključni sistem i ključna stvar kod Teslinih vozila koji pomaže i omogućava vozilu da automatski upravlja, ubrzava, koči i da ostaje u traci, ali automobil bez vozača ne može da se vozi. Međutim, testovi koji su rađeni otkrili su da je ovaj sistem moguće lako prevariti i da su vozači Tesla automobila zatečeni dok voze pijani ili sjede na zadnjem sjedištu. U Nacionalnoj ageniji za bezbjednost saobraćaja na autoputevima kažu da su utvrdili da vozači uopšte ne obraćaju pažnju kada je taj sistem uključen i aktiviran.

S druge strane, iz kompanije Tesla navode da se ne slažu sa ovom analizom Nacionalne agencije, ali da će ipak ažurirati softver koji bi trebalo da unaprijedi dodatne kontrole i upozorenja vozačima dok koriste autopilota.
Ta odluka kompanije Tesla ne znači da će sada vlasnici vozila morati da odvezu negde svoje automobile s obzirom na to da je u pitanju automatsko i daljinsko ažuriranje softvera.

Odluku o opozivu vozila Tesla, vlasnik kompanije Ilon Mask vidi kao potpuno anahronu i pogrešnu.


Šta je pokazala dvogodišnja istraga?

Nacionalna američka agencija za bezbjednost saobraćaja počela je da istražuje Teslin autopilot prije više od dvije godine zbog više od 10 nesreća u kojima je vozilo Tesla u autopilot režimu naletio na parkirana vozila hitne pomoći. Agencija je otkrila da je od 956 vozila koja su pregledana, u 322 slučaja nađena veza sa softverom.

Senator Ričard Blumental, koji je jedan od inicijatora političkih pritisaka na kompaniju Tesla da poveća bezbjednost svojih autonomnih vozila, kaže da Tesla preuveličava mogućnost autopilota i drugih funkcija. Na njegov poziv na nastavak istrage kako bi se otklonili svi dodatni bezbednosni problemi automobila te kompanije, u Tesli odgovaraju da se raduju nastavku saradnje kako bi se smanjio broj nezgoda na američkim autoputevima.

I dok iz kompanije najavljuju ažuriranje softvera u cilju dodatne kontrole i upozorenja vozačima dok koriste sistem autopilot, nije jasno šta će biti sa Teslinim automobilima koji se voze po Evropi i širom sveta.

Naime, kompanija nije odgovorila na pitanje da li će biti opoziva vozila i van SAD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.