NavMenu

Ogromna količina tekstila zahtijeva inovativne metode reciklaže

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.12.2023. 09:28
Komentari
Podeli

(Foto: Kancelarija Grada Beča u Beogradu)
Odjeća je previše vrijedna da bi je jednostavno bacili i spalili. Od 2025. godine širom Evropske unije stari tekstil će se prikupljati i reciklirati. Da bi se efikasno i ekološki nosili sa ogromnom količinom tekstila koja će tada nastati, hitno su potrebne efikasnije metode recikliranja. Za nošenje udoban, za reciklažu izuzetno neugodan - elastin otežava ponovnu upotrebu tekstila. Na Tehničkom univerzitetu u Beču pronađeno je rješenje za ovaj problem.

Recikliranje mješovitih tekstila, posebno kada sadrže elastin, vrlo je zahtjevno, navodi se u saopštenju Kancelarije Grada Beča u Beogradu. Na Tehničkom univerzitetu u Beču razvijene su metode koje omogućavaju ne samo bolje i ekološki prihvatljivije detektovanje elastina, već i njegovo lagano odvajanje, uz istovremeno očuvanje ostalih vlakana. Ključno je pronaći odgovarajuće rastvarače.

- Mnogi materijali koje koristimo za proizvodnju odjeće se lako recikliraju u čistom obliku, kao što su pamuk, poliester ili poliamid - objašnjava Emanuel Bošmajer, sa Tehničkog univerziteta u Beču: - Međutim, čak i ako je elastin prisutan u malim količinama, on onemogućava dosadašnje recikliranje konvencionalnim metodama.

Elastin se toliko razvlači da dovodi do začepljenja u mašinama koje se obično koriste za drobljenje tekstila prije reciklaže. Zbog toga je najvažnije razviti pouzdanu i brzu metodu za mjerenje udjela elastina u tekstilu.

- U našim istraživanjima otkrili smo da takva metoda do sada nije postojala - kaže Emanuel Bošmajer: - Uobičajene metode testiranja koriste rastvarače koji su štetni po zdravlje i vremenski zahtjevni.

Tako je razvijena nova detekciona metoda koja mjeri koliko elastina zaista ima u odjevnom komadu. Sledeći korak bio je pronaći metodu za odvajanje elastina od drugih vlakana.

- Eksperimentisali smo s različitim rastvaračima i na kraju naišli na bezopasni rastvarač koji selektivno uklanja elastin a ostala vlakna ostavlja netaknutim - kaže istraživač Andreas Bartl.

Metoda je već patentirana. Na ovaj način se materijali poput poliestera ili poliamida mogu gotovo potpuno povratiti, čak se i rastvarač može ponovo koristiti.

Istraživanje je sprovedeno kao dio EU-projekta SCIRT (Sistem cirkularnosti i inovativno recikliranje tekstila). Za svoje istraživanje Emanuel Bošmajer je dobio nagradu za inovacije i održivost u inženjeringu, koju dodeljuje Austrijsko društvo inženjera i arhitekata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Industrija

Turci najavili izgradnju industrijske zone u Crnoj Gori

U Crnoj Gori boravi više od 12.000 turskih državljana, saoptio je ambasador te Zemlje Bariš Kalkavan. On je najavio i izgradnju industrijske zone u Crnoj Gori. Kako je saopšteno iz Prijestoncie Cetinje, gradonačelnik Nikola Đurašković primio je u posjetu Kalkavana, a na sastanku je bilo riječi o dosadašnjim partnerskim odnosima Crne Gore i Turske, kao i novim vidovima saradnje. Iskazano je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.