NavMenu

Zašto od majice ne dobijamo majicu, nego krpu - Šta otkriva novi izvještaj EU o reciklaži tekstila

Izvor: eKapija Utorak, 05.12.2023. 11:53
Komentari
Podeli

(Foto: Unsplash/Volha Flaxeco)
Reciklaža tekstila među državama članicama EU je ograničena i trenutno se odjeća uglavnom reciklira u krpe za čišćenje i materijale za izolaciju - zaključak je izvještaja Evropske komisije o dizajnu i sprovođenju politike upravljanja tekstilnim otpadom.

Cilj je potpuno drugačiji. Trenutna strategija EU za održive i cirkularne tekstilne materijale predviđa cirkularni ekosistem za tekstil sa dovoljnim kapacitetima za reciklažu "od vlakna do vlakna", uz obezbjeđivanje smanjenja spaljivanja i odlaganja tekstila na minimum.

Novi izvještaj, čiji je cilj da sumira "tehno-naučnu" bazu znanja različitih opcija za reciklažu, oporavak i odlaganje otpadnih tekstila, primjećuje da je reciklaža tekstila ograničena među državama članicama EU i trenutno je uglavnom zastupljena transformacijom odjeće i tekstila za domaćinstvo u krpe za čišćenje i materijale za izolaciju.

Međutim, zatvoreni reciklažni pogoni, posebno za postindustrijski tekstilni otpad, počinju da se pojavljuju u EU, navodi izvještaj.

Izvještaj takođe ističe kako procjena ciklusa života i analiza troškova ukazuju da su ponovna upotreba i priprema za ponovnu upotrebu najisplativije opcije i imaju najbolje ekološke performanse.

- Za razliku od spaljivanja i odlaganja, reciklaža obično donosi dodatne ekonomske uštede - navodi izvještaj, dodajući da je identifikovao i ekonomske i neekonomske prepreke reciklaži.

Glavni problemi u upravljanju otpadom od tekstila odnose se na nedostatak odvojenog prikupljanja i izvoz nesortiranog materijala u zemlje van Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, što može stvoriti negativne ekološke i socijalne uticaje zbog niskog kvaliteta i ponovne upotrebljivosti izvezenog materijala.

Izvještaj takođe zaključuje da operatori koji upravljaju posebno prikupljenim otpadom obično preferiraju reciklažu kao opciju za upravljanje nepotrebnim otpadom u odnosu na spaljivanje i energetsku obnovu.

- Kapacitet za reciklažu tekstila raste, a postoji i potražnja za korišćenjem recikliranih materijala u odeći. Međutim, povećanje reciklaže ometaće značajne ekonomske i neekonomske tržišne barijere, uključujući tehnička ograničenja. Politička intervencija može biti poželjna kako bi se barijere prevazišle - navodi se u izvještaju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Industrija

Turci najavili izgradnju industrijske zone u Crnoj Gori

U Crnoj Gori boravi više od 12.000 turskih državljana, saoptio je ambasador te Zemlje Bariš Kalkavan. On je najavio i izgradnju industrijske zone u Crnoj Gori. Kako je saopšteno iz Prijestoncie Cetinje, gradonačelnik Nikola Đurašković primio je u posjetu Kalkavana, a na sastanku je bilo riječi o dosadašnjim partnerskim odnosima Crne Gore i Turske, kao i novim vidovima saradnje. Iskazano je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.