NavMenu

Vraćanje pomorske linije Bar-Bari teško realizovati

Izvor: Mina Nedjelja, 03.12.2023. 15:28
Komentari
Podeli
Luka Bar (Foto: Shutterstock/biggunsband)Luka Bar
Mogućnost vraćanja pomorske linije Bar-Bari je svima želja, ali je u ovom trenutku teško realizovati, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, tokom posjete Opštini Bar obišao kompanije koje posluju u okviru pomorske privrede.

- Svima nam je želja da ova međunarodna pomorska linija ponovo zaživi, ali treba biti iskren i reći da je prije toga potrebno stvoriti uslove da bi se obnovila ova linija. Poznato je da je brodarsko društvo Barska plovidba u obavezi da otplaćuje kredit prema Exim banci, kao i da vrati određeni iznos u državni budžet po osnovu dodijeljene državne pomoći. To u značajnoj mjeri otežava akumuliranje sredstava za kupovinu broda, koji bi bio adekvatno rješenje za povezivanje Bara i Barija - rekao je Radulović.

Svakako, Ministarstvo će pružiti punu podršku menadžmentu Barske plovidbe, kako bi se u narednom periodu Bar i Crna Gora ponovo i pomorskim putem povezali sa susjednom Italijom.

U okviru posjete Luci Bar, kao jednom od najznačajnijih potencijala, ne samo u ovom resoru, nego u Crnoj Gori, sa menadžmentom je razgovarano o raznim razvojnim mogućnostima, kao i o realizaciji investicionog programa.

- Upoznat sam sa činjenicom da je na zavidnom nivou dosadašnji stepen realizacije ugovorenih investicija, što me posebno raduje. Međutim, svjesni smo i da postoje određeni napori koje mora da uloži i država, kako bi mogli da valorizujemo značajnije ovu teretnu luku. Kao resorni ministar, nastojaću da prije svega kroz jačanje putne i željezničke infrastrukture, koja je u zaleđu Luke Bar, stvaram uslove za veću iskorišćenost lučkih kapaciteta - poručio je Radulović.

Tokom posjete Marini Bar, Radulović je menadžmentu te kompanije saopštio da će Ministarstvo saobraćaja i pomorstva u toku decembra već otpočeti sa konkretnim aktivnostima koje će voditi ka rješavanju imovinsko-pravnih pitanja i statusa Marine.

Tokom posjete Baru, Radulović je obišao zaposlene u Lučkoj kapetaniji i Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama koji, kako je kazao, svojim radom doprinose radu cjelokupne pomorske administracije.

Radulović je iz Bara još jednom poslao poruku da će sektor pomorstva u resoru koji vodi biti u samom vrhu prioriteta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Agro

Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj vinskog turizma - Poseban akcenat staviti na butik vinarstvo

Crna Gora definitivno ima potencijal da razvija svoju vinsku priču, ali mora mnogo da se radi kada je riječ o kvalitetu ponude, ali i organizacionom dijelu u samim vinarijama, smatra Željko Uljarević, vlasnik Compania de vinos koja je ove godine u Herceg Novom organizovala peti po redu Salon vina u okviru Praznika mimoze. Kako ističe, ono na šta posebno treba staviti akcenat jeste razvoj butik vinarstva. - Crnogorsko vinsko tržište tokom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.