NavMenu

Crnoj Gori prijeti stavljanje na "sivu listu" - Ugrožen kreditni rejting, moguće i usporavanje stranih investicija

Izvor: eKapija Subota, 02.12.2023. 09:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov)Ilustracija
Crna Gora je u opasnosti da bude stavljena na "sivu listu" Radne grupe za finansijsku akciju FATF, čime bi bio ugrožen i njen kreditni rejting, ocijenjeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade. Kako su istakli, ukoliko dođe do toga, to ne može biti rezultat rada ove Vlade.

Naime, Vlada je na sjednici usvojila Informaciju u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma u kojoj se navodi da je ove godine sproveden peti krug evaluacije od strane MANIVALA (Komitet eksperata Savjeta Evrope za procjenu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma), kao tijela Savjeta Evrope, koje bi polovinom decembra ove godine trebalo da usvoji izvještaj.

U slučaju da ocjene budu loše, to bi Crnu Goru mogao staviti na sivu listu FATF (Radna grupa za finansijsku akciju) tj. država koje ne primjenjuju ili malo primjenjuju mjere za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

- Evaluacija je rađena prije mandata ove Vlade, pa, imajući u vidu da je u pitanju zatečeno stanje, eventualno stavljanje Cme Gore na sivu listu, ne može biti rezultat ove Vlade - navodi se u saopštenju.

U diskusiji je naglašeno da bi stavljanjem države na sivu listu moglo doći do opadanja njenog kreditnog rejtinga, kao usporavanja u realizaciji inostranih investicija koje dolaze sa prostora država koje u potpunosti poštuju pravila u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

- Imajući to u vidu, Vlada će preduzeti sve neophodne mjere kako bi Crna Gora ispunila obaveze po pitanju ove oblasti, a naročito usvajanje Predloga zakona o sprečavanju pranja novca finansiranja terorizma koji je već pripremljen, jer ova Vlada prepoznaje značaj tog pitanja i težiće da se oblast pranja novca i finansiranja terorizma što prije uredi u skladu sa zahtjevima Savjeta Evrope i EU - saopštili su.

Osim toga, zaključeno je da treba što prije uputiti novi Nacrt zakona o restriktivnim mjerama Evropskoj komisiji na mišljenje, kako bi se pokazala spremnost Crne Gore da sprovede sve obaveze, a što zahtijeva i MANIVAL i Evropska komisija.

- U tom cilju, Vlada je donijela zaključke kojima se zadužuju nadležni resori da u što kraćem roku realizuju ove zadatke. Pored ostalog, zadužena su nadležna ministarstva da u najkraćem roku usklade odredbe Nacra zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i da dostave Vladi na razmatranje i usvajanje Predlog izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Cme Gore - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Industrija

Turci najavili izgradnju industrijske zone u Crnoj Gori

U Crnoj Gori boravi više od 12.000 turskih državljana, saoptio je ambasador te Zemlje Bariš Kalkavan. On je najavio i izgradnju industrijske zone u Crnoj Gori. Kako je saopšteno iz Prijestoncie Cetinje, gradonačelnik Nikola Đurašković primio je u posjetu Kalkavana, a na sastanku je bilo riječi o dosadašnjim partnerskim odnosima Crne Gore i Turske, kao i novim vidovima saradnje. Iskazano je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.