NavMenu

YouTube lansirao probnu verziju četbota zasnovanog na vještačkoj inteligenciji - Odgovara na pitanja o videima (VIDEO)

Izvor: Euronews Srbija Petak, 01.12.2023. 11:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / geralt)Ilustracija
YouTube testira novog četbota zasnovanog na vještačkoj inteligenciji, koji može da "razgovara" sa gledaocima i kaže im više o sadržaju koji gledaju. Novi alat na toj društvenoj mreži "odgovaraće na pitanja o videu koji gledate, davati preporuke o povezanom sadržaju i više od toga, a da pritom ne remeti sam video", objavili su iz YouTube-a.

"YouChat", kako se zove novi bot, biće dostupan malom broju ljudi na određenom broju videa.

Tokom narednih nedjelja, platoforma bi trebalo da bude dostupna YouTube Premium članovima u SAD i to na Android uređajima.

Korisnici koji imaju pristup eksperimentalnom četbotu, do njega dolaze pritiskom na novo "Ask" ("Pitaj") dugme, ispod odabranog videa i počinju razgovor postavljanjem pitanja o videu ili odabirom sugerisanih komentara.

Predstavnik platforme za odnose s javnošću kaže da se alat ne zasniva na Google-ovom Bard čatbotu, nego da odgovore "generišu veliki jezički modeli koji povlače informacije sa YouTube-a i interneta".

Objavljena je i animacija koja slikovito objašnjava kako funkcioniše upotreba YouChat bota.

Pored toga, kompanija planira pokretanje još jedne opcije zasnovane na vještačkoj inteligenciji koja sumira teme u odeljku sa komentarima.

- Nadamo se da će kreatori sadržaja uz pomoć ove opcije lakše moći da vide šta komentarišu njihovi pratioci - kažu iz YouTube-a.

Test je zasad dostupan na malom broju videa na engleskom jeziku, koji imaju veliki broj komentara, a pretplatnici paketa YouTube Premium mogu ga isprobati na youtube.com/new.

- U nadolazećim nedjeljama i mjesecima, otkrivaćemo kako gledaoci koriste ove nove opcije i nastaviti da unapređujemo YouTube, kako bi ga činili relevantnijim i korisnijim - poručuju čelnici platforme u saopštenju.

Ove funkcije su dodatak nizu drugih alata zasnovanih na vještačkoj inteligenciji koje je platforma najavila u septembru na svom događaju za kreatore "Made on YouTube". Među njima je nova aplikacija sa funkcijama za automatizaciju uređivanja, efekata, filtera i prelaza "Dream Screen", koji može da kreira pozadinu za video i slike generisane uz pomoć vještačke inteligencije za postavljanje novih dinamičkih scena za YouTube Shorts i Aloud, alat za subtitlove koji pokreće AI.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.02.2024.  |  Energija

U planu toplifikacija Bijelog Polja - Projekat bi koštao 25 mil EUR, zainteresovane inostrane kompanije

Toplotno postrojenje na listi je gradskog plana. I o tome se već dugo govori u Bijelom Polju. Građani priželjkuju da drva i pelet zamijene najsavremenijim sistemom zagrijanja. Bilo bi toplije, jeftinije, a vazduh mnogo čistiji i zdraviji. Nevladina organizacija Bjelopolski demokratski centar intenzivno se bavi rješavanjem problema zagađenosti vazduha. Nizale su se mjere koje bi uticale na manju emisiju štetnih gasova i prolazile lokalnu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.