NavMenu

Raspisan konkurs za izbor najboljih u ruralnom turizmu za 2023. godinu - Nagradni fond 15.000 EUR

Izvor: eKapija Petak, 01.12.2023. 06:52
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera)
Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera raspisalo je konkurs za izbor najboljih u ruralnom turizmu za 2023. godinu.

Riječ je o kampanji "Ruralno, održivo, domaćinski!", u okviru koje je Ministarstvo pozvalo registrovana seoska domaćinstva da se prijave u četiri kategorije:
  • Najbolje seosko domaćinstvo,
  • Najbolje seosko domaćinstvo na katunu,
  • Najbolja seoska domaćica,
  • Najbolji mladi seoski domaćin, Najbolja mlada seoska domaćica.
Kako je saopšteno iz ovog resora, ruralni turizam je važan faktor turističkog razvoja Crne Gore, kao i razvoja globalnog turizma, uopšte. Pokretač je održivog razvoja i instrument je revitalizacije seoskih područja. Takođe, faktor je poboljšanja tržišne orjentacije i konkurentnosti seoskih područja na zahtjevnom turističkom tržištu.

- S obzirom da su ruralni predjeli suočeni sa brojnim izazovima, a prije svega depopulacijskim, cilj nam je da kroz ovaj nagradni konkurs, koji je dobio karakter tradicionalnog, dodatno podstaknemo razvoj ruralnog turizma, koji čini jednu od važnijih komponenti razvoja turizma i integralnog i održivog razvoja sela i ruralnih područja - navedeno je u pozivu.

Posebno je važno podržati seoska domaćinstva i domaćice i domaćine u njima, kao nosioce ovog važnog turističkog segmenta.

Ministarstvo je opredijelilo ukupan nagradni fond za ovaj Konkurs u iznosu od 15.000 EUR. Novčane nagrade po kategorijama su sledeće:

Najbolje seosko domaćinstvo
  • I nagrada: 2.000 EUR
  • II nagrada: 1.500 EUR
  • III nagrada: 1.000 EUR
- U kategoriji "Najbolje seosko domaćinstvo" biramo seoska domaćinstva koja oslikavaju kulturu i istorijsko nasljeđe tog područja, a u kojima se pruža raznovrsna hrana, pića i napici, pretežno iz sopstvene proizvodnje, kao i druge vrste dodatnih sadržaja i usluga - pojašnjeno je.

Najbolje seosko domaćinstvo na katunu
  • I nagrada: 2.000 EUR
  • II nagrada: 1.500 EUR
  • III nagrada: 1.000 EUR
- U kategoriji "Najbolje seosko domaćinstvo na katunu" biramo seoska domaćinstva koja su izgrađena u tradicionalnom i autentičnom stilu i koja oslikavaju kulturu i istorijsko nasljeđe tog područja, u kojima se pruža raznovrsna hrana, pića i napici, pretežno iz sopstvene proizvodnje, kao i druge vrste dodatnih sadržaja i usluga.

Najbolja seoska domaćica

I nagrada: 1.500 EUR
II nagrada: 1.000 EUR
III nagrada: 500 EUR

- U ovoj kategoriji biramo žene/nositeljke aktivnosti koje u seoskom domaćinstvu unapređuju kvalitet usluga i ponudu za goste radi njihovog odmora i rekreacije, vrše pripremu i posluživanje toplih i hladnih jela i napitaka, pretežno iz domaće proizvodnje, uzevši u obzir raznolikost ponude - naveli su iz Ministartsva.

Najbolji mladi seoski domaćin/ Najbolja mlada seoska domaćica

I nagrada: 1.500 EUR
II nagrada: 1.000 EUR
III nagrada: 500 EUR

- U ovom segmentu nagrađujemo muškarce/nosioce aktivnosti ili žene/nositeljke aktivnosti do 40 godina, koji u seoskom domaćinstvu unapređuju kvalitet usluga i ponudu za goste radi njihovog odmora i rekreacije, vrše pripremu i posluživanje toplih i hladnih jela i napitaka, pretežno iz domaće proizvodnje, uzevši u obzir raznolikost ponude - stoji u pozivu.

Pravo učešća imaju seoska domaćinstva koja su kategorisana do datuma objavljivanja poziva. Na nagradni konkurs nemaju pravo učešća dobitnici nagrada za 2022. godinu.

Rok za dostavljanje prijava je 12. decembar do 14 sati.

Prijavu sa pratećom dokumentacijom je potrebno dostaviti na e-mail: anka.kujovic@mert.gov.me.

Više informacija OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Industrija

Turci najavili izgradnju industrijske zone u Crnoj Gori

U Crnoj Gori boravi više od 12.000 turskih državljana, saoptio je ambasador te Zemlje Bariš Kalkavan. On je najavio i izgradnju industrijske zone u Crnoj Gori. Kako je saopšteno iz Prijestoncie Cetinje, gradonačelnik Nikola Đurašković primio je u posjetu Kalkavana, a na sastanku je bilo riječi o dosadašnjim partnerskim odnosima Crne Gore i Turske, kao i novim vidovima saradnje. Iskazano je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.