NavMenu

U Nikšić stiže još jedna investicija - Planirana gradnja solarne elektrane ukupne snage 80 MW

Izvor: eKapija Petak, 01.12.2023. 06:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/u_hexsak7s6a)Ilustracija
U Nikšić stiže još jedna investicija u obnovljive izvore energije, pošto podgorička kompanija Green Energy Provider planira izgradnju solarne elektrane na više parcela u naseljima Muževice i Krstac. Ukupna instalisana snaga planiranog solarnog sistema iznosi 100 MWp, odnosno 80 MW vršne snage.

Investitor je Agenciji za zaštitu životne sredine podnio zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade elaborata procjene uticaja na životnu sredinu. U dokumentu se može vidjeti da je ukupna površina parcela oko 108 hektara, ali se za potrebe realizacije projekta neće se koristiti cijela površina lokacije.

- Fotonaponski sistem solarne elektrane se sastoji od 181.818 monokristalna polućelijska panela. Svaki od njih je maksimalne snage 550 Wp, što predstavlja ukupnu instalisanu snagu solarnog sistema koja iznosi 100 MWp, odnosno 84 MW vršne snage - pojašnjeno je.

Sistem se posmatra kao cjelina od 100 MWp koja će se uklopiti u 110(220) kV mrežu i priključiti na istu po uslovima nadležnog Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Kako je navedeno u Elaboratu, zbog povoljnog geografskog položaja na području Nikšićke opštine potencijali za proizvodnju električne energije su visoki.

- Tipična očekivana zbirna proizvodnja elektrane od 100 MWp instalisane snage iznosi oko 148.000 GWh godišnje. Elektrana treba da radi paralelno sa elektro-prenosnom mrežom na naponu 220 kV i bude na nju stalno priključena - stoji u dokumentu.

Podsjetimo, Vlada je na sjednici sredinom septembra ovom investitoru izdala i urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije, a u cilju gradnje solarne elektrane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Agro

Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj vinskog turizma - Poseban akcenat staviti na butik vinarstvo

Crna Gora definitivno ima potencijal da razvija svoju vinsku priču, ali mora mnogo da se radi kada je riječ o kvalitetu ponude, ali i organizacionom dijelu u samim vinarijama, smatra Željko Uljarević, vlasnik Compania de vinos koja je ove godine u Herceg Novom organizovala peti po redu Salon vina u okviru Praznika mimoze. Kako ističe, ono na šta posebno treba staviti akcenat jeste razvoj butik vinarstva. - Crnogorsko vinsko tržište tokom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.