NavMenu

U firmama koje su stranci otvorili u Srbiji u 2023. najviše ruskih vlasnika

Izvor: N1 Četvrtak, 30.11.2023. 16:03
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
U Srbiji je, od početka godine, otvoreno nešto više od 51.000 novih preduzeća u formi DOO, preduzetničkih radnji, agencija, kao i predstavništava stranih pravnih lica. Najviše osnivača je iz Srbije, 83 odsto, a kada je riječ o stranim osnivačima, ubjedljivo su najbrojniji oni iz Rusije - ima ih više od pet hiljada.

Znatno ih je manje iz Ukrajine, države u kojoj se vodi rat, a još manje iz Izraela, koji je u ratnom sukobu sa Palestinom, dok je u Srbiji ove godine, i to krajem oktobra, samo jedan državljanin Palestine otvorio preduzetničku radnju.

Od januara do 28. novembra u Srbiji je otvoreno ukupno 8.687 preduzeća u formi DOO, ali i 42.221 preduzetničkih radnji i agencija, dok su strane firme u ovom periodu u našoj zemlji otvorile 107 predstavništava.

Oko 8.500 ovih firmi ima vlasnike iz drugih država.

Među njima su najbrojniji osnivači koji dolaze iz Rusije, što ne čudi jer se ovaj trend beleži od početka rata u Ukrajini, od februara 2022.

U periodu od 1. januara do 28. novembra ove godine, osnovano je čak 5.347 preduzeća i preduzetničkih agencija i radnji čiji vlasnici su državljani Rusije.

U ovaj broj ulaze i tri predstavništva stranih pravnih lica.

To su ogranak firme "Mir Svarki" koji je otvoren u februaru a već u oktobru izbrisan iz registra, zatim ogranak preduzeća Arion Invest LCC, osnovan u maju ove godine, kao i ogranak Akcionarskog društva Fudbalski klub Dinamo Moskva, otvoren u aprilu ove godine.

Kada je riječ o preduzećima, među 685 onih čiji su vlasnici iz Rusije, 201 se bavi trgovinom na veliko i malo,45 uslugama smještaja i ishrane, 40 prerađivačkom industrijom, 23 se bavi građevinarstvom, 16 se poslovima sa nekretninama, isto toliko saobraćajem i skladištenjem…

Jedno preduzeće – Petro Analitics – bavi se rudarstvom, a jedno je (Green Energy Art) registrovano za proizvodnju električne energije.

Za djelatnost informisanja i komunikacija opredijelilo se 166 preduzeća sa ruskim vlasnicima, od kojih je 151 registrovano za "računarsko programiranje, konsultantske i s tim povezane djelatnosti".

Ruskih državljana koji su otvorili preduzetničku radnju ili agenciju u Srbiji ove godine, ima ukupno 4.659.

Od tog broja programiranjem se bavi plovina - ukupno 2.139.


Osnivači iz Ukrajine

Kada je riječ o firmama i preduzetničkim radnjama osnovanim ove godine čiji su vlasnici iz Ukrajine, u Srbiji ih je znatno manje.


U pomenutom periodu, od početka godine do 28. novembra, u našoj zemlji su ukrajinski vlasnici osnovali 23 preduzeća u formi društva sa ograničenom odgovornošću i 48 preduzetničkih radnji i agencija.

Šest firmi ukrajinskih vlasnika bavi se trgovinom, isto toliko stručnim naučnim djelatnostima, dok su tri registrovane za računarsko programiranje…

Za programiranje se u ovoj godini opredelilo više preduzetnika - državljana Ukrajine - ukupno 18 od 48.


Nove firme izraelskih vlasnika

Kada je riječ o firmama u Srbiji, čiji su vlasnici firme i državljani Izraela, njih ima ukupno 46. Od toga je 26 firmi i 20 preduzetnika.

Preduzeća su registrovana za trgovinu (7), računarsko programiranje (5), poslovanje sa nekretninama (4), građevinarstvo (1)…

Preduzetnici su, pak, registrovani za računarsko programiranje (7), informacione usluge djelatnosti (3), usluge smještaja i ishrane (1)…


Preduzetnik iz Palestine

Krajem oktobra u Srbiji je jedan državljanin Palestine osnovao preduzetničku radnju.

Njegova prodavnica pod nazivom Abuzayda, sa sedištem u Beogradu, registrovana je za internet trgovinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Industrija

Bez saglasnosti za otvaranje rudnika Brskovo

Komisija za analizu ugovora o koncesiji sa kompanijom Tara Resources nije dala saglasnost za otvaranje rudnika Brskovo. Na sjednici koja je bila zatvorena za javnost devet glasova je bilo protiv otvaranja, dva za i jedan uzdržan. Konačnu odluku trebalo bi sjutra da donese ministar energetike i rudarstva Saša Mujović a nakon toga biće dostavljena Vladi na konačno odlučivanje. Iz GI Zdravi Mojkovac, čiji član Miodrag Fuštić učestvuje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.