NavMenu

Fortenova grupa najavila novu vlasničku strukturu bez sankcionisanih akcionara u suvlasništvu

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.11.2023. 16:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Edhar/shutterstock.com)Ilustracija
Fortenova Group TopCo B.V., holandska holding kompanija koja je krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regionu, objavila je juče da je postignut dogovor s kompanijom Open Pass Ltd., najvećim nesankcionisanim akcionarom (vlasnikom depozitnih potvrda u Fortenova STAK-u) Fortenova grupe, koji bi trebalo da rezultira novom vlasničkom strukturom u kojoj više neće biti sankcionisanih suvlasnika.

Nova vlasnička struktura sprečiće nanošenje dalje finansijske štete i stvaranje operativnih poteškoća u poslovanju, koje su do sada bile rezultat učešća sankcionisanih suvlasnika u vlasništvu kompanije, navedeno je u saopštenju Grupacije.

Dogovor se odnosi na prodaju i prenos 100% udela koje Fortenova Group TopCo B.V. drži u kompaniji Fortenova Group MidCo B.V. na novoosnovanu holandsku korporativnu strukturu, koja se sastoji od holandske fondacije Iter STAK Stichting i holandskog društva Iter BidCo B.V., za iznos koji ukupno može dostići do 660 mil EUR.

Od tog iznosa, pola milijardi evra kupci plaćaju bezuslovno na zaključenju transakcije, a isplata preostalih do 160 mil EUR je vezana za postizanje ugovorom preciznih finansijskih ciljeva Fortenova grupe koje bi upravo ova transakcija trebalo da omogući. Finansijski ciljevi, s čijim ostvarivanjem je srazmjerno povezana isplata preostalog iznosa, su prije svega ugovaranje održivog refinansiranja u 2024. godini, pod uslovima boljim od sadašnjih i dostizanje određenih odnosa duga i dobiti iz operativnog poslovanja, koji su niži od sadašnjih.

- Ukoliko u sledeće tri godine dođe do uključivanja Fortenova grupe na organizovano tržište ili prodaje materijalne imovine kompanije, ugovor predviđa i moguće dodatne isplate sadašnjim akcionarima koji neće učestvovati u novoj vlasničkoj strukturi - navodi se u saopštenju.

Fortenova grupa je u septembru ove godine potpisala ugovor o izdavanju obveznica u iznosu od 1,2 milijardi evra kojim je kratkoročno refinansiran dug kompanije na rok do kraja novembra 2024. godine te će sadašnji kreditori, fondovi kojima upravlja američki HPS Investment Partners, i dalje imati zalog na udjele u kompaniji MidCo.

Odobrenje za transakciju koje je neophodno za njeno zaključenje, biće zatraženo od akcionara (vlasnika depozitnih potvrda Fortenova Group STAK-a) na skupštini, a zaključenje glasanja se očekuje 19. decembra.

Dogovor o kojem će glasati akcionari (vlasnici depozitnih potvrda) je takav da u novoj vlasničkoj strukturi, pod jednakim uslovima kao i OpenPass, mogu učestvovati svi kvalifikovani akcionari, odnosno svi nesankcionisani sadašnji vlasnici depozitnih potvrda kompanije, među kojima je i čitav niz partnera i dobavljača Fortenova grupe.

Sadašnji akcionari koji nisu pod sankcijama će na ovaj način moći ili samo da prenesu svoje vlasništvo u novu BidCo kompaniju, ili uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije da povećaju svoj suvlasnički udio, ili da odaberu opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture. Sankcionisanim akcionarima će njihovi pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun kojem će pristupiti kada sankcioni propisi Evropske unije, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije to dozvole.

Kako će zapravo izgledati nova vlasnička struktura zavisiće od interesa sadašnjih nesankcionisanih vlasnika depozitnih potvrda za dodatnom investicijom u suvlasništvu. Kako bi, bez obzira na nivo interesa akionara za dodatnom investicijom, osigurao sigurnu dostupnost sredstava potrebnih za zaključenje transakcije po dogovorenoj cijeni, Open Pass je pristao da osigura isplatu cijelog dogovorenog iznosa, ukoliko to bude potrebno.


Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe rekao je da će postizanjem ovog dogovora svim sadašnjim nesankcionisanim akcionarima kompanije pod jednakim uslovima biti omogućeno da donesu odluku o tome da li žele da nastave da budu suvlasnici u novoj vlasničkoj strukturi Fortenova grupe, u kojoj više neće biti sankcionisanih akcionara, koji će pri tome biti nadoknađeni u skladu sa sankcionom regulativom.

- S početkom rata u Ukrajini našli smo se, ne svojom krivicom, u situaciji da nas sankcionisano rusko suvlasništvo bitno ograničava u poslovanju i daljem razvoju, čineći dugoročno i održivo refinansiranje nemogućim i ta će se situacija sada napokon promeniti, na dobrobit svih naših zaposlenih, partnera, kupaca i širih zajednica država u kojima poslujemo. Posebno mi je drago što će realizacija ovog dogovora omogućiti konačno plaćanje dobavljačima bivšeg Agrokora, koji su i današnji partneri Fortenova grupe, duga koji je na holandskoj holding kompaniji Fortenova Group TopCo u iznosu od 82 mil EU - naveo je Peruško.

Kako bi akcionari Fortenova grupe mogli da donesu relevantnu odluku o tome kako će glasati, kao i odluku o tome hoće li i uz koji iznos eventualne dodatne investicije da prenesu svoja udela u BidCo STAK, kompanija Fortenova Group TopCo je pripremila detaljne materijale dostupne investitorima, s kojima će se takođe održati razgovor.

Završetak transakcije, koji se očekuje između prvog i drugog kvartala 2024. godine, zahtijevaće odobrenje određenih sankcionisanih tijela, kao i odobrenja tijela nadležnih za zaštitu tržišnog takmičenja u više nadležnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Energija, Industrija

Sa održivih lokacija za OIE u Nikšiću struja za 200.000 domaćinstava - Potencijalni kapacitet vjetra oko 40 MW, solara čak 2,7 GW

Energija iz obnovljivih izvora sa održivih lokacija samo u Opštini Nikšić mogla bi da snabdijeva više od 200.000 crnogorskih domaćinstava, saopšteno je na predstavljanju rezultata studije Mapiranje potencijala solara i vjetra na teritoriji opštine Nikšić. Studija, koja je predstavljena danas u Podgorici, pokazala je da su ublažavanje negativnih posljedica klimatskih promjena i zadržavanje globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.