NavMenu

Zbog neusvajanja prostornog plana Crna Gora u urbanističkom haosu

Izvor: RTCG Četvrtak, 30.11.2023. 15:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/jryanphotog)Ilustracija
Zbog neusvajanja prostornog plana trenutno u Crnoj Gori svjedočimo urbanističkom haosu, poručuje ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine. Iz civilnog sektora kažu da se do sada udovoljavalo interesima investitora, a ne građana, kao i da su neka područja trajno ugrožena. To su, između ostalog, poruke sa Okruglog stola "Kako do održivog plana" u organizaciji Centra za istraživačko novinarstvo.

Sve što se trenutno gradi u Crnoj Gori, gradi se nelegalno, zato što prostorni plan nije usvojen, već četiri godine, poručuje Janko Odović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine. A kako nedostatak propisa izgleda u praksi možemo vidjeti na primjeru Budve, ali i sve više u našim zimskim centrima.

- Vi imate potpuni haos na prostornom planu - tamo gdje je koeficijent izgrađenosti predviđen 3, vi odjednom imate 300...e to vam je kada gradite kuću od krova, a ne od temelja. Temelj upravljanja i planiranja mora biti prostorni plan Crne Gore.

Haotično stanje nastalo je, jer se udovoljavalo interesima investitora, a ne potrebama građana, smatra drektorica Centra za istraživačko novinarstvo Milka Tadić Mijović, a odgovornost je, kaže, osim na onima koji su vodili državu i na lokalnim obrađivačima planova.

- Taj haos je, nažalost, planiran i nekome je odgovarao. Politička elita koja je vladala ovom zemljom nije očito vodila računa o javnom interesu, niti tome šta ćemo ostaviti generacijama koje dolaze. Povlađivala je interesima investitora sa kojima je često imala skrivene i koruptivne dogovore - navodi Tadić Mijović.

A oni koji su zaduženi da štite životnu sredinu kažu da je usvajanje novog prostornog plana urgentno, jer je pretodnim bilo dozvoljeno ono što bi trebalo biti zabranjeno.

- Imali smo situaciju da PP je odredio određene projekte na primjer u zaštićenompodručju pa smo imali luku u prvoj zoni Nacionalnog parka, prošao je svu mogućudokumentaciju plansku, čak je CG dobila i milione eura - kaže Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životnu sredine.

Da će zbog ubrzane urbanizacije životna sredina biti na udaru, upozoravali su i iz Uneska, pod čijom zaštitom je Kotor, a devastirane su, upozoravaju ekološki aktivisti, i plaže Ulcinja.

Biljana Gligorović iz NVO Expeditio ističe da nije vjerovala da se može desiti to što se Boki desilo.

Zejnepa Lika iz Udruženja Dr Martin Šnajder Jakobi kaže da prostor nije moguće u nedogled iskorišćavati.

- Vi kada izgubite jednom stanište ili ekosistem, on je zauvijek izgubljen, to se dešava naravno i sa našim dinama, sazaleđem Velike plaže - ističe Lika.

S konferencije je poručeno da je potrebno što prije usvojiti novi prostorni plan koji određuje gdje ćemo i kako živjeti, te da on treba da pomiri sukob između razvoja i zaštite životne sredine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Građevina, IT, Telekomunikacije

Ulaganja u elektronske komunikacije porasla 11% - U ovoj godini planirane investicije vrijedne 68 mil EUR

Operatori elektronskih komunikacija su tokom prošle godine u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga u Crnoj Gori uložili oko 76,3 mil EUR, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i opštansku djelatnost (EKIP). To je, kako su naveli, 10,75% više u odnosu na 2022. godinu kada su ostvarena ulaganja u iznosu od 68,9 mil EUR ulaganja. - Ovako visok nivo investicija doprinosi daljem povećanju dostupnosti savremenih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.