NavMenu

Prosječna plata u oktobru 803 EUR - Zaposleni u sektoru finansija i dalje najviše zarađuju

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.11.2023. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/stevepb)
Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u oktobru je iznosila 803 EUR i u odnosu na septembar je zabilježila rast od 0,4%, pokazuju podaci Monstata. U odnosu na isti mjesec lani, prosječna neto plata porasla je 11,5%.

Iz Monstata su naveli i da je bruto plata u oktobru iznosila 1.002 EUR.

- Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u oktobru u odnosu na septembar zabilježile pad od 0,3% proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,7% - navodi se u saopštenju.

Podaci Monstata pokazuju da su i dalje najveće prosječne zarade u sektoru finansijske djelatnosti i osiguranja - 1.280 EUR. Plate iznad 1.000 EUR imaju i zaposleni u sektoirma snabdjevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (1.232), vađenje ruda i kamena (1.051), te informisanje i komunikacije (1.026 EUR).

Najniže prosječne plate imaju zaposleni u prerađivačkoj industriji - 640 EUR.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa u oktobru su u odnosu na prethodni mjesec zabilježile rast u sektorima djelatnosti saobraćaj i skladištenje 2,3%, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 1,6%, građevinarstvo 1,2%, obrazovanje 1%, informisanje i komunikacije 0,8%, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje 0,4%, te zdravstvena i socijalna zaštita 0,3%.

Rast je zabilježen i u sektorima vađenje ruda i kamena 0,2%, finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja 0,2%, usluge smještaja i ishrane 0,1% i stručne, naučne i tehničke djelatnosti 0,1%.

- Pad neto prosječne zarade zabilježen je u sektorima poslovanje nekretninama 3,5%, snabdjevanje električnom
energijom, gasom, parom i klimatizacija 1,8%, umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti 1,3%,
poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 1,2%, prerađivačka industrija 0,8%, snabdjevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa, uklanjanje otpada i slične aktivnosti 0,4%, trgovina na veliko i trgovina na malo, popravka motornih vozila i motocikala 0,2% i ostale uslužne djelatnosti 0,1%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Energija, Industrija

Sa održivih lokacija za OIE u Nikšiću struja za 200.000 domaćinstava - Potencijalni kapacitet vjetra oko 40 MW, solara čak 2,7 GW

Energija iz obnovljivih izvora sa održivih lokacija samo u Opštini Nikšić mogla bi da snabdijeva više od 200.000 crnogorskih domaćinstava, saopšteno je na predstavljanju rezultata studije Mapiranje potencijala solara i vjetra na teritoriji opštine Nikšić. Studija, koja je predstavljena danas u Podgorici, pokazala je da su ublažavanje negativnih posljedica klimatskih promjena i zadržavanje globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.