NavMenu

Pametna rješenja koja mijenjaju igru - Predstavljamo vam novi tematski bilten eKapije posvećen digitalnoj transformaciji

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.11.2023. 10:28
Komentari
Podeli
Zapadni Balkan, kako se označava prostor u kome su i Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina (Republika Srpska) u zaostatku je za državama Evropske unije, kada se govori o digitalnoj transformaciji. Naime, prema izvještaju DESI (Digital Economy Society Index), samo 35% građana sa naših područja posjedovalo je bar osnovne digitalne vještine 2021. godine, dok je u EU taj prosjek bio gotovo 54%.

Ipak, potencijal u ovoj oblasti je ogroman - radi se na digitalizaciji i digitalnoj tranformaciji, unapređenju digitalne ekonomije, podršci tehnološkim inovacijama. Upravo to je osnova za unapređenje saradnje između zemalja regiona, kako bi se olakšao protok informacija, ljudi i resursa.

Takođe, važno je raditi na edukaciji i podizanju svesti među građanima, poslovnim sektorom i javnim institucijama, kako bi se digitalna transformacija promovisala unutar društva.

Zbog toga novi bilten eKapije pod nazivom "Digitalna transformacija - Pametna rješenja koja mijenjaju igru", u saradnji sa kompanijom Mastercard, želi da pruži odgovor na pitanje "Gdje smo stigli do sada?". Razgovarali smo sa onima koji su u centru zbivanja, koji su kreatori nove stvarnosti, koji svojim rješenjima i idejama doprinose da ovaj svijet bude pametniji i jednostavniji.

Sa Nebojšom Ristinom iz kompanije Zühlke razgovarali smo o inovacijama, koje se baziraju na modernim tehnologijama i o tome koliko je za uspjeh važno praćenje trendova, a Anamarija Petrović iz Inspira grupe potvrdila je da su inovacije impeartiv u digitalnom biznisu. Ivan Stojanović iz kompanije Yettel ukazao je na to da su i rešenja za sajber bezbjednost neophodna investicija za uspješan biznis.

Čitaćete o trendovima - o digitalizaciji faktoringa, upotrebi vještačke inteligencije u različitim sektorima, jednostavnom plaćanju karticama, ali i o tome kako zaposleni krše pravila bezbjednosti informacija i zašto digitalna transformacija ne može da uspije bez digitalne strategije.

Govorili smo i o digitalizaciji u industriji - optimizaciji poslovanja, digitalizaciji merenja, upravljanju projektnom dokumentacijom, kao i o tome zašto su tačnost i ponovljivost kritični faktori za uspješnu proizvodnju.

Poslovanju u novom dobu neophodna je podrška, pa u jednoj od rubrika pročitajte više o podacima, njihovom upravljanju i kako se vještačka inteligencija može iskoristiti u računovodstvu.

Donosimo vam i primjere pametnih rješenja, kao i nekoliko zanimljivosti.

Otkrijte i koja prava nam može ugroziti vještačka inteligencija, ali i kako može da doprinese razvoju crnogorske ekonomije. Saznajte kakve rezultate daje razvoj video igara u Bosni i Hercegovini, a potom i kako nam digitalizacija podataka može pomoći u borbi protiv klimatskih promjena.

Potražite tematski bilten OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Građevina

Prosječna cijena kvadrata u novogradnji za tri godine porasla 61%

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori je u 2023. godini iznosila 1.532 EUR, preliminarni su podaci Uprave za statistiku Monstat. Ako uporedimo sa godinom ranije kada je godišnja prosječna cijena kvadrata iznosila 1.339 EUR, to je rast od 14%. U odnosu na 2021. godinu prosječna cijena kvadrata u novogradnju porasla je 28%, a u odnosu na 2020. čak 61%. I godišnja statistika pokazuje da su stanovi najskuplji u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.