NavMenu

Na Cetinju će ponovo biti izgrađen hotel Lokanda - U planu i podzemna garaža i rekonstrukcija Trga umjetnika, vrijednost investicija 11 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 29.11.2023. 14:38
Komentari
Podeli
(Foto: Prijestonica Cetinje)
Na Cetinju će u narednom periodu biti realizovane značajne investicije - izgradnja hotela Lokanda i podzemne garaže, kao i rekonstrukcija Trga umjetnika (Studentski trg). Kapitalni troškovi ovih investicija će iznositi oko 11 mil EUR, od čega za izgradnju podzemne garaže (dva nivoa) i parterno uređenje trga šest miliona eura, dok je za obnovu Grand hotela Lokanda potrebno oko pet miliona.

Kako je saopšteno, Skupština Prijestonice usvojila je na sjednici Predlog Odluke o davanju saglasnosti na Plan projekata javno-privatnog partnerstva za 2024. godinu, koja podrazumijeva upravo izgradnju hotela Lokanda, podzemne garaže i rekonstrukciju Trga umjetnika (Studentski trg).

Za realizaciju ovih investicija stvoreni su svi neophodni preduslovi od strane gradske uprave, kazao je obrazlažući Odluku, zamjenik gradonačelnika Prijestonice Cetinje Marko Brnović. Istakao je da je pripremljena kompletna prostorno planska dokumentacija, urađeno idejno rešenje izgradnje hotela Lokanda, te Glavni projekat rekonstrukcije Studentskog trga sa dvije etaže podzemnih garaža.

- Obnova nekadašnjeg hotela i parterno uređenje trga u funkciji su revitalizacije predmetnog prostora, koji je degradiran postojećom namjenom. Sa površine trga isključuje se kolski saobraćaj, te planira javni prostor u okviru Istorijskog jezgra koji korespondira sa okruženjem i doprinosi unapređenju stanja i zatečenog ambijenta. Izgradnja podzemne garaže doprinosi rješavanju problema neadekvatnog parking prostora, te stvaranju uslova za uređenje trga koji postaje nova zona okupljanja, u funkciji raznovrsnih društvenih i kulturnih događaja, a u kontaktu sa obnovljenim turističko-ugostiteljskim sadržajem i postojećim objektom JU Dom učenika i studenata - kazao je Brnović.

Riječ je o izuzetno značajnoj investiciji, prvenstveno jer Lokanda ima istorijski i kulturni značaj za Cetinje u prilog tome govori i činjenica da je svrstana u red spomenika kulture. Pored toga, realizacijom projekta otvoriće se značajan broj radnih mjesta, što će nesumnjivo imati pozitivne efekte po lokalnu ekonomiju.

- Na taj način, obezbjeđuje se zaštita crnogorske kulturne baštine i valorizuju njeni potencijali kroz kreiranje novih sadržaja potrebnih za povećanje konkurentnosti, ali i komplementarnosti turističke ponude crnogorske Prijestonice. Na kraju, jednako važno je istaći da projekat doprinosi unapređenju turističke i ugostiteljske djelatnosti, povećava izvorne prihode Prijestonice ali i doprinosi povećanju zaposlenosti lokalnog stanovništva kao ključnom zadatku lokalne uprave - istakao je zamjenik gradonačelnika.

Osim ove tačke, odbornici su usvojili i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o određivanju lokacije za privremeno skladištenje i preradu neopasnog građevinskog, biorazgradivog i kabastog otpada, Predlog Odluke o davanju saglasnosti na Ugovor o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti i korišćenju komunalne infrastructure i drugih sredstava u svojini Prijestonice Cetinje, kao i tačku koja se odnosi na izbor, imenovanja i razrješenja.


Mapa: Trg umjetnika
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Energija, Industrija

Sa održivih lokacija za OIE u Nikšiću struja za 200.000 domaćinstava - Potencijalni kapacitet vjetra oko 40 MW, solara čak 2,7 GW

Energija iz obnovljivih izvora sa održivih lokacija samo u Opštini Nikšić mogla bi da snabdijeva više od 200.000 crnogorskih domaćinstava, saopšteno je na predstavljanju rezultata studije Mapiranje potencijala solara i vjetra na teritoriji opštine Nikšić. Studija, koja je predstavljena danas u Podgorici, pokazala je da su ublažavanje negativnih posljedica klimatskih promjena i zadržavanje globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.