NavMenu

Tamo gdje počinje digitalizacija - ATOS ScanBox proizvode "premešta" iz dve u tri dimenzije (FOTO, VIDEO)

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 11.12.2023. 09:49
Komentari
Podeli
Skeniranje proizvoda optičkim robotizovanim skenerom ScanBox i poređenje rezultata mjerenja sa 3D modelom, u stvari projektom proizvodaSkeniranje proizvoda optičkim robotizovanim skenerom ScanBox i poređenje rezultata mjerenja sa 3D modelom, u stvari projektom proizvoda
Već danas u mnogim industrijama klasična mjerenja u nekoliko tačaka nisu dovoljna. Tako industrije kao što su automobilska, vazduhoplovna, a u poslednje vrijeme čak i industrija bijele tehnike od svojih dobavljača zahtijevaju jasne izvještaje o mjerenju na cijelom nizu mjernih mjesta.

Njihova proizvodnja mora imati digitalizovana mjerenja, ne samo da bi proizvođači proizvod mogli da uporede sa alatom koji ga je napravio, nego i da bi se izbjegle greške i prije nego što nastanu, da bi se mogao uraditi (re)dizajn proizvoda bez pokušaja i grešaka koji koštaju mnogu u vremenu i novcu, ali i da bi se izbjegle greške u spajanju s djelovima drugih proizvođača.

Perspektiva buduće proizvodnje zasniva se na informacijama koje pružaju dublji uvid u procese proizvodnje, više standarde kvaliteta, inicijative za "lean" proizvodnju, jasniju komunikaciju i razvijeniju radnu kulturu unutar određene organizacije. Ove prednosti su samo neke od vrijednosti koje se ostvaruju prilikom započinjanja puta ka digitalnoj transformaciji.Koje su prednosti digitalne transformacije u proizvodnji?

Digitalna transformacija usredsređuje se na poboljšanje umjesto na ispravljanje. Proces digitalne transformacije unapređuje efikasnost u različitim oblastima, poput povećane produktivnosti zaposlenih, komunikacije i saradnje među organizacijama, te operativnog vremena opreme. Ta povećana efikasnost rezultira bržim izlaskom na tržište, smanjenjem otpada i većim zadržavanjem radne snage, što dalje podiže prihode i smanjuje vrijeme zastoja u poslovanju.

Za pokretanje digitalne transformacije, prvi korak je prelazak sa 2D procesa u trodimenzionalni svijet, u čemu firma TOPOMATIKA d.o.o. ima više od dvije decenije iskustva u gotovo svim proizvodnim industrijama. Korišćenjem digitalnih komponenti, procena dizajna proizvoda i provera njihove tačnosti vrše se u potpuno simuliranom okruženju. To omogućava identifikaciju potrebnih promena koje utiču na kvalitet, troškove i efikasnost mnogo prije fizičke realizacije. Unaprijed obavljena procjena ovih procesa smanjuje varijacije, eliminiše otpad i proizvodi visokokvalitetne proizvode s konzistentnim i ponovljivim rezultatima.

Digitalizacija omogućava brže donošenje odluka korišćenjem pouzdanih informacija nedostupnih putem 2D crteža ili tradicionalnih metoda. Vizuelni podaci olakšavaju identifikaciju problema i prenos relevantnih informacija unutar organizacije. Centralizovanje informacija, pristupačnih i razumljivih svima bez obzira na specifično znanje, poboljšava saradnju omogućavajući brže rješavanje problema i donošenje odluka, smanjujući time vrijeme zastoja u radu. Konverzija komponenata i procesa u digitalnu sferu omogućava ranije uočavanje problema, stvaranje optimizovanog, pouzdanog i ponovljivog procesa, što smanjuje otpadni materijal nastao pri proizvodnji neispravnih djelova. Digitalna transformacija igra ključnu ulogu u uspješnoj implementaciji "vitke" proizvodnje.

Korišćenjem 3D mjerenja, unapređuje se kvalitet, bezbjednost i funkcionalnost djelova putem vizualizacije podataka i 3D analiza dimenzija. Vizuelni podaci generisani kroz milione preciznih 3D koordinatnih tačaka pružaju brze informacije, pojednostavljujući proces razvoja proizvoda, kontrolu kvaliteta, preradu i proizvodnju. Tačnost podataka takođe omogućava simulacije različitih procesa kao što su tokovi materijala i digitalno sklapanje proizvoda, podržavajući inicijative "vitke" proizvodnje.


ZEISS ATOS ScanBox - moguća neprestana kontrola kvaliteta

Automatizovan optički 3D merni uređaj ubrzava vaše procese, utvrđuje izvore grešaka u ranim fazama i obezbjeđuje konkurentnost. Takve uređaje za beskontaktna mjerenja i softvere koji analiziraju podatke mjerenja već 21 godinu kupcima u regionu isporučuje TOPOMATIKA d.o.o., u praktički svim granama proizvodnje.

Mnoge kompanije moraju ponovo da preispitaju svoju proizvodnju i procese kontrole kvaliteta usljed povećanja zahtjeva potrošača za većim kvalitetom njihovih djelova, neprekidnog usložnjavanja geometrije i proizvodnje "u pravo vrijeme". Sakupljanje i obrada podataka zahtijevaju visoke performanse 3D mjernih sistema što je takođe neophodno pri mjerenju djelova određenom brzinom. Mnoge kompanije već koriste ZEISS ATOS ScanBox optički 3D mjerni uređaj da generišu podatke u nizovima, smanjujući troškove i vrijeme rada.

Inženjeri TOPOMATIKA tima Josip Kos i Luka Lukačić, stručnjaci za automatizaciju mjerenja, sa robotskim skenerom ScanBoxInženjeri TOPOMATIKA tima Josip Kos i Luka Lukačić, stručnjaci za automatizaciju mjerenja, sa robotskim skenerom ScanBox

Standardizovani ZEISS ATOS ScanBox sistemi upoređuju sve stvarne 3D koordinate jednog dijela sa njegovim CAD modelima ili specifikacijama mernog plana i sastavljaju kontrolne izveštaje odmah pored proizvodne linije.

U ponudi firme TOPOMATIKA je 11 različitih modela optičkih mjernih uređaja za različite namjene i veličine djelova, od karabinera do cijelih karoserija, koji omogućavaju brza i automatizovana mjerenja sa optimalnom preciznošću.

ATOS ScanBox sistemi pružaju tačne i sledljive rezultate, garantuju visoku propusnost i laki su za upravljanje zahvaljujući intuitivnom korisničkom interfejsu i virtuelnoj mjernoj sobi (VMR) - programskim funkcijama za centralno upravljanje i planiranje mjerenja. Ovo sveobuhvatno rješenje pokriva sve korake ovog procesa, od programiranja do automatizovane digitalizacije, provjere i izvještavanja.


Pet razloga u prilog automatizovanog obezbjeđenja kvaliteta


Kraće vrijeme mjerenja

Naročito za djelove sa složenom geometrijom ili površinom slobodne forme, ATOS ScanBox pruža brže mjerenje za 50% - 80%.


Lako upravljanje

Isplanirajte vaše sekvence mjerenja pomoću samo nekoliko klikova i izvršite mjerenje u potpuno automatizovanom postupku u virtualnoj mjernoj sobi u ZEISS INSPECT Optical 3D softveru.


Brojne primjene

Različiti ATOS ScanBox sistemi za djelove različitih veličina su sveobuhvatni sistemi koji mogu da se instaliraju i koriste direktno u proizvodnji štedjeći time vrijeme i troškove.

Softver nakon optičkog mjerenja kreira 3D mrežu tačaka - lijevi dio slike, koju kasnije uporedi sa CAD modelom proizvoda da se vide razlike između stvarno napravljenog i projektovanog - desni dio slikeSoftver nakon optičkog mjerenja kreira 3D mrežu tačaka - lijevi dio slike, koju kasnije uporedi sa CAD modelom proizvoda da se vide razlike između stvarno napravljenog i projektovanog - desni dio slike


Alatka za efektivne analize

ZEISS INSPECT Optical 3D automatski generiše GD&T podatke (tolerancija oblika i položaja) kao i podatke za korigovanje i pozicioniranje otvora i smatra se industrijskim standardom među metrološkim softverima.


Moćan alat za mnoge industrije

ZEISS ATOS ScanBox se pozicionirao u svijetu kao idealni mjerni sistem za kontrolu proizvodnje u širokom dijapazonu industrija poput automobilske, elektronske, vazduhoplovstva i energetike.TOPOMATIKA d.o.o.

Beograd-Zemun, Ratarski Put 57
11080 Galenika
Srbija

Tel: +381 60 3496 011

Merna laboratorija i kancelarija:
Kraljevačkog bataljona 75
34000 Kragujevac
Srbija


Fotogalerija
Topomatika - ScanBox
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.02.2024.  |  Energija

U planu toplifikacija Bijelog Polja - Projekat bi koštao 25 mil EUR, zainteresovane inostrane kompanije

Toplotno postrojenje na listi je gradskog plana. I o tome se već dugo govori u Bijelom Polju. Građani priželjkuju da drva i pelet zamijene najsavremenijim sistemom zagrijanja. Bilo bi toplije, jeftinije, a vazduh mnogo čistiji i zdraviji. Nevladina organizacija Bjelopolski demokratski centar intenzivno se bavi rješavanjem problema zagađenosti vazduha. Nizale su se mjere koje bi uticale na manju emisiju štetnih gasova i prolazile lokalnu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.