NavMenu

Ukupni troškovi sanacije korita Morače procjenjuju se na stotine miliona eura

Izvor: eKapija Srijeda, 29.11.2023. 10:51
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Ukupni troškovi sanacije korita Morače procjenjuju se na stotine miliona eura, ali su ta ulaganja neophodna kako bi se osigurala održivost izvorišta Bolje Sestre i rijeke Morače, saopšteno je iz Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje.

Kako su naveli, Svjetska banka je predstavila plan realizacije projekta koji ima za cilj definisanje aktivnosti na nacionalnom nivou za izvorište Bolje Sestre i zaštitu rijeke Morače. Ovaj projekat će definisati konkretne mjere koje treba preduzeti kako bi se poboljšalo stanje ovih važnih prirodnih resursa.

Očekuje se da će rezultati ovog projekta biti dostupni u martu 2024. godine. To će omogućiti donosiocima odluka i zainteresovanim stranama da koriste informacije za izvršavanje svojih zadataka i donošenje strategija za zaštitu izvorišta Bolje Sestre i rijeke Morače.

- Ovaj projekat je važan jer izvorište Bolje Sestre predstavlja ključno izvorište pitke vode za crnogorsko primorje, dok je rijeka Morača značajan hidrološki entitet. Očekuje se da će ovaj projekat pružiti smjernice za bolje upravljanje ovim resursima, uključujući mjere za sprječavanje zagađenja i održivo korišćenje vode - navodi se u saopštenju.

Svjetska banka je angažovana u ovom projektu kako bi pružila tehničku ekspertizu i finansijsku podršku za implementaciju predloženih mjera. Kroz saradnju sa relevantnim institucijama i stručnjacima, očekuje se da će rezultati ovog projekta imati značajan uticaj na zaštitu ovih važnih prirodnih resursa i očuvanje životne sredine.

- Takođe je potrebno hitno preduzeti mjere za zaštitu obala i obnovu ekosistema radi sprečavanja daljeg uništavanja prirode i očuvanja prirodne ravnoteže. Odgovornost za ovakvo stanje snose ne samo pojedinci koji su direktno uključeni u devastaciju, već i državne institucije koje nijesu adekvatno djelovale u svrhu zaštite rijeke Morače - navode iz Regionalnog vodovoda.

Sanacija ove štete zahtjeva dugoročno planiranje, pravilan nadzor i adekvatna finansijska ulaganja. Potrebno je uložiti sredstva u sanaciju rijeke, obnovu priobalnih područja i implementaciju mjera za sprečavanje dalje devastacije.

- Ukupni troškovi sanacije se procjenjuju na stotine miliona eura, što će biti veliki izazov za 44. Vladu Crne Gore i međunarodne organizacije. Međutim, ulaganje u sanaciju ove štete je neophodno kako bi se obnovila priroda i osigurala održivost izvorišta Bolje Sestre i rijeke Morače - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Građevina, IT, Telekomunikacije

Ulaganja u elektronske komunikacije porasla 11% - U ovoj godini planirane investicije vrijedne 68 mil EUR

Operatori elektronskih komunikacija su tokom prošle godine u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga u Crnoj Gori uložili oko 76,3 mil EUR, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i opštansku djelatnost (EKIP). To je, kako su naveli, 10,75% više u odnosu na 2022. godinu kada su ostvarena ulaganja u iznosu od 68,9 mil EUR ulaganja. - Ovako visok nivo investicija doprinosi daljem povećanju dostupnosti savremenih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.