NavMenu

Najmanje se struje troši kad je bojler pravilno podešen i stalno uključen

Izvor: Politika Srijeda, 29.11.2023. 12:31
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Ko su energetski vampiri? Koji to uređaji gutaju kilovate čak i kada ih ne koristimo, ali ih ostvaljamo uključene? I koliko njihovim isključivanjem može da se uštedi struje? Prema najnovijoj studiji "Britiš gasa" za domaćinstva bi bilo najbolje da većinu uređaja isključe iz struje dok se ne koriste, jer ovi uređaji mogu da budu odgovorni za skoro 23% više potrošene električne energije.

To se prije svega odnosi na bojler za koji stručnjaci procjenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domaćinstvu. Naime, za samo jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kilovatsata struje. Ako bojler svaki dan radi dva i po sata, mjesečno potroši ukupno 150 kilovatsati struje. Na većini bojlera je temperatura unaprijed podešena, ali da bi se uštedelo termostat treba da bude podešen na 50 do 60 stepeni Celijusovih, a nikako na 75 ili 85.

Kako studija pokazuje osim što pregrijavanje vode nije neophodno, bojler će doprinijeti da računi za struju budu još veći, jer će trošiti više struje da potigne tu temperaturu. Preporučuje se da se električni bojleri redovno održavaju, odnosno da se bojler i grijači očiste bar jednom godišnje.

Dilema da li ga ostvaljati da stalno bude uključen ili ga isključivati posle noćnog punjenja kada je struja četiri puta jefitnija u Srbiji, iz "Britiš gasa" proučuju da ovaj uređaj neće manje trošiti ako se stalno drži isključen jer će voda sa svakim uključivanjem iznova morati da se zagrije. Zato se električni bojler isključuje samo kad duže vrijeme neće niko da ga koristi. Najmanje se struje, kažu stručnjaci, troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Građevina, IT, Telekomunikacije

Ulaganja u elektronske komunikacije porasla 11% - U ovoj godini planirane investicije vrijedne 68 mil EUR

Operatori elektronskih komunikacija su tokom prošle godine u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga u Crnoj Gori uložili oko 76,3 mil EUR, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i opštansku djelatnost (EKIP). To je, kako su naveli, 10,75% više u odnosu na 2022. godinu kada su ostvarena ulaganja u iznosu od 68,9 mil EUR ulaganja. - Ovako visok nivo investicija doprinosi daljem povećanju dostupnosti savremenih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.