NavMenu

Telekom Srbija prodaje tornjeve u Srbiji, BiH i Crnoj Gori

Izvor: RTS Utorak, 28.11.2023. 14:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/F. Muhammad)Ilustracija
Telekom Srbija priprema prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i prateće opreme. Birn je saopštio da je riječ o ukupno 1.827 stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u Crnoj Gori.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, gostujući u Jutarnjem programa RTS-a, izjavio je da prodaja stubova svjetski trend, te da se prodaju jedino stubovi, bez telekomunikacione infrastrukture.

- Trend je krenuo u Evropi, jer Telekomovi operateri dobijaju više benefita – značajna sredstva za dalju transformaciju kompanije i boljeg partnera za dalju izgradnju. Nama građevina nije kor biznis. I sadašnje stubove su nama druge firme radile, a spoljne firme ih održavaju - ističe Lučić.

Prema njegovim riječima, ljudi će biti iznenađeni cijenom stubova, koja je u rangu svjetskih transakcija.

- Nije završena transakcija do kraja. Objavljeno je ono što vrlo bitno za Srbiju. Na međunarodnom tenderu, gdje je učestvovalo 50 najjačih igrača, pobijedili su EBRD i Svjetska banka, kombinacija banaka koja garantuje da je bio transparentan tender - kaže Lučić.

Na pitanje da li se prodaja isplati, jer će morati stubove da iznajmljuju, Lučić potvrđuje i kaže da ne bi to isto uradile sve telekom kompanije u Evropi - da nije tako.

- Kompanija je preuzela posao izgradnje novih 400 stubova u Srbiji, što će omogućiti brzi razvoj 5G mreže. Naravno da to nije bio javni posao. Kada radite sa Svjetskom bankom i EBRD imate proceduru. Objavili su na svojim sajtovima - ukazuje Lučić.

Ističe da nisu krili da žele da transformišu kompaniju, što znači da moraju da budu bliži korisniku i izgrade više infrastrukture - optiku i bazne stanice.

- Akvizirali smo neke firme u tom procesu, ali smo izlazili iz nekih poslova. Glavni projekat razvoja, gdje ćemo investirati sredstva, je da se proširimo u regionu i Americi, da bi dobili prihode - napominje Lučić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.02.2024.  |  Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Najmanje 300 direktnih letova na liniji Tel Aviv-Crna Gora

Vodeće izraelske avio-kompanije, njih tri, će od aprila do novembra ove godine letjeti za Crnu Goru, sa najmanje 300 letova, saopštio je počasni crnogorski konzul u Izraelu Nimrod Rinot. Iako je situacija u Izraelu delikatna, s obzirom na ratno stanje, kao i da su direktni letovi iz Tel Aviva za mnoge destinacije za ovogodišnju sezonu otkazani, Rinot je, kako je saopšteno iz Jevrejske zajednice Crne Gore, srećan da najavi da će tri

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.