NavMenu

Koje su prednosti uzgoja crnog suncokreta?

Izvor: Agroklub Nedjelja, 26.11.2023. 16:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija)Ilustracija
Poslije korone pojedini voćari odlučili su se da iskrče stare zasade voća i posiju crni suncokret jer se ulje, koje se dobija iz sjemenki, na tržištu može prodati po povoljnim cijenama. Inače, velikih razlika između crnog i ostalih suncokreta koji se uzgajaju na oranicama nema. Stabljika je visoka i čvrsta pošto ima dobro razgranat korjen koji je snažan i daje stabilnost biljci.

Jak korjen

Naraste i više od dva metra visine, pogotovo ako ima dovoljno vode. U početku stabljika je nježna, a kasnije prečnik može da naraste i do šest centimetara. Listovi su veliki, srcolikog izgleda dok se stablo završava sa cvetnom glavicom na kojoj su cvjetovi, u kojima su posle oplodnje formirane sjemenke. Glavica je okružena narandžastim laticama koje biljci daju vatren izgled.

Poprilično je otporan i na jake vjetrove

Stabljika crnog suncokreta prekrivena je grubim dlačicama koje sprečavaju gubitak vode. Podstiče razvoj korisnih organizama i rahli zemljišta. Što se tiče zemljišta, crni suncokret nije preterano zahtjevan, iako voli ona bogata hranljivim materijama, posebno azotom i fosforom. Zbog snažnog i dubokog korjenovog sistema dobro koristi kalijum iz zemljišta, a poprilično je otporan i na jake vjetrove.

Ako se gaji u baštama, kao pojedinačne biljke na obodima bašte, dovoljno je da se rastrese stajsko đubrivo, bilo zreli stajnjak ili peletirano stajsko đubrivo, a biljka dobro reaguje i na kompost od šampinjona. Listovi i stabljike mogu da se koriste za ishranu stoke, najčešće kao silaža.

Nisu poželjne visoke temperature

Za normalan rast i razvoj zahteva temperature između 20 i 25 stepeni, a ako je više od 25 stepeni, smanjuje se procenat ulja u crnim semenkama koje imaju visoku energetsku vrednost. Semenke sazrevaju u drugoj polovini septembra. Takođe, crni suncokret spada u medonosne biljke koje posećuju insekti oprašivači.

Nije tolerantan na plamenjaču

U suštini, visoke temperature u doba cvjjetanja mogu da redukuju prinos, ali dobra snabdjevenost zemljišta hranljivim materijama i vodom, mogu da ublaže negativne efekte visokih temperatura. Prinosi mogu da iznose i do tri tone po hektaru.

Sjemenke suncokreta sadrže dosta kalcijuma, bakra, magnezijuma, vitamina B i E, linolne kiseline, a dobre su i za reumu, artritis, astmu. Što se tiče bolesti, poprilično je otporan na crnu pjegavost, dok nije tolerantan na plamenjaču. Ipak, ova bolest ne utiče mnogo na prinos.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Građevina, IT, Telekomunikacije

Ulaganja u elektronske komunikacije porasla 11% - U ovoj godini planirane investicije vrijedne 68 mil EUR

Operatori elektronskih komunikacija su tokom prošle godine u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga u Crnoj Gori uložili oko 76,3 mil EUR, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i opštansku djelatnost (EKIP). To je, kako su naveli, 10,75% više u odnosu na 2022. godinu kada su ostvarena ulaganja u iznosu od 68,9 mil EUR ulaganja. - Ovako visok nivo investicija doprinosi daljem povećanju dostupnosti savremenih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.