NavMenu

Kleka - Nema ulaganja i kopanja, a zarada odlična

Izvor: Telegraf biznis Petak, 24.11.2023. 11:04
Komentari
Podeli
(Foto: Alina Scheck/Unsplash)
Branje klekovih bobica u novovaroškim selima već je postala tradicija, ali i način na koji su gorštaci pronašli zaradu. Početna cijena ovog šumskog ploda po kilogramu bila je 300, a već sada 450 dinara. U vrijeme kada "srade" ljetinu, tokom jesenjih dana, gorštaci sa visova Murtenice i Zlatara najviše vremena posvećuju kleki, četinaru na kome rađaju plave bobice, a u ovom kraju raste u izobilju.

Novovarošani se već duži niz godina bave ovim poslom, pa su savladali način i tehniku branja, i kako kažu pronašli su najjednostavniju metodu.

- Mnoge zanima i čude se kako to beremo kleku, kako nas ne bodu njene četine i uopšte kako bobice opadaju sa grana? Odgovor je jasan, kao i za sve potrebno je znanje. Svaki berač ima posebno svoju metodu branja, ali kao najbolja pokazala se metoda pomoću plastične posude i gumenih ili kožnih rukavica - objašnjvaju berači i dodaju da se prilikom branja posuda prisloni uz stablo kleke, a rukavicama lagano skidaju zreli plodovi (bobice).

- Nakon toga ubrana količina se veje, kako bi se očistila od iglica i prašine. Tek tada su plodovi spremni za tržište - pojašnjavaju berači.

Posao, kažu, nije težak, ali je najvažnija volja za radom, rutina se stiče vremenom, a robe nikada dosta. Rod kleke varira iz godine u godinu, a najveći rod je svake treće godine. Ponekad se desi godina da roda nema ni za lijek.

Od kleke Gorštaka u svijetu se pije džin

Količine ovih čarobnih bobica, koje beru srpski planinci, koriste se jednim dijelom u farmaceutskoj industriji. Koriste se i za proizvodnju egzotičnog pića džina, popularnog u cijelom svijetu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Građevina, IT, Telekomunikacije

Ulaganja u elektronske komunikacije porasla 11% - U ovoj godini planirane investicije vrijedne 68 mil EUR

Operatori elektronskih komunikacija su tokom prošle godine u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga u Crnoj Gori uložili oko 76,3 mil EUR, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i opštansku djelatnost (EKIP). To je, kako su naveli, 10,75% više u odnosu na 2022. godinu kada su ostvarena ulaganja u iznosu od 68,9 mil EUR ulaganja. - Ovako visok nivo investicija doprinosi daljem povećanju dostupnosti savremenih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.