NavMenu

Uskoro se može očekivati investicioni paket od 80 mil EUR za željeznicu - Nedostajućih 8 miliona obezbijediti iz budžeta ili iz kredita

Izvor: eKapija Petak, 24.11.2023. 07:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Johannes Plenio/Unsplash)Ilustracija
Dodatnih 8 mil EUR za projekat generalnog remonta pruge, sanaciju čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica biće obezbijeđeno iz kreditnog aranžmana ili iz državnog budžeta, a odluka o tome usvojena je na jučerašnjoj sjednici Vlade. To znači da bi Crna Gora uskoro mogla sa Evropskom investicionom bankom (EIB) zaključti novi investicioni paket od 80 mil EUR za remont pruge na dionici Lutovo - Bratonožići - Bioče.

To je nedavno najavio i ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović u intervjuu za portal RTCG, navodeći da se očekuje da će uskoro biti otklonjene i formalne barijere.

Naime, realizacija projekta izvršiće se sredstvima iz kreditnog aranžmana sa Evropskom investicionom bankom (EIB), a grantovi su odobreni na sastancima Odbora direktora Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) u decembru 2018. godine za sanaciju tri čelična mosta, remont gornjeg stroja na dinonici Lutovo - Bratonožići, odnosno u demcebru 2020. za projekat rekonstrukcije 10 čeličnih mostova i osam tunela.

Nakon dobijanja sredstava krenulo se sa pripremom ugovorne dokumentacija i pregovorima o zaključivanju ugovoa sa Evropskom investicionom bankom u vrijednosti od 50% od procijenjene vrijednosti investicija. Međutim, nakon što je pripremljen predlog Zakona o budžetu za 2023. godinu EIB je dostavio nacrt ugovora o kreditnom zaduženju koji je bio za 8 mil EUR veći od prvobitno planirani i odobreni iznos od 32 mil EUR.

Kako je pojašnjeno u informaciji, prvobitno planirani paket koji je bio obuhvaćen Zakonom o budžetu za 2023. godinu predviđa zaduživanje u iznosu od 32 mil EUR koji je praćen jednakim iznosom granta, ali su zbog infaltornih kretanja donator i EIB ove iznose povećali za po 8 miliona, odnosno na 40 mil EUR kredita, plus 40 miliona granta, a za koje se kao krajnje korisničke institucije pojavljuju Željeznička infrastruktura Crne Gore i Održavanje željezničkih voznih sredstava.

Kako od donatora stižu upozorenja da bi sredstva mogla biti povučena jer je od njihovog odobravanja prošlo više od tri godine, odbreno je da se nedostajućih 8 miliona obezbijede iz budžeta ili novog kreditnog zaduženja.

U informaciji se navodi i postoji strah da, zbog nerealizacije ovog projekta, donator neće odobravati sredstva za nove projekte ukoliko se ne počne sa implementacijim već odobrenih sredstava.

- To u konkretnom slučaju značni i rizik da ržava neće dobiti grant u vrijednosti od 112,6 mil EUR za rkeonstrukciju željezničke dionice Bar-Golubovci, ukoliko ovaj zahtjev bude pozitivno ocijenjen, a o čemu se odluka očekuje početkom decembra - zaključuje se u informaciji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Energija, Industrija

Sa održivih lokacija za OIE u Nikšiću struja za 200.000 domaćinstava - Potencijalni kapacitet vjetra oko 40 MW, solara čak 2,7 GW

Energija iz obnovljivih izvora sa održivih lokacija samo u Opštini Nikšić mogla bi da snabdijeva više od 200.000 crnogorskih domaćinstava, saopšteno je na predstavljanju rezultata studije Mapiranje potencijala solara i vjetra na teritoriji opštine Nikšić. Studija, koja je predstavljena danas u Podgorici, pokazala je da su ublažavanje negativnih posljedica klimatskih promjena i zadržavanje globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.