NavMenu

ASP: Rebalans pokriva troškove za otkup Čarlija

Izvor: Mina Ponedjeljak, 20.11.2023. 15:19
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Rebalansom ovogodišnjeg budžeta planira se da budžetska rezerva pokrije trošak od 5 mil EUR za otkup nekadašnjeg aviona Montenegro Airlinesa, poznatijeg kao Čarli, u cilju izbjegavanja arbitražnog postupka, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

- Za potrebe otkupa vazduhoplova tipa Embraer 190-200 LR - Čarli oko 5 mil EUR, kojeg Montenegro Airlines nije uspio da otkupi usljed nemogućnosti ispunjavanja obaveze po ugovoru o zajmu i ugovoru o zakupu aviona, čime se prevenira pokretanje arbitražnog postupka, kao i gubitak do sada realizovane investicije u isti od preko 30 mil EUR - objašnjava se, pored ostalog, rast budžetske rezerve.

U ASP-u su rekli da se ne objašnjava da li je dug za Čarlija već plaćen iz trezora ili to tek treba da bude učinjeno.

Rezerva se, kako se dodaje, rebalansom uvećava za 35 miliona, pa će iznositi 70 miliona za ovu godinu.

Prema ranijim javnim informacijama, Čarlija je Montenegro Airlines uzeo na finansijski lizing 2010. godine, uz garancije tadašnje vlade. U međuvremenu je brazilska banka, posredstvom koje je tada realizovan posao, tražila 5,2 mil USD ili avion u plovidbenom stanju, a kako su tvrdili odgovorni, popravke aviona koštale bi preko 10 mil EUR ili znatno više.

U međuvremenu, rebalans budžeta, o kojem će se uskoro izjasniti poslanici, prikazuje projekciju da će dio saobraćajnih projekata, koji bi se realizovali narednih godina, biti skuplji za najmanje 80 mil EUR.

- Naime, postojeća cijena za 21 saobraćajni projekat (izgradnje, rekonstrukcije, sanacije puteva i mostova) je 148 miliona, ali je nova procjena cijena pokazala dramatičan skok za trećinu ili na 228 miliona. Rebalans takstativno navodi listu tih projekata, a ukazuje se da se time stvara uslov za pokretanje tendera - navodi se u saopštenju.

Iz ASP-u su rekli da građani Crne Gore godinama plaćaju jedne od najskupljih puteva u ovom dijelu Evrope, na tenderima (koji se iznimno kontrolišu) uglavnom učestvuje nekoliko vodećih kompanija u ovoj oblasti, pa izostanak konkurencije "pupma" cijene puteva, a u projekte se takođe često ulazi bez izrada kvalitetnih elaborata o stanju na terenu, pa i to kasnije dovodi do skokova cijena. Oblast javnih nabavki, posebno u infrastrukturi, je među najosjetljivijim na korupciju.

- Rebalansom budžeta se uvećava i niz stavki, koje ukazuju na ogromnu potrošnju javne administracije, zbog čega trpe socijalne i druge društvene potrebe u zemlji - dodaje se u saopštenju.

Službena putovanja se uvećavaju za 240.000, pa su rebalansom za ovu godinu projektovani na 5,9 miliona, trošak reprezentacije je veći 50-tak hiljada, pa su bezmalo 650.000 EUR, komunikacione usluge, koje se u dobroj mjeri telefonske, su veće 240.000, pa su za čitavu ovu godinu na nivou od 6,5 miliona.

- Veći su i troškovi ugovora o djelu za 600.000, pa će za ovu godinu dostići nevjerovatnih 17 mil EUR, kod konsultantskih usluga se bilježi rast za 3,5 miliona, pa će biti ove godine 31,8 miliona. Ugovori o djelu su nezakoniti oblik zapošljavanja u javnoj upravi i prečica su za upošljavanje partijskog i nepotističkog kadra. Konsultantske usluge su u značajnoj mjeri takođe skrivena zapoljavanja, ali i "dotiranje" i dodatno "punjenje" rukovodnog kadra kroz projekte - kazali su iz ASP-a.

Rebalansom se, kako je saopšteno, uvećavaju i zarade za 7,5 miliona, pa će za bruto zarade preglomazne javne administracije ove godine biti izdvojeno oko 635 mil EUR. Za ostala lična primanja se izdvaja još 20-tak miliona EUR, za lična primanja pripravnika 12,1 miliona, pa kada se uzmu u obzir svi ti izdaci, koji se povezuju sa zapošljavanjima, proizilazi da državna radna snaga poreske obveznike košta preko 700 mil EUR.

- Međutim, ono što se za narednu budžetsku godinu izgledno pojavljuje kao još veći problem, jeste da će izdaci za bruto zarade (ali i ostale povezane stavke) biti značajno veći. Naime, u oktobru je samo za bruto zarade isplaćeno oko 70 milEUR, pa ako se to uzme kao minimalna mjesečna procjena za naredno budžetiranje, za 12 mjeseci to bi bilo nestvarnih 840 miliona - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.