NavMenu

Kompanije u Velikoj Britaniji priključenje na električnu mrežu čekaju i 10 godina

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 20.11.2023. 13:51
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Velika prepreka u dekarbonizaciji industrijskih preduzeća je čekanje na nove priključke na električnu mrežu i po nekoliko godina, pokazalo je novo britansko istraživanje sprovedeno među energetskim preduzećima, proizvođačima cementa, keramike i hemikalija.

Cilj ankete koju je sproveo Centar za istraživanje i inovacije u industrijskoj dekarbonizaciji (IDRIC) je da istraži izazove dekarbonizacije s kojima se suočavaju industrijske kompanije u različitim sektorima.

Nekoliko industrija sa visokim emisijama ugljenika moglo bi smanjiti emisije elektrifikacijom dijela ili cijelog procesa proizvodnje. Međutim, preliminarni rezultati ankete otkrivaju kako njihove napore da poslovanje učine manje intenzivnim u pogledu emisija otežava značajno kašnjenje u dobijanju novih ili nadograđenih priključaka na električnu mrežu.

Iako nisu sve kompanije koje su učestvovale u anketi rekle da se suočavaju sa kašnjenjima, mnoge kompanije su prijavile da su im ponuđeni datumi priključenja "daleko u 2030-im", saopštio je IDRIC.

Kašnjenje u priključcima na mrežu utiče na sve putanje dekarbonizacije, prema anketi, uključujući projekte elektrifikacije proizvodnih procesa, instalaciju kapaciteta za proizvodnju energije na licu mjesta, proizvodnju vodonika, poboljšanje energetske efikasnosti ili implementaciju tehnologija za hvatanje, iskorišćavanje i skladištenje ugljen-dioksida.

Kris Vilijams, predsjednik grupe zainteresovanih strana IDRIC-a, rekao je da su početni dokazi razlog zabrinutosti za ambiciju Velike Britanije da do 2050. ostvari emisije neto nula i mogli bi dovesti u opasnost radna mjesta.

- Rezultati pokazuju da bez obzira na to koji tehnološki put dekarbonizacije izaberu naše industrije, bilo da se radi o elektrifikaciji, vodoniku ili hvatanju i skladištenju ugljen-dioksida, bilo koji od ovih pravaca može biti ometen problemima sa priključcima na mrežu. Anketa je počela da prikuplja i bilježi dokaze potrebne vladi Velike Britanije da shvati stvarne probleme s kojima se industrije suočavaju sada, a ne u budućnosti i preduzme političke akcije potrebne da podrži i razvija naše industrije kroz pravi prelazak na neto nula emisija - istakao je.

Vlada Velike Britanije ima cilj da do 2035. godine smanji industrijske emisije za 69% u odnosu na 2022. godinu - cilj koji, kako primjećuje Komisija za klimatske promjene, zavisi od hitnih i radikalnih promjena unutar proizvodnje i industrijskog sektora Velike Britanije.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.