NavMenu

Rezultati istraživanja: EXIT privredi Srbije donio gotovo 250 mil EUR

Izvor: RTV Ponedjeljak, 20.11.2023. 08:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Piotr Piatrouski/shutterstock.com)Ilustracija
EXIT je izdanjem 2023. godine privredi Novog Sada i Srbije donio novih 21,2 mil EUR, pa je ukupni ekonomski doprinos festivala od osnivanja do danas nastavio da raste i dostigao gotovo 250 mil EUR. Ovo je pokazalo istraživanje TIM Centra iz Novog Sada, koje se svake godine sprovodi za vrijeme festivala, sa posjetiocima Exita iz Srbije, regiona i inostranstva, s fokusom na strukturu publike, ekonomske pokazatelje i doprinos turizmu.

Podjednako važna kao i milionski doprinosi domaćoj privredi Srbije jeste međunarodna promocija Novog Sada i Srbije, koja traje prije, tokom i nakon EXIT festivala. Vrednost ove promocije je nemoguće izmjeriti novcem. Svake godine, već više od dvije decenije, posjetioci, izvođači i najprestižniji globalni mediji sa Petrovaradinske tvrđave nose i šire svijetom nevjerovatne utiske, koji se odnose na nesvakidašnje gostoprimstvo i saradnju, jedinstvenu festivalsku lokaciju, visok nivo organizacije festivala i muzičkog programa, ali i turističku ponudu i ljepote Novog Sada i Srbije.

Ovog jula EXIT je posjetilo preko 200.000 ljudi iz 120 zemalja svijeta, a prema istraživanju TIM Centra, 36,7% njih je bilo prvi put u Novom Sadu. Broj posjetilaca koji nisu iz Srbije iznosi 65%. Čak 83,5% ispitanika je u ovaj grad došlo baš zbog festivala, što je jasan pokazatelj da EXIT Novi Sad i Srbiju pozicionira na odlično mjesto globalne turističke mape.

Najviše inostranih gostiju bilo je iz Austrije, Njemačke, Rusije, Velike Britanije, Mađarske, Turske, Bugarske, Rumunije, Ukrajine i Francuske, dok u regionu prednjače Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Slovenija. Na Petrovaradinsku tvrđavu ove godine je došlo 46,6% potpuno novih posjetilaca, a posebno raduje podatak da je Novosađanki i Novosađana ove godine na festivalu bilo skoro dvostrukoviše nego prošle godine.

Posjetioci su tokom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosječno trošili 567 EUR, što je povećanje za 18 EUR u odnosu na prethodno izdanje. Turisti iz Zapadne Evrope su trošili u prosjeku 873 EUR – 52 EUR više nego prošle godine, dok je prosječna potrošnja posjetilaca iz Istočne Evrope na festivalu iznosila 624 EUR. Posjetioci van Evrope prednjače sa ukupnom potrošnjom od 893 EUR.

Prosjek godina posetilaca koji su učestovali u anketi je 25,5 godina, skoro identično kao prošle godine (25,7). Visokoobrazovani posjetioci, uključujući tu i studente, činili su 77% publike - isto kao na prethodnom izdanju. Zaposlenih je bilo 56%, a studenata 35%.

I tokom ovogodišnjeg izdanja veliki naglasak stavljen je na mentalno zdravlje, kako porukama podrške i osnaživanja koje su se mogle vidjeti svuda po Petrovaradinskoj tvrđavi, tako i radom Centra SRCE i početnim aktivnostima u okviru kampanje "Živi uživo". U tom smislu, ove godine tokom razgovora s posjetiocima istaknuta su pitanja koja se odnose na mentalno zdravlje i digitalnu zavisnost. Veoma je značajan podatak da 81% ispitanika osjeća da EXIT pozitivno utiče na njihovo mentalno zdravlje. Istraživanje je pokazalo da ispitanici dnevno koriste telefon 4,6 sati u prosjeku, što je još jedan razlog za povećanje svijesti o razmjeri digitalne zavisnosti, na čemu će EXIT aktivno nastaviti da radi.

Istraživanje je rađeno je na reprezentativnom uzorku od 1.393 posjetilaca EXIT festivala, tokom njegovog trajanja. Anketirani su isključivo posjetioci koji su ulaznicu kupili, a radno angažovani na festivalu su izuzeti iz istraživanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.