NavMenu

Nastavljen rast kamatnih stopa

Izvor: Mina Ponedjeljak, 20.11.2023. 07:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u septembru je u odnosu na avgust porasla 0,04 procentna poena i iznosila je 6,47%, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

- Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa je na mjesečnom nivou porasla 0,03 procentna poena na 5,92% - navodi se u Biltenu CBCG.

Efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite u septembru je porasla 0,02 procentna poena na 7,05%, dok je nominalna pala 0,1 procentni bod na 6,32%.

Kamatne stope mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) na ukupno odobrene kredite u septembru su pale, efektivna 0,08 procentnih poena na 22,45%, a nominalna 0,05 procentnih bodova na 19,81%.

Efektivna kamatna stopa MFI na novoodobrene kredite na mjesečnom nivou je porasla 0,41 procentni poen na 22,18%, a nominalna 0,28 procentnih bodova na 19,58%.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite u septembru je na mjesečnom nivou bila niža 0,02 procentna poena i iznosila je 0,24%.

Razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa u septembru je iznosila 6,23 procentna poena i bila je veća u odnosu na avgust.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.