NavMenu

Novi cjenovnik univerzalnih usluga Pošte Crne Gore - Od 1. januara duplo skuplje slanje preporučenih pisama

Izvor: Pobjeda Ponedjeljak, 20.11.2023. 07:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rlat/shutterstock.com)Ilustracija
Savjet Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) dao je saglasnost na prijedlog novog cjenovnika univerzalne poštanske usluge u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju, koji je Pošta Crne Gore 6. oktobra dostavila Agenciji. Nove cijene važiće od 1. januara, a upoređivanje postojećeg i novog cjenovnika pokazuje da nas od početka naredne godine čeka drastično poskupljenje slanja preporučenih i vrijednosnih pisama.

Podsjećamo da je Pošta CG od juna povećala cijene svojih komercijalnih usluga, za šta im ne treba saglasnost EKIP-a.

- Novim cjenovnikom cijene univerzalnih poštanskih usluga su ostale iste ili su povećane, a neke su i smanjene - kazali su iz EKIP-a i dodali da su posljednji put promijenjene 2012. godine.

Naveli su da je cijena neregistrovane pismonosne pošiljke do 50 g, koja se i najviše koristi, ostala 0,50 eura.

- Od poštanskih pošiljki koje se koriste u većem obimu u unutrašnjem poštanskom saobraćaju povećane su cijene preporučenih pisama do 50 g za 0,45 eura, vrijednosne pismonosne pošiljke do 50 g za 1,35 eura i sudskog pisma do 50 g za 0,60 eura - precizirali su iz EKIP-a.

U još uvijek aktuelnom cjenovniku se navodi da je cijena za prenos preporučene pismonosne pošiljke u unutrašnjem saobraćaju 0,40 eura, što znači da je ta usluga poskupjela za čak 112,5 posto. Cijena prenosa vrijednosnog pisma sada je 0,65 eura, što znači da je ta usluga poskupjela za više od 200%, dok je cijena slanja sudskog pisma od 21 do 50 gr povećana 48% sa 1,25 na 1,85 eura.

Preporučena pisma u međunarodnom saobraćaju do 50 g u zoni 1 skuplja su za 1,76 eura, u zoni 2 za 1,78 eura, preporučene pošiljke sa povratnicom iste gramaže u zoni 1 za 2,67 eura i u zoni 2 za 2,68 eura, a paketi do dva kg u zoni 1 za 2,80 eura i u zoni 2 za 3,80 eura.

Iz EKIP-a su naveli da su u međunarodnom poštanskom saobraćaju smanjene cijene slanja paketa u okviru zone 3 od dva do deset kg od 2,50 do 40,3 eura, zavisno od težine. Tako je cijena slanja paketa od pet do šest kg ostala ista, a od šest do deset kg smanjena od jednog do četiri eura.

U EKIP-u tvrde da nove cijene u unutrašnjem saobraćaju u Crnoj Gori ne odstupaju od cijena u regionu i Evropi, što je pokazala uporedna analiza predloženih cijena i dostupnih podataka, dok su cijene u međunarodnom saobraćaju niže.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.