NavMenu

Koncesija nije rješenje, Aerodromi mogu samostalno da se razvijaju

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 20.11.2023. 07:17
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Andrei Rybachuk)
Iz Evropske unije prate i dešavanja na polju ekonomije. U Izvještaju EK, između ostalog, naveli su da Crna Gora treba da modernizuje aerodrome, te da bi se koncesijom riješila ograničena dostupnost naše zemlje. Dok iz vlade rješenje najavljuju do kraja godine, direktor Aerodroma smatra da im koncesija nije potrebna.

Modernizacija saobraćajne infrastrukture sugestija je Evropske komisije Crnoj Gori u godišnjem izvještaju o napretku. Davanjem aerodroma na koncesiju, smatraju iz Brisela, riješila bi se ograničena dostupnost zemlje vazdušnim putem.

Šta će Crna Gora preduzeti tim povodom, moguće je da će biti poznato do kraja godine.

- Definitivno nećemo moći da popravimo stanje do kraja godine, ali ćemo doći do rješenja da popravimo očajno stanje koje je trenutno - kazao je predsjednik Vlade Milojko Spajić.

A da za popravljanje trenutnog stanja rješenje nije pretvaranje državnog monopola u privatni, mišljenja je direktor Aerodroma Crne Gore Vladan Drašković. Za to navodi dva razloga.

- Prvi je da oni mogu samostalno da se razvijaju, a drugi da imamo jedinstvenu šansu da dok god u državnom vlasništvu možemo da prisupimo fondovima i uđemo u koprodukciju razvoja na način na koji bismo učinili da novac koji bi dobili sa strane istvremeno bude i direktna investicona ušteda u odnosu na koncisioni model - poručio je direktor Aerodroma Crne Gore Vladan Drašković.

Drašković pojašnjava da je strateškim planom predviđeno da, u narednih sedam godina, Aerodromi prikupe 120 mil EUR od sopstvenog poslovanja. Nedostajaće još 17 miliona za kompletnu modernizaciju.

- Smatramo da možemo da se razvijamo sopstvenim sredstvima. To smo predvidjeli planom i treba da damo šansu aerodromima da ostanu u državnom vlasništvu... Razlog više je njihov značaj u lancu turističke privrede... Mi nemamo luksuz da tu vrstu kontrole prepuštimo privatnom kapitalu, jer javni i privatni interes se često ne poklapaju - istakao je Drašković.

I analitičar Alen Šćuric smatra da koncesija nije rješenje. Razlog više jeste to što su, kaže, crnogorski aerodromi finansijski isplativi i sve frekventniji.

- Ne vidim zašto biste aerodrome dali pod koncesiju, nećete imati više linija. Kako nekome padne na pamet dati aerodrome po koncesiju... Posebno ako uzmete u obzir da su aerodromi profitabilni i da mogu raditi iz sopstvenog poslovanja - kazao je Šćuric.

Ipak, konačna odluka pripada vlasniku, odnosno državi, koja, prema preporuci Evropske komisije, mora naći način da popravi stanje na oba aerodroma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.