NavMenu

Zašto nije dovoljno da samo kliknete "poveži se" na Linkedinu?

Izvor: Telegraf biznis Nedjelja, 19.11.2023. 22:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/StockSnap)Ilustracija
LinkedIn nudi ogromne mogućnosti umrežavanja. Sajt ima više od 985 miliona članova širom svijeta, prema stranici "o nama". I mnogi od tih ljudi, bez obzira da li su u vašoj industriji ili ne, vjerovatno imaju dragocjene savjete za posao koje mogu da podijele sa drugima.

Kako ćete se povezati s njima, posebno sa onima koje nikada niste sreli? Kada je riječ o dodavanju ljudi u vašu LinkedIn mrežu, nikada ne bi trebalo samo da kliknite na dugme "poveži", kazao je Gorik Ng, autor "The Unspoken Rules" i savjetnik za karijeru na Harvardu.

Evo kako on i drugi stručnjaci za karijeru preporučuju da se obratite ljudima na mreži.


Pritisak na "poveži" je "malo truda"

Pokušaj da na Linkedinu dodate nekoga koga nikada niste upoznali može da bude nezgodno, ali samo pritiskom na "poveži" ga neće nužno ubijediti da vas doda.

- To je malo truda. Sve što pokazuje je da ste uspjeli da pritisnete dugme. To ne otkriva zašto ste uopšte bili zainteresovani da se povežete sa njima. To ne dokazuje da vam je stalo do njihovih karijera i da ste inspirisani onim što rade - istakao je Ng.

Osim toga, "to se može shvatiti kao crvena zastava", smatra Angelina Darisav, trener za karijeru.

- Postoji mnogo neželjene pošte. I mogli biste ispasti kao samo nasumična osoba koja pokušava da se poveže sa svima koje vidi - dodala je.


Recite: "Volio bih da se povežem sa vama"

Umjesto da samo dodate nekoga, "uključite tekst", kaže Oktavija Goredema, trener za karijeru i autor knjige "PREP, PUSH, PIVOT".

Kada dodate vezu, LinkedIn vam daje opciju da dodate tekst. Imate do 300 znakova da objasnite zašto se obraćate, piše CNBC Make It.

- Napišite, "Zdravo. Kao i vi, i ja sam…osoba zainteresovana za…. Volio/la bih da se povežem sa vama" - naveo je Ng.

Popunite ta prazna polja prema tome zašto se obraćate da biste bili jasni da ne dodajete samo nekoga tek tako. Konkretno im se obraćate jer vam se sviđaju njihov CV i stručnost.

Budite kratki. Neka bude konkretno, istakao je.

Kada to uradite, možete razmisliti o tome kako biste željeli da izgradite tu vezu u budućnosti. Zamolite ih za 15-minutni informativni intervju o njihovoj profesionalnoj istoriji, na primjer, ili jednostavno se bavite sadržajem koji objavljuju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.