NavMenu

Brže do novca i niže provizije - Kada bi mogao da krene direktni platni promet između Crne Gore i Srbije?

Izvor: RTCG Nedjelja, 19.11.2023. 10:23
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Philippedelavie)
Uprkos apelima privrede i državnika već 17 godina nema direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, ali to bi uskoro moglo da se promijeniti, pa će građanima i privrednicima uz niže provizije uplaćeni novac istog dana biti na računima. Iz crnogorske Universal capital banke još uvijek nemaju tačnu informaciju kada će direktni platni promet biti uspostavljen, ali navode da je u toku testiranje sistema.

Srbija je glavni spoljnotrgovinski partner Crne Gore, pa gotovo da nema privrednika koji ne uvozi robu iz te države, ali je plaća uz visoke provizije. Razlog je što već 17 godina ne postoji direktni promet između dvije države, ali je privrednike obradovala najava da bi se to uskoro moglo promijeniti.

Kako je rekao Milutin Đuranović iz Privredne komore, očekuju da će doći do radikalnog smanjenja provizija i jedan dio troškova na taj način će se smanjiti. Takođe, sa vremenskog aspekta smanjiće se putanja novca odnosno rokovi prenosa novca prema dobavljačima.

Kada bi se to moglo desiti, iz Universal capital banke, koja je jedina od 11 banaka u Crnoj Gori pokazala interesovanje za konačno uspostavljanje direktnih plaćanja sa Srbijom, nijesu mogli sa preciznošću da kažu. U toku je testiranje sistema, a ono što je sigurno jeste da će put novca od Podgorice ka Beogradu koji je trajao nekoliko dana, ubuduće biti kraći.

Saradnik u međunarodnom platnom prometu Vladimir Jovićević nada se da će to biti mnogo brže i da će provajder, to jest operater, Narodna banka Srbije u potpunosti u roku od nepuna 24 sata izvršavati plaćanja.

Prema nekim procjenama, trebalo bi da budu i niže tarife od sadašnjih za međunarodni platni promet.

Provizije koje građani i privreda sada plaćaju za uplate ka Srbiji zavise od banke u kojoj to čine ali i visine iznosa. Tako je u prosjeku za uplatu 100 EUR neophodno izdvojiti još 15 eura. Svi oni koji nijesu klijenti Universal capital banke kada se uspostavi direktni platni promet biće dovoljno da otvore samo račun u toj banci.

Jovićević kaže kako to ne znači da moraju cjelokupno poslovanje da prenesu preko te banke.

- Ono što ćemo se mi truditi je da ne opterećujemo klijente dodatnim zahtjevima i da račun koji otvore kod nas samo služi za potrebe navedenog kliringa - rekao je on.

Direktni platni promet između Srbije i Crne Gore prekinut je 2006. godine, nakon osamostaljenja naše države, a godinu kasnije potpisan je Sporazum o međunarodnom kliringu koji do danas nije zaživio. Uprkos apelima privrede ali i zvaničnika obje države nije bilo interesovanja banaka u Crnoj Gori. To što Centralna banka nema mehanizama da im naredi kako da posluju sa inostranstvom bankari su do sada koristili za dodatnu zaradu.

Ekonomski analitičar Oleg Filipović navodi da se sa tim poprilično kasni.

- Vi danas imate neka druga sredstva transfera koja nijesu vezana samo za banke. Neki profit, kako sam ja računao, sa Srbijom godišnje na današnji dan kroz korespodentske banke po osnovu svh transakcija iznosi negdje oko 100.000 EUR - kazao je Filipović.

Prema podacima Centralne banke, u prethodne tri godine platni promet između Crne Gore i Srbije bio je preko 4,5 mlrd EUR, a banke su zaradile nešto više od 7 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.