NavMenu

Solar Power korak bliže gradnji solarne elektrane na Cetinju - Paneli na skoro milion kvadrata, instalisana snaga 150 MW

Izvor: eKapija Utorak, 14.11.2023. 11:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Zbynek Burival)Ilustracija
Kompanija Solar Power iz Podgorice korak je bliže izgradnji solarne elektrane na lokacijama Prentin do i Velestevo na Cetinju, pošto je Agencija za zaštitu životne sredine dala zeleno svjetlo na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje solarne elektrane (SE) Čevo.

Kako se može vidjeti u dokumentu, planirana je gradnja solarne elektrane ukupne snage 150 MW.

Solarni park će biti izgrađen na više katastarskih parcela koje su u vlasništvu investitora, odnosno na lokacijama koje međusobno nisu povezane. Ukupno će biti 10 lokacija - šest na Prentinom dolu, četiri na Velestovu. Planirana elektrana zauzeće prostor od 990.000 m2 zemljišta.

- S obzirom na instalisanu snagu, elektrana će biti priključena na elektroprenosnu mrežu na naponskom nivou od 400 kV. Kako bi priključenje bilo u skladu sa preporukama i propisima Elektroprivrede (EPCG) u ogradi solarne elektrane gradiće se TS 400/20 kV snage 250 MVA - pojašnjeno je.

Projektom je predviđen panel snage 700 W sa stepenom iskorištenja od 22,4% i omogućavaju najveću proizvodnju na lokaciji solarne elektrane. Odabrani su i invertori velike snage 5612 kW, čime je njihov broj na lokaciji solarne lektrane smanjen na broj koji omogućava tehnološki optimalo rješenje.

- Fotonaponski moduli će biti montirani na metalne konstrukcije fiksnog tipa. Na jednu konstrukciju će biti montirano 12 modula, u dva reda po šest modula. Na ovaj način smanjena je cijena koštanja konstrukcije u odnosu na konstrukcije s više redova i sitovremeno olakšano održavanje i čišćenje - pojašnjeno je.

U dokumentu se navodi i da će biti postavljeno je ukupno 30 cjelina ukupne snage 150.000 kW.

- Svaka cjelina ima jediničnu snagu od 5.000 kW, a ukupan broj solarni panela u elektrani za tu jediničnu snagu iznosi 7.200, a montirani su na 600 slobodnostojećih tipskih kontrukcija. Ukupna instalisana snaga solarne elektrane iznosi 151.200 kWp - stoji između ostalog u Elaboratu.

Naznačeno je još i da će same lokacije biti povezane samonosivim energetskim kablovima sve do konačnog priključka svih elemenata na 29kV stranu glavnog transformatora 400/20 kV snage 250 MVA.

Podsjetimo, Vlada je u martu ove godine na jednoj od sjednica investitoru Solar Power izdala i urbanističko-tehničke uslove za izgradnju ove solarne elektrane. Ovo je samo jedna od investicija u nizu kada je riječ o proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, pošto interesovanje za gradnju solarnih i vjetroelektrana pokazuje sve više privatnih investitora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.