NavMenu

Muzej savremene umjetnosti gradiće se na preko 50.000 kvadrata u srcu Podgorice - Raspisan međunarodni konkurs za idejno rješenje, nagradni fond 200.000 EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 13.11.2023. 15:16
Komentari
Podeli
Lokacija budućeg kompleksa (Foto: Ministarstvo, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine/Arhitektonski konkursi)Lokacija budućeg kompleksa
Ministarstvo, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine raspisalo je međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje kompleksa Muzeja savremene umjetnosti, prirodnjačkog muzeja i parka kulture i umjetnosti sa pratećim sadržajima. Lokacija se nalazi na prostoru nekadašnje kasarne Morača i zauzima centralnu poziciju u Glavnom gradu, a objekti će se prostirati na parceli od 50.000 kvadrata, dok lokacija zajedno sa kontaktnom zonom zauzima više od 80.000 m2.

Zbog svoje pozicije u srcu grada uz sam most Milenijum, od izuzetnog je značaja valorizacija ovog prostora kroz uspostavljanje novih prostornih sadržaja i kreiranje zone koja će postati kulturni centar grada.

- Cilj Konkursa je odabir konkursnog rješenja koje će dati najkvalitetnije prijedloge za urbanističko rješenje prostora sa idejnim arhitektonskim rješenjem muzeja savremene umjetnosti, prirodnjačkog muzeja, kuće arhitekture i parka kulture i umjetnosti. Druge sadržaje u funkciji kulture treba urbanistički razraditi i dati koncept arhitektonskog oblikovanja. Takođe, od učesnika se očekuje da ponude rješenje koje će reprezentativnošću, oblikovnošću i materijalizacijom, doprinijeti promjeni vizuelnog identiteta kako užeg, tako i šireg gradskog jezgra - navodi se u konkursu.

U projektnom zadatku navodi se da lokaciju čine dvije zone - jedna je u državnom, a druga u privatnom vlasništvu. Ukupna površina obuhvata konkursa i kontakt zone iznosi 81.577,49m2.

- Obuhvat konkursa se poklapa sa katastarskom parcelom broj 2211/1 KO Podgorica II površine 50.685,94m2, koja je u državnom vlasništvu. Kontakt zonu obuhvata konkursa predstavljaju katastarske parcele br. 2211/3, 2211/9, 2211/8 i 2210/1 na KO Podgorica II i treba je razraditi na nivou urbanističkog koncepta. Budući da se parcele nalaze u privatnom vlasništvu, one nijesu predmet konkursa, ali je potrebno dati urbanističku koncepciju sa predlogom sadržaja za ovaj postor, u cilju jedinstvene vizije razvoja kulturnih sadržaja na ovom prostoru - pojašnjeno je u pozivu.

Kako je naznačeno, potrebno je prikazati faznost izgradnje kompleksa tako da svaki od planiranih objekata predstavlja posebnu fazu koja se može graditi nezavisno, sa pripadajućim uređenjem terena. Prvu fazu izgradnje predstavlja Muzej savremene umjetnosti.

- U kontakt zoni potrebno je planirati različite sadržaje u funkciji kulture kao što su: konferencijski centar sa smještajnim kapacitetima do 50 soba, galerije, centri za kulturu i drugi objekti kulture, zatim ugostiteljski objekti, parkinzi i garaže za smještaj vozila korisnika - zaposlenih i posjetilaca - stoji u projektnom zadatku.

Učesnici konkursa treba da u odnosu na moguće sadržaje, predlože najbolje urbanističko i funkcionalno rješenje za
kontakt zonu, dopunjujući osnovnu namjenu i objekte koji se nalaze u zoni obuhvata konkursa.

- Kontakt zonu je potrebno riješiti samo na nivou master plana, sa pozicioniranim objektima, definisanom namjenom, gabaritima i spratnošću - navodi se između ostalog u konkursu.

Master planom je potrebno definisati sve navedene sadržaje, kako na prostoru obuhvata konkursa, tako i u kontakt zoni, u skladu sa sljedećim parametrima:

Zona obuhvata konkursa:
 • Površina: 50.685,94 m2
 • Maksimalni indeks zauzetosti parcele: 0.20;
 • Minimalna površina pod zelenilom: 40%;
 • Max BRGP Muzeja savremene umjetnosti: 10.000,00m2
 • Max BRGP Prirodnjačkog muzeja: 5.000,00m2
 • Max površina botaničke baste: 10.000,00m2
 • Max BRGP kuće arhitekture: 2.000,00m2
Kontakt zona:
 • Površina: 30.891,55 m2
 • Maksimalni indeks zauzetosti parcele: 0.20;
 • Maksimalni indeks izgrađenosti parcele: 0.60;
 • Minimalna površina pod zelenilom: 40%.
Konkurs je otvoren do 15. februara 2024. godine do 23:59. Rezultati konkursa biće objavljeni do utorka 26. marta 2024. godine.

Raspisivač Konkursa će nakon donošenja odluke žirija i predaje Završnog izvještaja žirija, objaviti rezultate Konkursa na zvaničnoj internet stranici konkursa.

Nagradni fond je ukupno 200.000 EUR, pri čemu je 100.000 opredijeljeno za prvu, 50.000 za drugu i 26.000 EUR za treću nagradu. Predviđena su i tri otkupa od po 8.000 EUR.

Svi učesnici mogu postaviti pitanja u vezi sa konkursom do utorka, 12. decembra, nakon čega će sva pristigla pitanja i odgovori biti objavljeni na internet stranici www.arhitecturalcompetitions.me do petka, 29. decembra 2023. godine.
Pitanja se šalju na adresu: info@architecturalcompetitions.me.

Više informacija možete vidjeti OVDJE.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.