NavMenu

Sve prednosti uzgoja visokožbunaste borovnice u saksijama - Zlatna bobica stigla i do Rusije (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 13.11.2023. 10:20
Komentari
Podeli
(Foto: Nevena Đorđević)
Ukoliko ste u potrazi za zlatnim bobicama, pronaći ćete ih u podnožju Divčibara, u okolini Mionice. Ovdje se nalazi plantaža površine četiri hektara, na kojoj su Vanja i Stefan, ljubitelji visokokvalitetne hrane, zasadili visokožbunaste borovnice.

Na tom mjestu smjestio se prostor od 3,1 ha na kome se nalazi 15.000 biljaka borovnice, zatim putevi, akumulacija za vodu (jezero), dva arteška bunara, pothlada za borovnice u berbi, magacin za đubriva, crpna stanica, smještaj za radnike i sve ostalo što je neophodno za funkcionisanje jedne profesionalne plantaže.

- Naša priča sa borovnicama krenula je polako, 2016. godine, jer smo tada, baš iz razloga što nismo imali prethodnog iskustva, zasadili prve eksperimentalne sadnice. Nakon dvije godine istraživanja i učenja smo zasadili prve veće količine, a zatim nastavljamo sa sadnjom i 2019. i 2020. godine - kaže za eKapiju Vanja Nastasijević.

(Foto: Nevena Đorđević)

Voće uzgajaju u saksijama, a kako kaže naša sagovornica, prva i najveća prednost ovakvog pristupa je ta što možete postaviti plantažu na bilo kakvom tipu zemljišta.

- Druga prednost je mnogo manji trošak plijevljenja (naspram sadnje u zemlju/banak) na godišnjem nivou, a treća precizno navodnjavanje i prihranjivanje, koje podrazumijevaju da imate u saksijama profesionalni supstrat za borovnicu. Što ovaj posao obavite preciznije, veći je kvalitet ploda, kao i prinos - napominje Nastasijević.

Ulaganja po hektaru iznose oko 100.000 EUR samo za zasad. Osim toga postoji i trošak za kupovinu zemlje, uvođenje kvalitetne struje, ograđivanje, mehanizaciju, ali i sve radove neophodne da bi plantaža izgledala kao što je navedeno na početku teksta.

- Bitno je napomenuti da svi oni koji hoće da započnu ovaj posao ne čitaju samo koliko treba investirati po hektaru za zasad već i sve ostalo što je navedeno. Svjedoci smo da je bilo mnogo onih koji nisu imali sve ove informacije, pa su ulazili u velike probleme i nisu ni uspjeli da završe investiciju. Preporučili bismo onima koji osim finansija imaju i debele živce, puno strpljenja i da budu spremni da se potpuno posvete, ukoliko žele da imaju dobre rezultate - ističe naša sagovornica.

(Foto: Nevena Đorđević)

Sa plantaža stižu ručno brane bovice, ali i prirodni džemovi i sokovi. Jedan dio svježe robe izvozi se na evropsko i rusko tržište dok se drugi dio prodaje u Srbiji kao svježa i smrznuta borovnica. Određena količina skladišti se za potrebe prerade.

- Planovi za budućnost su proširenje plantaže sa novim sortimentom i proširenje palete proizvoda Zlatne bovice, kao i jačanje samog brenda na domaćem tržištu - kaže Vanja Nastasijević.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Zlatna bobica
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Energija, Industrija

Sa održivih lokacija za OIE u Nikšiću struja za 200.000 domaćinstava - Potencijalni kapacitet vjetra oko 40 MW, solara čak 2,7 GW

Energija iz obnovljivih izvora sa održivih lokacija samo u Opštini Nikšić mogla bi da snabdijeva više od 200.000 crnogorskih domaćinstava, saopšteno je na predstavljanju rezultata studije Mapiranje potencijala solara i vjetra na teritoriji opštine Nikšić. Studija, koja je predstavljena danas u Podgorici, pokazala je da su ublažavanje negativnih posljedica klimatskih promjena i zadržavanje globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.