NavMenu

Čelebić agrar planira izgradnju pogona za skladištenje i preradu maslina u mjestu Vranovići u Kotoru (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 10.11.2023. 11:20
Komentari
Podeli
(Foto: StructurARCH Group/Opština Kotor/Idejno rješenje)
Podgorička kompanija Čelebić agrar planira izgradnju pogona za skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda, tačnije maslina u naselju Vranovići u Kotoru. Uz pogon je planiran i objekat za smještaj radnika, a investitor je za realizaciju projekta dobio i saglasnot glavnog gradskog arhitekte.

Kako se može vidjeti u idejnom rješenju za čiju izradu je bio zadužen StructurARCH Group, bruto površina objekta za skladištenje i preradu je 816 m2, dok će objekat namijenjen stanovanju imati 437 kvadrata,

Površina lokacija na kojoj je planirana izgradnja pogona je 1.130.779 m2. Zemljište se nalazi u sklopu postojećeg maslinjaka. Dio terena, namijenjen za izgradnju fabrike je ravan, dok je maslinjak formiran na strmim padinama brda, iznad planirane buduće fabrike.

(Foto: StructurARCH Group/Opština Kotor/Idejno rješenje)
Projekat će se realizovati u dvije faze, pri čemu prva podrazumijeva plantažu maslina sa pogonom za njihovu preradu, objektom za stanovanje, kao i pomoćnim infrastrukturnim objektima. Ukupan obuhvat površnine prve faze je 1.450.128 m2.

U drugoj fazi predviđena je i gradnja objekata turističke namjene na površini od 84.749 m2. Druga faza, međutim, nije predmet ovog idjednog rješenja.

Kako je već naznačeno, u prvoj fazi projekta gradiće se dvojni objekat spratnosti P za dio skladištenja i prerade, s tim da je proizvodni dio veće visine zbog tehnologije, te stambenog dijela spratnosti P+1 sa stanovanjem na spratu i garažom mehanizacije u prizemlju. Projektovana su kao dva nezavisna dilatirana objekta.

(Foto: StructurARCH Group/Opština Kotor/Idejno rješenje)
Pogon za preradu maslina imaće prizemlje sa galerijom na jednom dijelu hale. Fabrika će imati sadržaje kao što su prostorija za prijem i privremeno skladište za ubrane masline, proizvodni pogon - linija za dobijanje maslinovog ulja, prostor za čuvanje maslinovog ulja u inox sudovima, prostorija za prijem i pranje flaša, flaširanje i pakovanje gotovog proizvoda, magacin gotovog proizvoda - ulja.

Imaće i prodajni prostor koji će biti namijenjen kako za prodaju, tako i za degustaciju gotovih proizvoda. U okviru ovog objekta biće izgrađeni i toaleti i garderoba za zaposlene, pomoćno skladište za opremu i pranje pribora i opreme, prostorija za skladištenje hemijskih sredstava, kao i kancelarije upravnika i agronoma, te sala za sastanke. Ove prostorije biće smještene na galeriji.

Objekat stanovanja, odnosno blok za smještaj radnika imaće garažu i kotlarnicu u prizemlju. Na spratu će biti dva jednosobna apartmana, dvije spavaće sobe kapaciteta šest kreveta, zajednička kuhinja sa trpezarijom, te zajednički toalet.


Fotogalerija
Pogon za preradu maslina - Vranovići, Kotor
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.