NavMenu

Solarna elektrana snage 240 MW gradiće se u Nikšiću - Paneli će se prostirati skoro 4 miliona kvadrata

Izvor: eKapija Nedjelja, 22.10.2023. 07:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/blickpixel)Ilustracija
Podgoričko preduzeće Somsol planira izgradnju solarne elektrane kapaciteta 240 MW u katastarskoj opštini Somina u Nikšiću.

Investitor je za realizaciju ovog projekta Agenciji za zaštitu životne sredine podnio zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu.

Ukupna površina na kojoj je predviđena gradnja ovog energetskog objekta iznosi cca 3.853.994,9 m2, dok zauzetost
ovog prostora od same PV elektrane iznosi 77%, odnosno 2.977.824,25 kvadrata.

Sve parcele neophodne za izgradnju planiranih postrojenja su otkupljene i potpisani su ugovori o otkupu. Prema prethodno sporovedenim analizama od strane podnosioca zahtjeva utvrđeno je da je 240 MW maksimalni mogući kapacitet buduće solarne elektrane.

Cjelokupan projekat podrazumijeva izgradnju/instalaciju fotonaponske elektrane Somina instalisane snage 240 MW, TS Brezna mjesto priključenja, dalekovod 121 kV, 2X240mm2 AL; TS 110/20(24)kV 3X63MVA; SN 20 (24) kV kablovska mreža, Centralni inverter, transformator 20(24)/0.69/0.69kV, te sistemi konvertovanja i skladištenja energije.

Kada je riječ o broju zaposlenih u toku izvođenja radova, u ovom trenutku je to teško predvidjeti ali se pretpostavlja da će u najdinamičnijem periodu izgradnje biti prisutno do 200 radnika. Tačan broj i sama struktura radnika biće zavisna od potreba izvođača radova, kao i same dinamike izvođenja.

Podsjetimo, Vlada je u junu ove godine investitoru izdala urbanističko tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Agro

Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj vinskog turizma - Poseban akcenat staviti na butik vinarstvo

Crna Gora definitivno ima potencijal da razvija svoju vinsku priču, ali mora mnogo da se radi kada je riječ o kvalitetu ponude, ali i organizacionom dijelu u samim vinarijama, smatra Željko Uljarević, vlasnik Compania de vinos koja je ove godine u Herceg Novom organizovala peti po redu Salon vina u okviru Praznika mimoze. Kako ističe, ono na šta posebno treba staviti akcenat jeste razvoj butik vinarstva. - Crnogorsko vinsko tržište tokom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.