NavMenu

Kapitalni budžet Opštine Petnjica uvećan za više od milion eura - U planu značajni infrastrukturni projekti

Izvor: Dan Ponedjeljak, 09.10.2023. 09:31
Komentari
Podeli
(Foto: Google StreetView/Screenshot)
Zahvaljujući dodatnim prihodima budžet Opštine Petnjica u odnosu na prvobitni plan uvećan je za 1.066.140 EUR. Tako su prihodi u opštinskoj kasi nakon izvršenog rebalansa projektovani na 2.845.375 EUR umjesto 1.779.235 EUR.

Takvu odluku većinom glasova podržali su i odbornici lokalnog parlamenta na nedavno održanoj sjednici. Odluku o izmjenama i dopunama odluke o budžetu Opštine Petnjica za 2023. godinu podržali su odbornici vladajućeg DPS-a, Stranke pravde i pomirenja i odbornik SNP-a Zaim Ličina. Protiv ove odluke glasali su predstavnici Bošnjačke stranke, dok su odbornici SD bili uzdržani. Sjednici nijesu prisustvovali odbornici Demokrata i SDP-a.

Kako je saopšteno, razlog za donošenje odluke o rebalansu sadržan je u znatnom povećanju kapitalnog dijela budžeta, gđe je došlo do povećanja prihoda od strane Vlade Crne Gore u iznosu od milion eura. Istaknuto je da su sredstva uplaćena od strane Uprave za kapitalne investicije za realizaciju kapitalnih projekata iz sredstava ostvarenih od ekonomskog državljanstva i to u visini od milion eura.

– Novac koji je pristigao kao podrška Vlade opštinama na sjeveru planira se utrošiti za sledeće projekte: rekonstrukcija gradskih saobraćajnica u vrijednosti od 458.940 EUR, modernizacija infrastrukture 200.000 EUR, izrada tehničke dokumentacije 200.000 EUR, uređenje izletišta gradskog parka 100.000 EUR i izgradnja trafostanica za snabdijevanje električnom energijom Transfer stanice za komunalni otpad 41.060 EUR – saopšteno je na sjednici.

Konstatovane su i ostale uplate mimo prvobitnog plana i to: 100.000 EUR od Uprave za dijasporu za organizaciju manifestacije "Dani dijaspore", zatim 10.500 od Ministarstva kulture za manifestaciju "Bihorsko kulturno ljeto", kao i 5.000 EUR za Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2023. godinu. Navedeno je da su uplate pristigle i od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u iznosu od 70.000 EUR kao podrška za nasipanje puteva i 60.000 EUR za izgradnju vodovoda.


Rečeno je da je i na poziciji porezi došlo do povećanja sa 235.000 na 259.000 EUR iz razloga povećanja poreza na promet nepokretnosti, kao i povećanja poreza na dohodak fizičkih lica. Saopšteno je da su ostale stavke ostale nepromijenjene u odnosu na prvobitnu odluku o budžetu.

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović istakao je da će ovako značajno uvećanje kapitalnih budžetskih sredstva doprinijeti da se realizuju brojni infrastrukturni projekti.

– Odmah ćemo krenuti sa neophodnim aktivnostima kako bismo odobrena sredstva stavili u funkciju realizacije važnih planiranih kapitalnih projekata. Takođe, očekujemo i da će Vlada u narednom periodu imati sluha da podrži važne projekte koje smo kandidovali, a koji se tiču unapređenja života lokalnog stanovništva, naročito kada je putna infrastruktura u pitanju – kazao je Agović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.