NavMenu

Kako vještačka inteligencija i neuronauka pomažu u stvaranju savršenog parfema

Izvor: RTS Utorak, 03.10.2023. 08:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/AVAKAphoto)Ilustracija
Kozmetički brendovi sve češće posežu za neurološkim istraživanjima čula mirisa i tragaju za tehnologijom koja bi "nanjušila" osobine i sastojke parfema koji mame kupce.

Pravljenje parfema je umjetnost koja se može pratiti čak do antičke Grčke. Sada savremena industrija počinje da gleda dalje od svog nosa kako bi razvila mirise koji će nam se skoro sigurno svidjeti. I u ovoj oblasti, naravno, okreću se vještačkoj inteligenciji.

Parfemi mogu da budu napravljeni tako da izazovu emocionalne reakcije zahvaljujući sastojcima poznatim kao neuromirisi (neuroscents). Riječ je o mirisima za koje je biometrijskim mjerenjima pokazano da mogu da izazovu različita pozitivna osjećanja, kao što su smirenost, euforiju ili pospanost.

Ugo Fereira, istraživač na Institutu za biofiziku i biomedicinsko inženjerstvo u Lisabonu, mapira aktivnost mozga i odgovor na parfeme kako bi napravio bazu neuromirisa.

Kaže da je čulo mirisa fascinantno: "Uz vid i sluh možete zamisliti lice voljene osobe ili omiljenu melodiju. Teško je zamisliti miris iako (on) može da izazove bujicu emocija i uspomena".

Fereira ističe da je to zbog strukture olfaktornog sistema. Poruke iz receptora mirisa šalju se preko olfaktorne "sijalice" u različite oblasti mozga koje kontrolišu sve, od pamćenja ili žeđi do reakcija na stres.

- Miris je najraznovrsnije čulo sa mnogo različitih receptora. Procjenjuje se da postoji oko 400 različitih porodica gena za mirisne receptore. Između ostalog, ove različite veze mogu objasniti kako možemo osetiti miris straha ili pobjede - objašnjava Fereira.

Mnogi kozmetički brendovi investiraju u istraživanja neuromirisa i tehnologiju koja se koristi u neuronauci, jer su mogućnosti stvaranja mirisa za koje je dokazano da se potrošači osjećaju dobro očigledno velike.

Loreal se udružio sa neurotehnološkom kompanijom Emotiv kako bi kreirao "iskustvo" za izbor mirisa. Tokom 2023. godine, kupci u određenim prodavnicama kuće "Iv Sen Loran" širom svijeta koristili su specijalne slušalice povezane sa elektroencefalogramom (EEG) da bi otkrili koji mirisi im se dopadaju.

Dosadašnji rezultati pokazuju da je 95% kupaca na ovaj način pronašlo pravi parfem.

Iz španske kompanije "Puig" koja proizvodi parfeme navode da je bilo potrebno očitati 45 miliona snimaka aktivnosti mozga muškaraca starosti od 18 do 35 godina kako bi dotjerali kolonjsku vodu Phantom od "Pako Rabana", dodajući lavandu i limun u izvornu formulu kao rezultat svog istraživanja.

U parfemsku vodu Givenchy Irresistible - najnoviju verziju parfema Very Irresistible koji je bio bestseler poslednjih 20 godina - dodat je ekstrakt ruže nazvan "anti-morose", izabran nakon biometrijskog istraživanja.

Dok mirisi koji se nalaze u širokoj prodaji mogu jedino tako da iskoriste ovu tehnologiju - da se svaki miris koji se prodaje na pet kontinenata dopadne širokoj publici - proizvođači takozvanih "niša" parfema spravljaju ultralične formule.

Personalizovana šumeća kugla za kupanje (Bath Bomb) južnokorejske kompanije "Amorepacifik", kreirana na osnovu biopodataka dobijenih u realnom vremenu od "bota za kupanje" (bathbot), nažalost nije dostupna na međunarodnom tržištu, ali "Evri hjuman" (EveriHuman) - algoritamska parfimerija sa sjedištem u Holandiji - pravi jedinstvene mirise za nekoliko minuta koristeći upitnik i algoritam. Ovog mjeseca, kompanija je u svoju ponudu uvrstila i mirise za prostorije i sada posjetioci prodavnice namještaja Moooi u Londonu mogu da gledaju njihovu mašinu u stilu Vilija Vonke u akciji.

Anahita Mekanik je suosnivač kompanije "Evri hjuman" i prethodno je 20 godina radila u velikim modnim kućama koje se bave proizvodnjom parfema na poslovima razvoja i marketinga.

- Zainteresovala sam se za algoritamsku parfimeriju zbog pristupa koji ljudima pruža mogućnost da se direktno bave mirisom. Kao programer mirisa, ono što mi je bilo najfascinantnije je to da bi se za svaki lansiran miris napravilo na hiljade verzija i isto toliko odbacilo - kaže Mekanikova.

- Procjena svih onih "nesavršenih" ispitivanja koja nikada nisu stigla do potrošača - od kojih bi neki sigurno bili omiljeni - bila je srž procesa razvoja.

No ovako dobijen parfem nije za svakoga. Televizijska novinarka i kolumnistkinja Kejti Pakrik kaže da bi voljela da "dizajnira sopstveni parfem isto koliko bi voljela da gnječi grožđe za sopstveno vino".

- Ostavite magiju umjetnicima - dodaje.

- Zašto nam treba kompjuter da nam kaže ono što naš nos već zna? Slučajnost pronalaska novog omiljenog mirisa je rijedak trenutak milosti koji bi trebalo da dozvolimo sebi.

Za Fereiru, magija dolazi iz same prirode mirisa.

- Svi smo upoznati sa upotrebom mirisa u kozmetici i aromaterapiji koja pozitivno utiče na naše raspoloženje, ali ove primjene bi mogle biti samo grebanje po površini terapeutskih prednosti molekula mirisa. Kako se miris može modulirati u zdravstvene ili druge svrhe je istraživanje koje traje nekoliko generacija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Finansije

Brković tvrdi da ima sredstva da vrati dug Vektra Boke

Predsjednik Privrednog suda Mladen Grdinić odlučivaće o izuzeću sudije Nemanje Popovića iz postupka u kojem Uprava prihoda i carina (UPC) traži uvođenje stečaj u firmu Vektra Boka u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića. Zahtjev za izuzeće Popovića, na jučerašnjem ročištu podnio je advokat Vektre Ranko Grbavac. On je kazao da je Brković obezbijedio više od 30 mil EUR preko poslovnog partnera, te da će od toga iznosa namiriti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.