NavMenu

Nobelova nagrada za medicinu za razvoj iRNK vakcine protiv kovida

Izvor: RTS Ponedjeljak, 02.10.2023. 15:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/torstensimon)Ilustracija
Katalin Kariko i Dru Vajsman dobitnici su Nobelove nagrade za medicinu zbog svojih otkrića koja su omogućila razvoj iRNK vakcina protiv kovida-19.

Otkrića dva laureata, profesorke Univerziteta u Segedinu u Mađarskoj Katalin Kariko i Drua Vajsmana sa Univerziteta u Pensilvaniji, ključna su bila u razvoju efikasne iRNK vakcine u borbi protiv pandemije kovida-19.

- Kroz svoje revolucionarno istraživanje, koje je fundamentalno promijenilo naše razumijevanje o međusobnoj vezi iRNK i imunog sistema, laureati su doprinijeli razvoju vakcina stopom bez presedana tokom jedne od najvećih prijetnji čovječanstvu u modernom vremenu - saopštio je komitet Nobelove nagrade.

Sekretar Nobelovog komiteta Tomas Perlman rekao je da su naučnici bili "oduševljeni i preplavljeni emocijama" kada su ih kontaktirali i obavijestili da su dobili nagrade.

Katalina Kariko rođena je u Mađarskoj 1959. godine. Studiju o modifikaciji nukleobaza RNK sprovela je na univerzitetu u Pensilvaniji. Trenutno je profesorka na Univerzitetu u Segedinu, kao i na onom u Pensilvaniji.

Dru Vajsman rođen je u Leksingtonu u Pensilvaniji, a zajedno sa Katalin Kariko sproveo je istraživanje o modifikacijama nukleobaza. Trenutno je zaposlen na Univerzitetu u Penslivaniji kao predavač.


Vakcine prije pandemije

Vakcinacija stimuliše stvaranje imunog odgovora na određeni patogen. Time se olakšava tijelu borba sa bolešću ako se u budućnosti zarazi. Vakcine na bazi mrtvog ili oslabljenog virusa postoje već decenijama, poput onih za poliomijelitis, žutu groznicu, morbile…

Zahvaljujući napretku u molekularnoj biologiji, vakcine zasnovane na djelovima, umjesto na čitavim, virusima su razvijene. Djelovi genetskog koda virusa, obično oni koji kodiraju proteine na površini virusa, koriste se da stimulišu pravljenje antitijela. Primjeri su vakcine protiv hepatitisa B i ljudskoj papiloma virusa.

Takođe, komponente genetskog koda mogu da se prenesu na bezazleni virus nosilac - "vektor". Ovaj metod se koristi kod vakcina protiv ebole. Kada se vektorska vakcina ubrizga, određeni protein virusa se proizvodi u našim ćelijama i stimuliše imuni odgovor protiv tog virusa.


Ograničenja tradicionalnih vakcina

Proizvodnja pomenutih vakcina zahtijeva uzgoj ćelijskih kultura na velikom nivou. To je proces koji zahtijeva ogromne resurse, zbog čega su ograničene mogućnosti da se takve vakcine razviju brzo kao odgovor na pandemiju.

Zbog toga mnogi istraživači već decenijama pokušavaju da razviju tehnologiju vakcina nezavisno od uzgojenih ćelijskih kultura, ali je to sve doskora bilo veoma izazovno.

Baš zato su dugotrajni napori biohemičarke Katalin Kariko i imunologa Drua Vajsmana, koji su omogućili efikasan i brz razvoj novog tipa vakcina zasnovanog na informacionoj RNK, utoliko važniji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.