NavMenu

Prosječna plata za godinu porasla 11,3%, u avgustu skoro 800 EUR

Izvor: eKapija Petak, 29.09.2023. 14:57
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Erdenebayar)
Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u avgustu je iznosila 799 EUR i zabilježila je rast od 11,3% u odnosu na isti mjesec lani. U odnosu na jul, proječna neto zarada porasla je 0,3%, pokazuju podaci Monstata.

- Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u avgustu ove godine u odnosu na jul zabilježile rast od 1,7% proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 1,4% - saopštili su iz Mosntata.

Po sektorima djelatnosti, prosječne neto zarade su u avgustu u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sektorima usluge smještaja i ishrane 2,2%, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 2,1%, poslovanje nekretninama 2,1%, građevinarstvo (1,6%), ostale uslužne djelatnosti 1,6%, te umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti jedan osdsto.

Rast neto plata ostvaren je i u sektorima snabdjevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti 0,9%, prerađivačka industrija 0,6%, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 0,6%, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje 0,5%, vađenje ruda i kamena 0,2% i trgovina na veliko i trgovina na malo, popravka motornih vozila i motocikala 0,2%.

Pad prodsječnih zarada bez poreza i doprinosa zabilježen je sektorima zdravstvena i socijalna zaštita 1,2%, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 1,1%, finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja 0,5%, saobraćaj i skladištenje 0,3%,
snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 0,2%, informisanje i komunikacije 0,2% i obrazovanje 0,1%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.