NavMenu

Na Jahorini otvorena pješačka staza duga 16 km

Izvor: eKapija Petak, 29.09.2023. 14:16
Komentari
Podeli
Jahorina (Foto: Teodora Brnjoš)Jahorina
Povodom Svjetskog dana turizma u srijedu je na Jahorini otvorena pješačka staza dužine 16 kilometara. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da se izgradnjom pješačkih staza i sličnim projektima otkriva nova dimenzija Jahorine koja nije poznata svim turistima.

Ćosić je nakon svečanog otvaranja pješačke staze dužine 16 kilometara na Jahorini rekao da se ovakvim sadržajima može upotpuniti turistička ponuda, čime će se turisti privlačiti tokom čitave godine.

- Danas prvih 16 kilometara staza, naredne godine još 16 i potom 14, dovešće do željenih 46 kilometara pješačkih staza koje mogu biti i biciklističke - rekao je Ćosić novinarima.

On je podsjetio da je gradska uprava u dva neprofitna projekta na Jahorini uložila oko 200.000 KM, čime je pokazala da joj je u interesu bezbjednost gostiju, proširenje turističkih sadržaja, kao i unapređenje turističke ponude.

- Da pokažemo da je Jahorina ne samo skijanje, nego i uživanje u prirodi - dodao je Ćosić.

Nemanja Vučetić iz udruženja hotelijera Jahorina rekao je da je ukupna vrijednost projekta u koji su bili uključeni Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, gradska razvojna i turistička agencija, Olimpijski centar Jahorina i udruženje hotelijera, 105.000 KM.

- Ukupna dužina od 16 kilometara odnosi se na dvije rute, jedna ruta se zove Javorina, dužine 6,6 km, a druga je Olimpijska 9,6 kilometara i proteže se kroz najljepše predjele Jahorine - naveo je Vučetić.

On je rekao da je pored staze postavljeno 20 klupa, kao i edukativne table, idealne za organizovanje nastave u prirodi, te turistička i planinarska markacija.

- Sve kritične tačke smo obezbijedili zaštitnom ogradom, a više od 40% staze je nasuto sječkom, tako da se na stazi može šetati i nakon obilnih kiša -naglasio je Vučetić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da sadržaji koje nude Jahorina, Ravna planina, Romanija i svi ostali dijelovi Srpske pokazuju da je turizam grana privrede koja se dodatno mora unapređivati.


- Riječ je o sadržaju koji neće direktno donositi prihode, već će upotpuniti turističku ponudu i pojačati ljetnje turističke sadržaje. Nema dileme da Jahorina može da u toku zime zadovolji, ali moramo razvijati ljetnji turizam i ovo je najbolji način da to uradimo - naglasio je Jugović.

Direktor Razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević rekla je da je pješačka staza na Jahorini jedan od četiri projekta koje ove godine gradska razvojna agencija implementira iz svojih sredstava, navodeći da je jedan od strateških ciljeva razvoja grada Istočno Sarajevo, upravo turizam.

Svjetski dan turizma se obiležava u cijelom svijetu od 1979. godine.

Svjetska turistička organizacija je odredila 27. septembar kao Svjetski dan turizma, jer je na taj dan 1970. godine u Meksiku usvojen statut ove organizacije.Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Početak radova na drugoj dionici auto-puta sledeće godine

Dinamičan infrastrukturni razvoj jedan je od glavnih ciljeva Vlade i važan preduslov za intenziviranje ekonomskih aktivnosti, poručeno je na sastanku predsjednika Vlade Milojka Spajića sa predstavnicima stranih investitora u Crnoj Gori. Spajić je upoznao sagovornike sa planovima za razvoj saobraćajne i željezničke infrastrukture i u tom kontekstu najavio početak radova na drugoj dionici auto-puta tokom naredne godine. - Vjerujemo u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.